AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Hemgjord saltgurka

Hemgjord saltgurka Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
1 liter hemgjord saltgurka
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg västeråsgurkor, ca 10 cm långa, ca 15 st
  • 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 1 pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta västeråsgurkorna.
  2. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  3. Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål.
  5. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  6. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  8. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad.
  11. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord saltgurka:

Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Inlagd gurka med chili
Inlagd gurka med chili. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med chili ger god sting till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Inlagd gurka med ingefära
Inlagd gurka med ingefära. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med ingefära ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu
Vegetarisk grönsaksgryta med tofu, blomkål, broccoli, champinjoner smaksatt med örter, vitlök, rödvin, soja och lök.
Servera med råris, kokt vete, quinoa eller potatismos med basilika.
Om du vill ha kan du runda av grytan på slutet med någon dl sojagrädde.
Paprika och fetaostsallad
Paprika och fetaostsallad är en god matig sallad till det mesta - stekt eller grillat. Här rostas paprikan först och blandas sedan med fetaost och sallad.
Som sallad kan du välja grönsallad som isbergssallad, lollo rosso, ruccola, frise, spenat, mache osv - blanda gärna några olika sorter.
Stuvad spenat
Stuvad spenat. Vanligast är att stuva hackad spenat men det blir också gott med grovhackad förvälld färsk bladspenat.
Hemgjord stuvad spenat passar till kokt fisk, falukorv, äggröra men också som tillbehör till de flesta rätter.
Spenat är nyttigt och har mycket C och A vitamin.
Muskot är gott i stuvad spenat. Vitlök kan man också ha i samt skivad rödlök.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Jansons Frestelse
Jansons frestelse. Jansons frestelse är en slags potatisgratäng. Jansonrecept görs med potatis, ansjovis, lök, grädde, mjölk och smör samt ströbröd.
Makaronipudding makaronpudding makaronilåda
Makaronipudding, makaronpudding eller makaronilåda. Använda gärna riktiga makaroner och koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.
Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Varmrökt lax med romsås
Varmrökt lax med romsås med kokt potatis och citron. Förslag på tillbehör är sallad med babyspenat, cocktailtomater samt avokado.
En god enkel sommarlunch eller middag.
Du kan köpa varmrökta portionsbitar lax eller hel varmrökt lax. Laxen kan serveras lätt uppvärmd eller kall.
Romsåsen räcker till sex portioner men kan sparas i kylen.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook