Veganburgare

Veganburgare med svarta bönor, tofu och rödlök. Goda och nyttiga. Kan serveras som hamburgare eller som biffar med valfria tillbehör.
Koka gärna egna svarta bönor. Förslagsvis ett paket så kan du spara bönor till annat i kyl eller frys.
Här har jag valt att steka (fritera) veganburgarna i mycket olja så att de blir knapriga. Överbliven olja kan du sila genom ett kaffefilter och spara till annat. De går såklart att steka i mindre mängd olja också.
Servera veganburgarna som du önskar - förslagsvis i varma rostade hamburgerbröd som på bilden: veganmajonnäs i botten, strimlad isbergssallad, veganburgare, BBQ-sås, skivad tomat, sallad på svarta bönor samt färsk koriander. I bakgrunden Honungsrostad potatis (sök recept här på Receptfavoriter.se).

6 veganburgare

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 4 dl kokta svarta bönor
  • 1,5 rödlök
  • 250 gram naturell tofu
  • 1 dl maizena
  • 1 dl skorpmjöl till smeten
  • 2 msk hackad persilja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk finrivet skal från citron
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 dl skorpmjöl eller panko att panera i
  • 3 dl olivolja eller matolja att steka i

Tillagning

  1. Skala och grovhacka lök. Lägg med bönor, maizena, skorpmjöl, persilja, vitlök, grovt tärnad tofu, citronskal, salt och svartpeppar i en matberedare med kniv.
  2. Blanda allt till en tjock deg.
  3. Forma till en avlång limpa och dela i sex lika stora bitar.
  4. Forma bitarna till burgare. Vill du ha riktigt runda och fina veganburgare så använd en rund metallring eller hamburgerpress.
  5. Låt stå i kylen och bli ännu fastare i en halvtimme. Hit kan du förbereda veganburgarna och förvara i kylen eller frysen tills det är dags att steka dem.
  6. Vänd biffarna i skorpmjöl eller panko och stek dem i rikligt med olja, förslagsvis 3 i taget, några minuter på varje sida.
  7. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.
  8. Servera veganburgarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer