Laga en hel kyckling!

Tips till söndagsmiddag med helstekt kyckling

Att helsteka en hel kyckling blir mycket gott. Godast är fin (och dyrare) färsk majskyckling eller kravmärkt kyckling. Nästan lika gott blir svensk fryst gårdskyckling som du kan tina i kylen över natten - då får du ha lite framförhållning.

Köp svensk kyckling som följer bra regler för uppfödning. Helst eko-kyckling då men annan svensk kyckling är ändå mycket bättre än den importerade tycker jag.

Stek gärna i en stekpåse så får samlar den upp stekskyn som blir en jättegod sås till servering. Du kan laga kycklingen så den får stå någon halvtimme och svalna innan du skär och styckar upp den.

Ett alternativ till att helsteka kyckling är att stycka och skära den i delar och tillaga den i bitar. Eller köpa den färdigstyckad ex. som kycklinglår eller halvor.

Till varje förslag på recept så har jag förslag på sås och tillbehör. Red stekskyn med lite maizena och så i med en skvätt grädde så har du snabbt den godaste såsen klar. Gratingerade bönor med grädde och vitlök blir grönsak och sås i ett till.

Potatis - kokt, pressad, mos, i klyftor eller hasselback är några förslag. Eller råris. Eller rostade rotfrukter. Lite nyttigare blir allt med ett salladsfat till eller grönsallad, tomatsallad eller kokta grönsaker.

Hemlagat till söndagsmiddagen

Här kommer lite recept och tips på hur du lyckas med söndagsmiddagen. Samt vilka tillbehör som passar...

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-03-03

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.