AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Hemgjord saltgurka

Hemgjord saltgurka Hemgjord saltgurka. Saltade västeråsgurkor i saltlag. Till saltade gurkor ska du välja salt utan jod (som ger bäsk smak) - ej heller mineralsalt.
Lägg gärna gurkorna i salt först några timmar eller över natten så blir dina hemgjorda saltade gurkor mycket knapriga.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.2 av 5 (Antal röster: 15)
1,5-2 liter hemgjord saltgurka, 2 stora burkar
Förberedelse: 30 min
Tillagning:1 dagar
Klart på:1 dagar 30 min

Ingredienser:

  • 1 kg Västeråsgurkor, ca 10 cm långa, ca 15 st
  • 10 dillkronor eller hackade dillstjälkar
  • 20 blad av svarta vinbär eller körsbär (valfritt)
  • 0,5-1 pepparrot, ca 100 gram
  • Lag till gurkan: 1 liter vatten
  • 2 dl ättiksprit (12 %)
  • 1 dl salt
  • 2 tsk socker

Tillagning:

  1. Rensa, skölj och borsta Västeråsgurkorna.
  2. Sterilisera gärna burkarna i kokande vatten eller i ugnen i 110 grader 10 minuter.
  3. Knaprigast blir gurkorna om du lägger dem över natten blandat med 0,5 dl salt. Skölj sedan bort saltet från gurkorna.
  4. Stick ca 3 hål i varje gurka med en potatissticka eller grov nål. Är gurkorna stora så skär dem i grova bitar så att de går lätt att få ner i burkarna och ligger kvar under lagen.
  5. Skala och tärna pepparroten i små kuber.
  6. Koka upp lagen av vatten, salt, socker samt ättiksprit tills allt löst sig. Låt svalna.
  7. Varva gurkorna i en stor väl rengjord glasburk eller flera små burkar upp till ca 2 cm från kanten. Toppa med några tärningar pepparrot, blad och dillkronor.
  8. Toppa burkarna med lagen och se till så att den täcker. Gör annars lite till saltlag.
  9. Sätt på lock.
  10. Låt gurkorna stå och mogna i svalt och mörkt utrymme (jordkällare, sval eller i kyl) minst ett dygn, någon vecka och helst gärna en månad.
  11. Hemgjorda saltgurkor håller flera månader om de förvaras svalt och mörkt.
  12. Öppnad burk saltgurkor förvarar du i kylen.


 

Fler recept ur samma kategori som Hemgjord saltgurka:

Rårörda lingon
Rårörda lingon. Lingon blandade med socker syltar sig själva till en rätt hållbar lingonsylt.
Sterilisera gärna burken om du ska spara lingonen längre tid. Värm då glasburken i ugnen i 10 minuter på 120 grader eller koka den några minuter. Du kan också spara de rårörda lingonen i plastburk i kylen. Eller frysa dem.
Inlagd gurka med senapsfrö
Inlagd gurka med senapsfrö. Skivad slanggurka inlagd i ättikslag smaksatt med senapsfrön ger god smak till gurkan.
Passa på att lägga in vanlig grön gurka på sensommar och tidig höst när den är billig.
Du kan anpassa receptet på ättikslag om du har mer att lägga in genom att öka på med en del ättika 12%, två delar socker och tre delar vatten.
Inlagd sill strömming
Inlagd och gravad sill och strömming. Grundrecept på gravad och inlagd sill du gör själv av färsk sill eller strömming.
Sillen kan sedan smaksättas som du vill. Speciellt god till vitlökssill, senapssill, löksill, currysill, tomatsill med flera.
Du kan också använda salt inläggningssill. Vattna då ur den enligt paket och lägg sedan in i ättikslagen nedan och sedan den smaksättning du önskar.
Du bör frysa sillen innan du lägger in den (om du inte köpt den fryst såklart).
Alternativ till nedan recept är att lägga in färska fiskfiléer utan skinn i 12 timmar i salt ättikslag (till ett kilo fisk tar du 1 dl 12% ättika, 3 dl vatten och 1,5 msk salt) och sedan två dygn i en ättikslag sk 1-2-3 lag (1 del 12% ättika, två delar socker och tre delar vatten). Lägg ev. till lök, dill, kryddpeppar, lagerblad eller valfri kryddning för ex. löksill, glasmästarsill eller Brantevikssill). Efter det kan den sillen eller strömmingen läggas in i de såser med smaksättning man önskar (ex. senapssill) eller serveras som klar sill om du tillsatt kryddor och ex. lök med mera under inläggningen.
Se alla recept ur kategorin Inläggningar
Nässelsaft nässeljuice
Nässelsaft och nässeljuice. Ett nässelrecept som blir en nyttigt, billig och god nässelsaft och nässeljuice.
Nässlor innehåller mycket nyttigt som mineraler och är känt sedan länge som en ört med många goda egenskaper.
De avsilade nässlorna kan du spara och göra nässelsoppa genom att fräsa med lite lök, olivolja och spä med vatten.
Nässlor kan du plocka lite överallt där de växer (undvik att plocka vid vägen såklart). Behöver jag säga att du ska använda handskar eller plocka med handen i en extra påse. Plocka bladen av nässlorna toppskott ca 10 cm och rensa bort grova stammar.
Nässlorna sticks inte längre efter de kokts i 5 minuter.
Brännässla är speciellt bra för blodet samt är urindrivande (detox). Avkok på brännässlor är bra för hårbotten - använd som sköjvatten eller massera in i hårbåtten.
Nässelsaft kan du ha i kylen några dagar. Drick bara en halv dl nässelsaft om dagen. Något som är rätt praktiskt är att ha nässelsaften infryst som iskuber och sedan ta fram och tina och göra the eller kall drink.
Nässelsaft kan också användas till att vattna växter med.
Kronärtsskocka i creme fraiche och örter
Kronärtsskocka i créme fraiche och örter är en god sidorätt eller tillbehör. Passar till tapas, buffé eller tilltugg aptitretare. Hela små skockor eller bottnar spelar ingen roll.
Servera röran kall i en skål med assietter och gaffel till samt gott bröd som tapas eller tilltugg. Eller som tillbehör till en rätt eller på en buffé.
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat
Vegetarisk pastasallad med soltorkad tomat, fetaost, rödlök, dijondressing, paprika, sallad, cocktailtomater och riven parmesan.
Majs, gröna ärtor och finriven morot är också gott i.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Wallenbergare med köttfärs
Wallenbergare med köttfärs istället för kalvfärs. Du kan ta nötfärs eller blandfärs (måste då genomstekas). Här har jag valt crème fraiche istället för grädde som är i originalreceptet.
Wallenbergare serveras vanligtvis med skirat smör, ärtor och potatismos men kan serveras som vilka biffar som helst samt valfria tillbehör.
Gott att variera smaken på Wallenbergare med är tahini sesampasta samt att panera wallenbergarna i panko japanskt ströbröd istället för vanligt ströbröd. Vidare är de stekta i olivolja istället för smör.
Spenatstuvning
Spenatstuvning. Stuvning med spenat passar till ex. omelett eller crepes. Även till falukorv och fisk.
Var noga med att skölja färsk spenat innan tillagning för att få bort jord och grus mm. Av jordbakterier kan det bildas nitritgift om du har spenat dagar i kylen och värmer den igen. Undvik detta om du ej är säker på att spenaten är mycket noga sköljd. Ett tips är att lägga spenaten i en stor kastrull, skål eller hink med vatten, arbeta runt spenaten i vattnet noga, sedan ta upp den ur vattnet och skölja i durkslag. Ev. jord och grus lägger sig då på botten av kastrullen, skålen eller hinken.
Fiskpinnar av torsk
Fiskpinnar av torsk. Hemgjorda fiskpinnar. Panerade med ägg och ströbröd. Goda med kokt potatis, dillsås, citron och finriven morot.
Köp MSC eller Krav-märkt torsk. Du kan använda färsk torsk i portionsbitar eller fryst torsk i block och skära ut stora bitar ur blocket (mindre bitar ramlar lätt sönder). Blir också gott med gös eller annan vit fast fisk.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost

Gilla oss på Facebook