Spenatsallad med fetaost

Introduktion och förberedelse

Spenatsallad med fetaost, tomat, rödlök och rostade pinjenötter toppad med olivolja och rödvinsvinäger.

Mild babyspenat med salt fetaost, smakrik rödlök, söta tomater och knapriga pinjenötter är en god kombination.

Serveringsförslag

  • En fetaostsallad som passar som salladstillbehör till det mesta som middag, fest, vardag, på buffé med mera.
  • Utmärkt till grillad kyckling, lax, fläskkarré, entrecote, seitan, spett med vegobitar osv.
  • Fetasallad blir också en god lunch med bröd till. Lägg gärna till någon mer ingredienser enligt förslag nedan.

Varianter

  • Byt eller blanda spenaten med valfri småbladig grönsallad.
  • Andra grönsaker som passar i är gurka, majs, paprika, strimlad rödkål eller vitkål, riven morot, riven zucchini, riven rotselleri, groddar och gröna sojabönor.
  • Smakrika ingredienser som passar är oliver, hel kapris, marinerade champinjoner och soltorkade tomater.
  • Frukt som äpple, päron eller melon.
  • Matigare blir salladen med kokta vita-, svarta- eller röda bönor, gråärtor eller kokta linser. Kallt kokt ägg, broccoli, blomkål, sparris, matvete, bulgur, råris och/eller kokt potatis är fler matiga förslag.
  • Fetaost kan bytas mot salladsost.
  • Pinjenötter kan uteslutas eller bytas mot rostade pumpafrön, solrosfrön, valnötter, hasselnötter eller liknande. Eller blanda.
  • Olivolja kan bytas mot rapsolja eller avokadoolja.
  • Rödvinsvinäger kan bytas mot risvinäger, äppelcidervinäger, balsamvinäger eller vitvinsvinäger.

4 portioner spenatsallad med fetaost

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 100 gram babyspenat
  • 150 gram fetaost
  • 125 gram baby plommontomater, körsbärstomater, cocktailtomater eller liknande
  • 2 msk pinjenötter
  • 1/2 rödlök
  • 1 krm salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk rödvinsvinäger
  • 1/2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Skala och strimla rödlöken. Blanda med salt och massera ihop några sekunder. Tillsätt olivolja, vinäger och svartpeppar. Låt stå fem minuter.
  2. Rosta pinjenötterna ljust bruna i en torr panna. Häll över i en skål och låt svalna.
  3. Skölj spenaten i durkslag och skaka av.
  4. Lägg upp på ett salladsfat eller i skål.
  5. Skölj tomater och skär i halvor eller bitar. Lägg med spenaten.
  6. Smula över fetaost. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  7. Precis innan servering så skedar du över rödlöken med oljan samt strör över pinjenötterna.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 186 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-04-04

Tillbehör och liknande recept:

Salladsrecept som passar till allt

Tips på olika sallader och sorter, vinägrett och salladsåser. Kort sagt det mesta om sallad. Här hittar...