AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Hemgjord saltgurka

Hemgjord saltgurka Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Räkna ca 15 stycken 10 cm långa västeråsgurkor. Istället för dillkronor kan du ta några msk dillfrön.
Om du vill ha extra knapriga gurkor kan du ta med alun enligt paket som du hittar i kryddhyllan på välsorterade affärer.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 16)
2 burkar saltgurka
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor
  • 10 dillkronor
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 100 gram pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2,5 dl ättiksprit (12 %)
  • 0,5 dl salt utan jod
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta Västeråsgurkorna.
  2. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  3. Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 1 dl grovsalt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna stora så skär dem i grova bitar så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen.
  5. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  6. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  8. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad.
  11. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord saltgurka:

Brantevikssill
Brantevikssill. Inlagd sill eller strömming med lök, dill, kryddpeppar, citronpeppar och ättika.
Håller en vecka i kylen minst.
Brantevikssill passar till midsommar, jul, påsk eller som lunch med kokt potatis. Namnet sägs komma från en dam som lagade sillen i Brantevik på Österlen i Skåne på 70-talet och då hade citronpeppar (som då var en ny krydda) i lagen. Vanligt är att ha hela filéer till Brantevikssill. Det går såklart också bra att skära dem i bitar.
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Melonsalsa med yoghurt
Melonsalsa med yoghurt passar som sås och tillbehör till grillat, stekt och till buffe.
Grönsallad med avokado och bönor
Grönsallad med avokado, bönor och cocktailtomater i olivolja samt vinäger är gott som sallad till det mesta.
Blötlägg gärna bönor dagen innan över natten och koka dem enligt paketet. Gärna ett helt paket. Använd en del i salladen och spara resten ex. i frysen. Du kan också använda färdigkokta bönor från butik.
Istället för cocktailtomater kan du ta vanliga tomater och tärna dem i 1 cm tärningar.
Välj kravmärkta produkter - speciellt tomater - som ofta är godare. Välj kallpressad smakrik olivolja och vällagrad vinäger.
Tomater i ugn
Tomater i ugn. Goda tomater som bakats i ugnen med olivolja, timjan och schalottenlök.
Gott som tillbehör till det mesta.
Det går bra med vilken sorts tomater som helst. Här har jag valt små mogna ekologiska svenska kvisttomater. Desto mognare och sötare tomater ju godare blir rätten såklart. Funkar också med vanliga kvisttomater, bifftomater, plommontomater, körsbärstomater, gula tomater, cocktailtomater, gröna tomater med mera.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Stuvad vitkål eller spetskål
Stuvad vitkål eller spetskål. Kokt strimlad kål stuvad i vit sås sk Bechamelsås. Det blir också gott att stuva annan kål som savoykål, rödkål eller grönkål.
Gott och billigt som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till kålgratäng.
Mandelfisk fisk med mandel
Mandelfisk. Fisk med mandel är en fiskgratäng där fisken gratinerats eller bakats med mandel, ströbröd, smör, persilja och lite vitlök.
Mandelfisk passar med kokt potatis eller potatismos samt grönsaker som kokt kålrot, sockerärtor, vaxbönor, broccoli, brytbönor, gröna ärtor eller finrivna morötter.
Du kan byta ut smör mot vegetabiliskt margarin, rapsolja eller olivolja för lite nyttigare variant.
Du kan använda flagad mandel eller vanlig mandel som du skållar och hackar (eller behåller skalet på och bara hackar).
Köp MSC eller kravmärkt fisk.
Stekt skrubba med skirat smör
Stekt skrubba med skirat smör, pepparrot och hackade rödbetor och citron. Gott med kokt broccoli, cocktailtomater samt kokt potatis.
Flundra, skrubba eller skrubbskädda är med på Naturskyddsföreningens Ät gärna-lista och alltså helt ok att njuta av med gott samvete.
Här har jag stekt hela skrubbor med ben utan huvud. Om du vill kan du rensa bort ev. rom.
Serverar du till barn så hjälp dem rensa fisken när den är stekt.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook