Marinerade bönor

Marinerade bönor är gott som tillbehör till det mesta till vardags, sallad, buffé, grillat eller fest.
Du kan marinera vilka kokta bönor du vill. Förslagsvis svarta bönor och kikärter som i detta recept. Men andra bönor som kokta vita bönor, kidneybönor, black-eye bönor, flageoletbönor, sojabönor, mungbönor eller linser.
Koka gärna ett helt paket bönor med en gång. Överblivna kokta bönor är smidigt att ha i frysen i småpåsar du kan ta fram och tina ex. kvällen innan du ska använda dem.
Desto godare olja och vinäger du använder ju godare blir bönorna.
Du kan också köpa kokta bönor men de är inte lika goda och bra i konsistensen. Skölj dem i durkslag innan.
Marinerade bönor är gott, billigt och enkelt att göra. Serveras kalla. Det är också lätt att laga till många.

6 portioner marinerade bönor

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 6 dl kokta svarta bönor
  • 6 dl kokta kikärter
  • 0,5 rödlök
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk socker (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Koka bönorna enligt paketet. Låt de svalna.
  2. Skala och hacka rödlöken samt skala och pressa vitlöken i en bunke.
  3. Tillsätt bönorna, olivolja, vinäger, salt, peppar och socker samt rör om.
  4. Smaka av bönorna med salt, peppar, socker och vinäger. Hit kan du förbereda och ha övertäckta i kylen.
  5. De marinerade bönorna är klara att servera.
E-mail
Medel: 4.6 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer