Grillad paprika

Grillad paprika är gott som tillbehör till det mesta. Röd, gul och grön paprika blir mycket god när du grillar den. Sedan kan du marinera paprikan i god olivolja, balsamvinäger, salt och peppar.

Du kan dubbla receptet och grilla många paprikor du sedan kan spara med tättslutande lock tätt packade i glasburk och sedan fyllt på så det täcker med olivolja.

Grillad paprika är ett gott alternativ till grillat kött för vegetarianer.

Paprikorna kan serveras utan den del av skinnet som bräntsmen det gör inget om lite skinn är kvar.

Du kan grilla paprikorna i bitar, halvor eller hela.Delar du dem så pilla ur kärnor samt ev. skaft. Grillar du dem hela så ta bort kärnor och skaft efter. De ska bli nästan helt svarta på skinnsidan - detta pillar man sedan bort. Låt de svalna i en bunke övertäckta med plastfilm eller i en plastpåse ca 10 minuter och dra sedan bort skinnet.

4 portioner grillad paorika

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 paprikor ex. en röd, gul och en grön eller bara röda
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader vanlig ugnsvärme. Du kan också steka eller grilla i panna.
  2. Skölj paprikorna och dela paprikorna i halvor. Kärna ur dem.
  3. På grillen: grilla dem på skinnsidan i ca 15 minuter. Skinnsidan ska vara svart.
  4. I ugnen: Lägg paprikorna i en ugnsform och stek i med skinnsidan uppåt på grill i 20 minuter.
  5. I stek- eller grillpanna: Dela paprikorna i fyra sidor. Bryn paprikorna i 15 minuter på skinnsidan.
  6. Lägg över paprikan i en bunke och täck med plastfolie eller använd en plastpåse. Låt stå i 10 minuter.
  7. Pilla bort det brända skinnet.
  8. Lägg de grillade paprikasidorna hela, grovt delade eller strimlade i en skål och blanda med olivolja, balsamvinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar. Man kan också ha i lite pressad vitlök om man gillar det samt toppa med färsk ruccola.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer