AKTUELLT FRÅN KOCKEN
gg, sill och lamm är klassiskt till påskbordet. Fyllda ägghalvor med rom är en av många varianter av...
Sök
Android

Grekisk sallad

Grekisk sallad Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 18)
6 port grekisk sallad
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 4 kvisttomater
  • 1 gurka
  • 16 oliver med kärnor, helst kalamataoliver, ca 2 dl
  • 200 g fetaost, grekisk fårost
  • 1 rödlök
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 1 krm torkad eller 0,5 dl färsk hackad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj och tärna tomater och gurka. Lägg i en stor skål.
  2. Skär fetaost i tärningar eller smula sönder med handen. Lägg i skålen.
  3. Häll av oliver och tillsätt dem.
  4. Skala och tärna rödlöken och tillsätt den.
  5. Skölj sallad och skär i bitar ca 2x2 cm eller riv för hand i småbitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och tärna paprika om du vill ha i det.
  7. Tillsätt olivolja, vinäger, svartpeppar, hackad bladpersilja samt oregano och blanda om.
  8. Servera den grekiska salladen på fat, skål eller fördela i tallrikar. Ett gott bröd passar till ex. grekiskt lantbröd eller surdegsbröd.


 

Fler recept ur samma kategori som Grekisk sallad:

Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita
Tobbes tunna skivor - kött till gyros och pita. Hemgjort kebabkött till gyros och pitabröd.
Köttfärs smaksatt med goda gyroskryddor som sambal, spiskummin och vitlök sätter med bacon smak på köttet du fyller i pitabröd till gyros. Lägg till tomater, gurka, kinakål och vitlöksdressing.
Yoghurt med gurka
Yoghurt med gurka. Riven gurka i grekisk matyoghurt är en god och enkel sås eller röra att laga. Om du vill kan du smaka av såsen med pressad vitlök också - då blir den en grekisk tzatziki.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Ceasarsallad med parmesan
Ceasarsallad med parmesan. En vegetarisk variant på ceasarsallad med riven parmesan och ceasardressing utan sardeller och bacon.
Om du vill kan du steka eller grilla skivor av halloumi till ceasarsalladen. Gott är också hackad soltorkad tomat i dressingen. Vidare kan man ha kokta små halverade potatisar samt fetaost i salladen.
Vill du ha en vegansk variant kan du välja äggfri majonnäs och blanda med pressad vitlök, hackad kapris och riven parmesan.
Italiensk dressing
Italiensk dressing med balsamvinäger, olivolja och vitlök. God som salladsdressing eller marinad till grillad kyckling, paprika, zucchini eller fisk.
Dressingen håller sig flera dagar om du förvarar den lufttätt.
Gurksallad
Gurksallad med creme fraiche eller matyoghurt.
Gurka skuren i bitar i sås är ett gott och enkelt tillbehör till det mesta som grillat, rökt fisk och på buffe.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Jordärtskocksgratäng jordärtsskocksgratäng
Jordärtskocksgratäng. Gratäng med jordärtskockor. Jordärtsskocksgratäng passar till det mesta där potatisgratäng passar. Framförallt god till viltstek, stek eller helstekt kyckling. Eller på vegetarisk buffe.
Sidosallad med fetaost
Sidosallad med fetaost, rödkål, mangold och tomat. På engelska sk sidesallad är en portionssallad med valfri blandning grönt.
Här ett förslag med mangoldskott, strimlad rödkål, tärnade tomater och smulad fetaost med vinägrett. Du kan variera med andra goda ingredienser som: finriven morot, majs, kokta bönor, riven zucchini, råriven rödbeta, surkål, strimlad rödlök, tärnad paprika, gurka, rostade nötter, krutonger, rostade frön, soltorkade tomater, oliver osv.
Vinägretten kan du också variera som du önskar ev. med ceasardressing, balsamvinäger eller efter tycke.
Folk gillar sallad när den är fint upplagd i portionsformar - ett trick som funkar på de mest inbitna salladsvägrare.
Du behöver inte vara så noga med antal gram sallad osv utan blanda så mycket du tycker går åt. En stor påse mangoldskott på 200 gram räcker till ca 8 sallader.
Blomkålsmos
Blomkålsmos är ett gott och nyttigt alternativ till potatismos med lägre GI och LCHF-anpassat.
Mos på blomkål kan du servera till det mesta där potatismos passar som grillad eller stekt korv, grillad lax, köttgryta eller grillad eller stekt halloumiost, paprika och zucchini (ringla ev. över god balsamvinäger och olivolja vid servering).
Vill du ha ett festligare mos så tillsätter 0,5 dl riven parmesan på slutet. Någon droppe tryffelolja kan man också ha i om man gillar det. Hackad persilja eller basilika är också gott i.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Grundrecept på inlagd sill
Grundrecept på inlagd sill med inläggningssill, ättikssprit, socker, lagerblad, kryddpeppar, morot, purjolök och lök.

Foliepaket med rotfrukter
Foliepaket med rotfrukter. Kålrot, palsternacka och potatis med grädde, vitlök och purjolök.
Gott som sås och tillbehör i ett. En slags rotfruktsgratäng i foliepaket.
Foliepaketen kan förberedas i god tid och förvaras i kylen. Sedan värms rotfruktspaketen i ugn, på grill eller i glöd till servering.
Andra rotfrukter som morot och rotselleri blir också gott.
Kyckling pasta
Kycklingpasta. En god pasta med kyckling i krämig pastasås med smak av saffran, röd paprika, broccoli, champinjon samt en ton av curry och cayennepeppar (kan uteslutas).
Använd kycklingfile eller färdig grillad kyckling. Godast blir det med färsk kycklingfile från svensk gård, gärna frigående.
Som pasta kan du välja tagliatelle som i receptet men spagetti, gnocchi eller penne blir också gott.
Vintips till kyckling med pastasås är ett vitt chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Enkel potatisgratäng
Enkel potatisgratäng med potatis, grädde, mjölk och vitlök. Receptet är för en stor ugnsform och räcker till åtta portioner. Du kan såklart halvera det om du har en mindre form.
Överbliven potatisgratäng håller sig annars i kylen och är supergott att ta fram och värma som restmat, kanske till lunch.
Rotselleri, palsternacka och kålrot är också gott i potatisgratäng.
Ett tips är att mikra eller värma upp grädde och mjölkblandningen innan då blir gratängen klar snabbare.
Börjar gratängen brännas på toppen rör om lite och täck över med folie så att potatisen kan gräddas klart.
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Potatis i ugn ugnsrostad potatis
Potatis i ugn, ugnsrostad potatis eller klyftpotatis. Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Välj en god fast sort gärna ekologiskt odlad.
Ukama, Asterix, delikatesspotatis eller färskpotatis är gott att rosta i ugnen.
Potatis med fint skal behöver du ej skala - bara skölja, skrubba lite och ev. skära bort fula delar. Jag brukar lägga till klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter(behöver bara sköljas). Gott är också tärnad rotseller. Purjolök i stora bitar är också gott i. Hel vitlök brukar jag också slänga med - pressa sedan ut vitlöken som blir underbart god, krämig och mjäll.
Ett gott potatistillbehör till det mesta, både kött och fisk, grillat eller gryta.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Juice med broccoli och morot
Juice med broccoli och morot med råsaftcentrifug. Morötter ger lagom sötma och gurka ger extra juice till broccolin.
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Juice med ananas, melon och blåbär
Juice med ananas, melon och blåbär. En variant på smoothie från råsaftcentrifug med mosade eller mixade blåbär.
Kör du blåbären i råsaftcentrifugen så blir det inte så mycket kvar som juice därför rekommenderar jag att tillsätta dem i juicen på slutet och mixa med stavmixer eller drinkmixer. Eller mosa bären för hand innan.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Pasta med mögelostsås
Pasta med mögelostsås. En god vegetarisk pasta. Vit pastasås (bechamelsås) smaksatt med grön - eller blåmögelost samt stekt rödlök och riven parmesan på toppen
Falafelrulle med tabbouleh
Falafelrulle med tabbouleh. Friterad falafel - kikärtsbullar - i tunnbröd eller pitabröd med tabbouleh - bulgursallad.
Tabbouleh är en sallad med bulgur, massor av persilja, tomater, gurka, lök, mynta och citron som är mycket god som fyllning i falafelrullar.
Du kan ha strimlad isbergssallad, strimlad saltgurka och pfeferonis i falafeln också om du vill.
Även om det tar längre tid så koka gärna egna kikärter. Lägg ett paket i blöt kvällen innan. Koka sedan mjuka en timme och låt svalna. Överblivna kikärter kan du spara i frysen.
Pasta med tomatsås och svamp
Pasta med tomatsås, svamp (skogschampinjon), rödvin, vitlök, chili och örter. En smakrik vegetarisk tomatpasta toppad med fräst svamp.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan god matsvamp.
Utan smör, grädde och ost blir pastan vegan. Ersätt gärna grädden med sojagrädde och smöret med olivolja.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Persiljesmör aromsmör med persilja
Persiljesmör. Aromsmör med hackad persilja samt en touch av vitlök. Gott till råbiff, grillat, stekt sill, ugnstekt lax mm.
Råstekt potatis, klyftpotatis, kokt potatis eller rostade rotfrukter passar till.
Prova att svänga runt nykokta små nypotatisar i persiljesmör och smaka av med salt och vitpeppar.
Du kan använda blad- eller kruspersilja.
Mojo rojo sås
Mojo rojo sås. En god kryddig ljus röd sås med vitlök som passar till grillat eller stekt kött som biff, kyckling, lamm men också gris eller fisk som lax.
Mojo rojo passar också att ha på buffé som sås till det mesta. Såsen håller sig länge i kylen.
Vill du ha en mildare men fyllig vitlökssmak så kan du rosta hela vitlökar i ugnen oskalade i 40 minuter på 175 grader. Då mjuknar vitlöken och kan mosas med bröd och ägg samt kryddor i en mortel eller kastrull och sedan tillsätter du oljan droppvis till en super mojo rojo.
Mojo rojo sägs vara en spansk sås från Kanarieöarna.
Bearnaisesmör
Bearnaisesmör. Enkelt och smidigt men mycket gott som alternativ till Bearnaisesås. Ett kryddsmör till grillat med samma smaker som Bearnaisesås dvs dragon, vinäger, schalottenlök och persilja.
Bearnaisesmör är smidigt att laga i förväg och förvara i kyl eller frys om du vill förbereda middagen i god tid. Bearnaisesås kan ju annars vara lite stressigt att få till när gästerna väntar.
Smöret kan frysas in skivat i portionsbitar - smidigt att ta fram när det är grilldags.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Kall snabb ostkaka
Kall snabb ostkaka. En ostkaka som är enkel att laga och god att servera som dessert eller mellanmål.
Egentligen är det bara keso som du smaksätter med mandel, vanilj och florsocker.
Servera gärna i portionsformar eller fina glas om du serverar den som dessert. Toppa förslagsvis med krossade italienska mandelskorpor, hallonsylt och vispad grädde. Färska bär, passionsfrukt eller fruktsallad är också gott till. Du kan även garnera ännu mer med rostad flagad mandel, citronmeliss och färska jordgubbar.
Ett sött dessertvin som ex. söt nötig sherry passar till.
Kall ostkaka kan du också ha i ex. små espressokoppar eller små shotglas eller liknande och servera som små minidesserter på buffe - förslagsvis med ett rullat flarn nedstucket att äta ostkakan med.
Quesadillas
Quesadillas är ostfyllda tortillas som värms i stekpanna, på grillen eller i ugnen så att osten smälter. Sedan viks bröden dubbla till halvmånar och skärs i trianglar.
Grundreceptet är med ost och ev. chili. Quesadillas är goda som varma ostbröd till bla tex-mex, tacobuffé, soppa eller som till middag med grillad kyckling, gräddfilssås, tomatsalsa, guacamole och svarta bönor samt grönsallad.
Här har jag valt att fylla med chili, tärnad tomat, rödlök och avokado samt servera med grönsallad som enkel lunch. Annat gott att fylla quesadillas med är hackad färsk koriander, svarta bönor, grillad kyckling, majs, stekt köttfärs osv.
Quesadillas kan också serveras som snittar, tilltugg eller förrätt med guacamole och tomatsalsa.
Här har jag räknat 2 quesadillas (stora tortillas) per portion. Serveras de som tilltugg eller förrätt så räkna en tortilla per portion. Alternativ är att välja små tortilla bröd - räkna då 3 små tortillabröd per stor portion och 1,5 för tilltugg eller förrätt.
Osttallrik
Osttallrik. Ett förslag på osttallrik med tre ostar samt tillbehör. Till ostarna har jag valt ut tre viner som passar vardera ost.
Till den milda osten Brillat Savarin som är en typ av Brie-ost passar ett mousserande vin eller champagne. Brillat Savarin kan bytas mot annan mild ost av typen Brie eller Camembert.
Till den mer lagrade Morbier-osten passar ett rött vin som ex. en fyllig Amarone från Italien. Istället för Morbier kan du välja en annan lagrad ost som Tomme eller Comte eller annan kittost.
Till grönmögelosten - här en Saint Agur från Frankrike - passar ett sötare portvin ex. en Ruby port som Grahams Six Grapes. Du kan ta annan blå- eller grönmögelost efter tycke.
Detta är ett förslag på en osttallrik och du kan byta ut och lägga till andra tillbehör eller ostar som du vill. Annat gott på osttallrik är skivad selleri, rostade valnötter, torkad frukt som dadlar och aprikoser med mera.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Miso soppa misosoppa
Miso soppa eller misosoppa. Misosoppa är en mycket god och nyttig soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och torkad fisk, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök. Misosoppa kan lagas på olika vis dock.
Misosoppa är mycket nyttig. En japansk soppa som är mycket vanlig i Japan.
Riktig god blir mison om du kokar egen buljong av japanskt sjögräs sk Konbu samt torkad fisk (som finns i pulver). Det finns också färdig buljong i form av dashi. Annars kan du använda vanlig buljong till mison - förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong. Godast är hemgjord buljong.
Jag brukar göra en fuskmiso. Blanda hett vatten med miso och lite dashipulver (fiskpulver) samt smula i lite alger. Rör om. Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.
Stekt halloumi med bulgursallad
Stekt eller grillad halloumi med bulgursallad och kall sås på yoghurt smaksatt med tandoorikrydda. En god, snabblagad och nyttig vegetarisk rätt.
Halloumin kan också grillas i skivor.
Stekt lever med lök
Stekt lever med lök- och gräddig skysås samt kokt potatis. Servera stekt skivad lever med finrivna morötter och lingon.
Du kan ta lammlever, ungnötslever eller kalvlever som är mör och mild i smaken. Finns ofta färdigskivad. Räkna 1-2 skivor per portion eller ca 150 gram.
Lever är nyttig och billig mat. Lever innehåller A, B och D-vitamin. Lever från äldre djur äts ej då kadmium och bly samlas i levern (gäller mest lever från vilt).
Svinlever och nötlever med kraftigare leversmak brukar ej stekas utan blir godast i leverpastej.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook