Bechamelsås eller vit sås med pepparrot

Introduktion och förberedelse

Bechamelsås eller vit sås med pepparrot. Gott till stekt eller kokt falukorv, oxbringa, fisk som torsk eller liknande.

Bechamelsås är en vit sås med mjölk, smör, grädde och mjöl. Bechamelsåsen smaksätts med riven finfärsk pepparrot. Man kan också ta pepparrot på burk eller från tub - smaka av med så mycket du vill ha i.

Vill du ha en fylligare sås så kan du ersätta en del av mjölken med grädde. Använd en tjockbottnad såskastrull och en visp så är bränns inte såsen. Och så måste du röra förstås.

Vegan variant

Du kan laga en vegan Bechamelsås genom att byta ut smöret mot matolja eller mjölkfritt margarin samt mjölk och grädde mot vegetabiliska motsvarigheter som sojamjölk och sojagrädde eller havre som Oatly havredryck samt Imat.

4 portioner Bechamelsås med pepparrot

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 10 min
 • Klart på: 15 min

Ingredienser

 • 50 gram smör
 • 3 msk vetemjöl
 • 6 dl standard mjölk
 • 0,5 tsk salt
 • 0,5 krm vitpeppar
 • 3 msk grädde (valfritt)
 • 2 msk finriven pepparrot

Tillagning

 1. Smält smöret i en tjockbottnad såskastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
 2. Tillsätt mjölken lite i taget under omrörning med visp på medelvärme. Rör ut klumpar efter hand tills all mjölk är tillsatt. Koka upp under omrörning.
 3. Låt bechamelsåsen koka på medelvärme under omrörning då och då i minst fem minuter (gärna 10 minuter).
 4. Skala och riv pepparroten fint.
 5. Smaksätt bechamelsåsen med pepparroten, salt och peppar. Tillsätt ev. grädde och rör om samt koka upp för en fylligare och lyxigare bechamelsås.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 75 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer