AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Roten till det goda. Rotfrukter och kål är både goda, nyttiga och billiga. Här kommer några enkla,...
Sök
Android

Hemgjord saltgurka

Hemgjord saltgurka Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
1,5-2 liter hemgjord saltgurka, 2 stora burkar
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 10 cm långa, ca 15 st
  • 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5-1 pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta Västeråsgurkorna.
  2. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  3. Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna stora så skär dem i grova bitar så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen.
  5. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  6. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  8. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad.
  11. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord saltgurka:

Inlagd gurka med pepparrot
Inlagd gurka med pepparrot. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med pepparrot ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Inlagda rödbetor med vitlök
Inlagda rödbetor med vitlök. Skivade kokta rödbetor inlagda i ättikslag smaksatta med vitlök ger god smak åt rödbetorna.
Passa på att lägga in svenska rödbetor på sensommar och tidig höst när de är billiga.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Rostad potatis med vitkål, morot och lök
Rostad potatis med vitkål, morot och lök i olivolja. Gott, enkelt och billigt tillbehör till det mesta.
Receptet kan såklart dubbleras och grönsakerna ugnsrostas i en större ugnsform eller långpanna.
Tomatsalsa med färsk koriander
Tomatsalsa med färsk koriander, lök och chili. En god hemgjord salsa till texmexbuffé.
Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater.
Kyckling med sallad
Kyckling med sallad. En god kycklingsallad som kan varieras. Här med grillad kyckling, grönsallad, kapris, fetaost, cocktailtomater, avokado, bönor, Kalamataoliver samt Dijondressing.
Du kan variera salladen - andra ingredienser som passar är: riven morot; paprika; gurka; zucchini; isbergssallad; ruccola; stekt tärnat bacon; ost som ädelost, mozzarellaost eller vanlig ost; rostade nötter som valnötter, pinjenötter, solrosfrön, hasselnötter; räkor; kräftstjärtar; bönor som svarta bönor, gröna sojabönor, blandbönor, bondbönor eller linser; vaxbönor eller haricots verts; champinjoner; inlagd vit sparris, grön kokt sparris; kokt blomkål; kokt eller rå broccoli; soltorkad tomat, rödlök; salladslök osv.
Grilla gärna en egen kyckling så har du en middag till och kan laga sallad på resterna av kycklingköttet.
Koka gärna ett paket egna vita bönor - frys in resten i små påsar. Finns annars att köpa på burk (räkna en burk).
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Järpar med gräddsås
Järpar med gräddsås. Järparna serveras med rårörda lingon, pressgurka och potatismos.
Förutom gräddsås är järpar gott med potatismos, inlagd gurka och lingon.
Kokta grönsaker som ärtor, brysselkål, broccoli, blomkål, gröna bönor och morötter passar också till järpar.
Skippar du potatismoset och serverar med kokta bönor och valfria kokta grönsaker så blir rätten GI eller LCHF.
Tillsätter du finhackad persilja blir det persiljejärpar.
Garnera ev. med hackad persilja.
Nötrulader oxrulader
Nötrulader eller oxrulader. Rulader av nötkött fyllda med bla senap, bacon och lök samt gräddsås. Oxrulader är gott med potatismos, gräddsås, lingon och saltgurka. Kokta haricots verts (gröna bönor), vaxbönor, brysselkål eller ärtor passar till nötrulader också.
Ett tips för att få ruladerna att hålla ihop är att sätta ihop dem ca 3 stycken (en portion) på träspett och sedan klippa av spetten till lagom längd så de går att steka i pannan.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook