Raclette

Introduktion och förberedelse

Bjud på raclette till förrätt eller huvudrätt. Tips på tillbehör och tillagning.

Här har jag lagat och gratinerat raclette-osten i ugnen under grillen samt serverat som en förrätt med kokta potatisar - som delikatesspotatis Amandine; cornichons - inlagda smågurkor - samt syltlök.

Man kan också ha till lufttorkad skinka som tysk speck eller fransk lufttorkad skinka eller fräst varmrökt tärnat fläsk. Man kan också ha kokt färskpotatis till.

Namnet raclette kommer av fanskans Racler som betyder att "skrapa" och syftar på den traditionella tillagningen då man skrapar av den smälta grillade osten portionsvis efter hand som man grillar ytan på en stor bit raclette.

Varianter

Raclette-osten kan tillagas på många olika vis.

  • Detta recept är enkelt att laga hemma i ugnen. Lägg upp osten på ugnsfasta tallrikar och grilla den på hög värme. Jag tog tallrikar från Le Creuset i keramik (se bild) som är ugnsfasta.
  • Raclette kan också tillagas i en raclette-grill. Då kan man sitta flera gäster runt bordet och grilla skivade bitar av ost samt ha kokt potatis, inlagd gurka, syltlök men även andra matiga tillbehör att grilla ovanpå raclette-grillen som: bitar av mört nötkött som oxfilè, biff eller lövbiff; lammfilé; bitar av röd paprika; halverade champinjoner; tärnad eller skivat varmrökt fläsk; korvar med mera.
  • Det finns också ställningar med grill för att grilla större bitar raclette-ost där man skrapar av den smälta osten efter hand i portioner.
  • En tradionell variant om du har en stor bit raclette-ost är att grilla den uppskurna ytan mot öppen glöd och skrapa av i portioner efter hand. Då behöver man en större bit ost och en grillpinne samt koll på hur man gör detta.

Att dricka till

Vitt vin som en god Chablis eller annat vitt vin av chardonnay; vitt från Schweiz eller franska alperna; Riesling från Alsace; Grüner Weltliner från Österrike är några förslag.

Raclette-ost som förrätt med tillbehör
Raclette-ost som förrätt med tillbehör av kokta Amandine-potatis, små inlagda gurkor - cornichons, syltlök och lantbröd.

2 portioner som förrätt

  • Förberedelse: 18 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 200 gram raclette-ost
  • 4 kokta delikatesspotatisar som Amandine
  • 6 smågurkor, cornichons
  • 8 syltlökar
  • 2 skivor lantbröd eller baguette

Tillagning

  1. Sätt ugnen på max varmluft och grill.
  2. Skär upp ost i ca 1 cm tjocka skivor.
  3. Lägg osten på tallrikar som tål ugn. Eller i en ugnsform eller på bakplåtspapper på en plåt.
  4. Sätt in osten i övre delen av ugnen i 2 minuter tills osten smält och har fått lite färg. Passa den.
  5. Ta ut och servera direkt med tillbehör som kokt potatis, inlagd gurka - cornichons - syltlök och bröd.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 475 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-21

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.