Apelsinsås
Apelsinsås är gott till anka, kycklingbröst, kotletter, vit fisk, quorn eller halloumi med mera.
Här är en variant med ankbröst och denna sås som är klassiskt ihop.
Tillagning
- Koka socker och vinäger i en såskastrull tills det är 1/3 kvar.
- Tillsätt buljong eller vatten och buljongtärning.
- Tillsätt apelsinlikör eller apelsinsaft, Madeira eller portvin samt Angostura eller citronsaft.
- Red såsen med ljus maizenaredning under omrörning.
- Skölj apelsinerna och skala hälften av skalet med en potatisskalare. Strimla skalet och lägg i en kastrull samt täck med vatten. Koka dem i 15 minuter. Sila av apelsinskalen. Lägg dem i såsen. Smaka av med salt och peppar.
- Låt såsen koka på medelvärme i minst 10 minuter eller medan du lagar resten. Smaka av såsen med salt och svartpeppar.
- Tillsätt apelsinbitarna och vispa ner en klick smör vid servering.
- Häll gärna apelsinsåsen i pannan där du lagat det du vill ha såsen till.
Köpta eller hemgjorda ingredienser
- Lagas med valfri buljong. Med grönsaksbuljong eller kycklingbuljong blir det gott tycker jag men man kan också ta buljong från det du lagar såsen till exempelvis ankbuljong om du steker anka och ska ha såsen till den.
- Du kan också laga såsen med buljongtärning eller flytande färdig buljong eller fond.
- Som smaksättning har du i färsk pressad apelsin samt hemgjord apelsinsaft eller apelsinlikör.
- Eller köpt apelsinsaft eller apelsinlikör som Cointreau, Grand Marnier eller Triple sec.
Lyxig variant
Madeira och Angostura bitter ger också god smak till en lyxigare variant. Angostura orange bitter är valfritt men ger en god bitter ton till såsen och finns på Systembolaget.
Krämig variant
Ett alternativ är att blanda i någon dl grädde samt några msk crème fraiche för en ljus krämig apelsinsås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 65 kcal