Äppeljuice eller äppelmust

Introduktion och förberedelse för tillagning

Äppeljuice eller äppelmust är gott på färskpressade smakrika äpplen som Ingrid Marie, Cox Orange, Gravensteiner eller Aroma.

En råsaft av äpplen utan tillsatt vatten och socker. Bara juice av krossade samt silade äpplen. Lättast är det med en råsaftcentrifug eller juicepress. Finns elektriska att köpa. Alternativt så kan man riva äpplen i en skål med silduk och sedan pressa ur musten.

Juicen eller musten håller då tre dagar i kylskåp i flaska. Godast iskall. Gärna med is.

11 oktober varje år kan du fira Äpplemustens dag.

ca 1 liter äppeljuice

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 1 kg äpplen

Tillagning

  1. Skölj äpplena, släng växtdelar och kärnhus.
  2. Äppeljuice i råsaftcentrifug eller juicepress: skär äpplena i bitar och kör dem i råsaftcentrifug eller juicepress.
  3. Äppeljuice för hand: riv äpplena grovt med skal.
  4. Lägg fruktmassan i en silduk i en bunke.
  5. Press ut äppeljuicen genom att vrida ur silduken.
  6. Njut av äppeljuicen direkt. Gärna med is. Eller ställ att kallna i kanna, karaff eller flaskor i kylen.
  7. Mer hållbar (pastöriserad) äppeljuice (ca 4 mån) får du om du sjuder flaskorna utan kork i 70 graders vatten i 30 minuter i en stor kastrull och sedan skruvar på korken. Du kan också värma flaskorna ståendes i ugnen på 120 grader i 30 minuter utan kork som du sedan sätter på direkt. Glöm ej att sterilisera korkarna också genom att förslagsvis koka dem.
E-mail
Medel: 3.5 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.