Äppeljuice

Äppeljuice är gott på färskpressade smakrika äpplen som Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner eller Aroma.
Ska du göra äppeljuice eller äppelmust (som är utan tillsatt vatten och socker och bara juice av krossade samt silade äpplen) så behöver du helst en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa.
Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten. Håller då tre dagar i kylskåp i flaska.

ca 1 liter äppeljuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg äpplen

Tillagning

  1. Skölj äpplena, släng växtdelar och kärnhus.
  2. Äppeljuice i råsaftcentrifug eller juicepress: skär äpplena i bitar och kör dem i råsaftcentrifug eller juicepress.
  3. Äppeljuice för hand: riv äpplena grovt med skal.
  4. Lägg fruktmassan i en silduk i en bunke.
  5. Press ut äppeljuicen genom att vrida ur silduken.
  6. Njut av äppeljuicen direkt. Gärna med is. Eller ställ att kallna i kanna, karaff eller flaskor i kylen.
  7. Mer hållbar (pastöriserad) äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter i en stor kastrull och sedan skruvar på korken. Du kan också värma flaskorna ståendes i ugnen på 120 grader i 30 minuter utan kork som du sedan sätter på direkt. Glöm ej att sterilisera korkarna också genom att förslagsvis koka dem.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer