AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Hemgjord saltgurka

Hemgjord saltgurka Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Räkna ca 15 stycken 10 cm långa västeråsgurkor. Istället för dillkronor kan du ta några msk dillfrön.
Om du vill ha extra knapriga gurkor kan du ta med alun enligt paket som du hittar i kryddhyllan på välsorterade affärer.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
2 burkar saltgurka
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 10 dillkronor
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 100 gram pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta Västeråsgurkorna.
  2. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  3. Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 1 dl grovsalt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna stora så skär dem i grova bitar så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen.
  5. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  6. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  8. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad.
  11. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord saltgurka:

Äppelmos
Äppelmos. Att göra äppelmos kräver en del förberedelser men är egentligen inte särskilt komplicerat. Med ett visst mått av hygien håller moset länge.
Till äppelmos passar syrliga och mjöliga äppelsorter bra, exempelvis Transparent Blanche. Kom ihåg vad de heter så kan du skriva det på etiketten.
Askorbinsyra gör att moset inte mörknar och finns vid kryddhyllan i butiken.
Äppelmos kan frysas, förvaras i steriliserade burkar med lock i kylen eller kokas in och konserveras i glasburkar om det förvaras länge i skafferi eller källare.
Ett kilo frukt blir ungefär en liter mos. Kokar man alltså mos på tre liter frukt, behöver man burkar som räcker till ca 4-5 liter då socker och lite vatten ska i också.
Ska du konservera moset behöver du en eller flera kastruller där alla burkarna får plats att stå.
Äppelmos får god smak och konsistens om du mosar äpplen med skal och kärnor. Då behövs äpplena mosas och sedan passeras genom en sil, potatispress eller durkslag.
Till en liter äpplen tar du ca 1 dl socker, 1 krm askorbinsyra och 1 dl vatten.
För lyxvariant smaksätt med calvados (3 msk per liter mos) och kanelstänger (en i varje burk räcker).
Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, blekselleri, fänkål, minimajs, pumpa, äggplanta med mera.
Använd helst krav-märkta grönsaker. Räkna ca 1 kg blandade grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Hemgjorda pickles håller länge (något år om inte längre) om alla grönsaker är täckta med lag, locket tätt och de förvaras mörkt och svalt.
Picklad mango
Picklad mango med chili i ättikslag. Starkt och gott som tillbehör till det mesta som indisk mat, grillat, lax, på buffé och så vidare.
Ett alternativ till mango chutney.
Förvara öppnad burk i kylen.
Gillar du riktigt stark mat så kan du ta 10 piri-piris eller andra starka chilifrukter efter eget tycke.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Tomatsoppa naturell
Tomatsoppa naturell. Enkel, god och billig soppa med tomater. Passar till lunch eller middag. Vegetarisk samt vegan (om du skippar riven ost som garnityr).
Ett gott bröd som bondbröd, baguette eller foccacia med färskost eller annat pålägg är gott till tomatsoppan.
Du kan göra tomatsoppa på burktomater eller 10 medelstora färska tomater. Välj gärna hela skalade tomater på burk av ekologiskt märke. Krossade eller passerade tomater går också bra. Färska tomater (välj ekologiska) skalas helst först men det går bra att laga med skal också. Skala tomaterna genom att skära ett kryss i den ände som inte har blomfäste, koka upp vatten och doppa tomaterna i 1-2 minuter, ta upp och skölj dem i kallt vatten så kan du skala av skalet som lätt lossnar. Klyfta tomaterna och ta bort kärnorna. Nu kan du använda de skalade tomaterna till soppan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj vegan parmesan ex. Prosociano från Violife istället. Uteslut parmesanost från receptet om du vill.
Grönsakstillbehör
Grönsakstillbehör. Ett gott och nyttigt salladsfat med grönsaker som passar som tillbehör till grillat och buffé - eller till allt egentligen.
Ibland kan det vara svårt att komma på ett gott grönsakstillbehör istället för gurka och tomat. Här lite tips på varianter som passar att servera kallt på fat.
Tips är att koka en hel förpackning bönor och frysa in i små påsar att ta fram och tina vid behov. Hemkokta bönor blir mycket goda och billiga.
Gå gärna efter säsong och passa på när någon råvara är som billigast och godast.
- riven rotselleri; riven morot; riven zucchini; riven spetskål; riven vitkål; riven rödbeta; riven kålrot.
- grönsallad som machésallad, frisésallad, isbergssallad, romansallad och andra salladssorter.
- tärnad gurka, tärnad champinjon och paprika.
- kokta kalla bönor som svarta bönor, adzukibönor, gröna sojabönor, linser, belugalinser och liknande.
- strimlad rödlök, purjolök eller salladslök.
- kokta kalla grönsaker som broccoli, haricots verts, vaxbönor, sockerärtor, gröna ärtor med mera.
Vill du variera dressingen så ta i någon tsk dijonsenap och honung. Eller ta mörk balsamvinäger, äppelscidervinäger eller citronsaft istället för vit vinäger. Man kan också ha en kall sås av crème fraiche blandad med limesaft och riven färsk ingefära som salladsdressing.
Sötpotatissoppa
Sötpotatissoppa. En soppa med sötpotatis, kokosmjölk, chili, lök, vitlök och lime. Gott och enkelt till lunch eller middag.
Servera gärna med gott bröd, vitlöksbröd eller varma mackor (på bilden pizzamackor).
Annat gott i sötpotatissoppa är vanlig potatis, morötter, krossade tomater, röda eller gröna linser, röd paprika, broccoli, rotselleri, kålrot med flera grönsaker.
Soppan är vegetarisk och vegan. Vill du ha annat i så passar grovt hackade räkor eller tärnad kyckling i soppan.
Smaken på sötpotatissoppan kan varieras. Här har jag valt lite thailändsk stil. Andra förslag är att tillsätta 0,5 tsk vanlig curry; eller 1 tsk röd currypasta;
Limeblad hittar du säkrast i en asiatisk livsmedelsbutik.

Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Skinkschnitzel
Skinkschnitzel med klyftpotatis, citron samt grönsallad. Andra goda tillbehör som passar med schnitzel är svampsås, tomatsås, ärtor och kokta grönsaker.
Det finns ex. färdigskivade schnitzlar av bog som passar bra att panera. Annars kan man köpa en hel bit skinka och skiva samt banka ut själv.
Hallonsaft
Hallonsaft. Koka hemgjord hallonsaft på färska eller frysta hallon.
Natriumbensoat är ett konserveringsmedel du kan ha i hallonsaften om saften ska hålla mycket länge utan kylskåp. Hallonsaft blir annars tillräckligt hållbar med 5,5 dl socker per liter saft. Socker och syra gör då saften hållbar i sig. Men vill du vara riktigt säker och ska spara saften länge så bör du ta i konserveringsmedel.
Snabbsaltade gurkor
Snabbsaltade gurkor med lag du ej behöver koka. Till snabbt saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda snabbsaltade gurkor mycket knapriga.
Räkna ca 15 stycken runt 10 cm långa Västeråsgurkor.
Vill du vara på säkra sidan att gurkorna ska hålla länge kan du tillsätta natriumbensoat (konserveringsmedel) enligt paket.
Tidsangivelserna stämmer ej men räkna att det tar någon vecka innan gurkorna blivit riktigt goda.
Gurkorna blir extra knapriga om du lägger dem över natten eller runt 10 timmar blandat med 0,5 dl salt i en bunke. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
Sterilisera gärna burkarna innan i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook