AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Grekisk sallad

Grekisk sallad Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 18)
6 port grekisk sallad
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 4 kvisttomater
  • 1 gurka
  • 16 oliver med kärnor, helst kalamataoliver, ca 2 dl
  • 200 g fetaost, grekisk fårost
  • 1 rödlök
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 1 krm torkad eller 0,5 dl färsk hackad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj och tärna tomater och gurka. Lägg i en stor skål.
  2. Skär fetaost i tärningar eller smula sönder med handen. Lägg i skålen.
  3. Häll av oliver och tillsätt dem.
  4. Skala och tärna rödlöken och tillsätt den.
  5. Skölj sallad och skär i bitar ca 2x2 cm eller riv för hand i småbitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och tärna paprika om du vill ha i det.
  7. Tillsätt olivolja, vinäger, svartpeppar, hackad bladpersilja samt oregano och blanda om.
  8. Servera den grekiska salladen på fat, skål eller fördela i tallrikar. Ett gott bröd passar till ex. grekiskt lantbröd eller surdegsbröd.


 

Fler recept ur samma kategori som Grekisk sallad:

Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.
Grekisk sallad
Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Tomat och rödlökssallad
Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta.
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst kravmärkta goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater. Du kan också ta 4-6 stora kvisttomater eller ett paket cocktailtomater.
Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, kravmärkt rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar tomatsalladen riktigt god smak. Istället för flingsalt så går det bra med vanligt salt.
Senapsdressing
Senapsdressing. En klassisk fransk vinägrett med Dijonsenap, vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Gott i senapsdressing är också torkad dragon samt flytande honung.

Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Servera gärma med lite sallad av babyspenat och rucolla.

Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Pressgurka
Inlagd pressgurka som är skivad vanlig gurka sk slanggurka inlagd i socker, ättika, vitpeppar och salt. Pressad gurka går snabbt och lätt att lägga in.
Inlagd pressgurka är gott till husmanskost.
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Smoothie med spenat
Smoothie med spenat. Spenatsmoothie med babyspenat, kvarg, apelsinjuice, banan och jordgubbar.
Frysta jordgubbar är smidigt att använda om du ej hittar färska bär. Styckfrysta bär och frukt i bitar som mango är perfekt att ha till smoothies då man kan plocka fram precis det man behöver när man vill mixa en smoothie.
Det blir två stora eller fyra mindre glas spenatsmoothie - runt 6-7 dl totalt.
Kan förvaras några timmar i kylen men helst ej längre då den innehåller spenat.
Du kan variera ingredienser efter smak. Annat som passar i spenatsmoothie är blåbär, hallon, mango, yoghurt, mandelmjölk, havremjölk, mjölk, ananasjuice, mangojuice, äppeljuice med mera.
Funkar bra efter träning, till frukost eller när du vill.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Kanelbullar med surdeg
Kanelbullar med surdeg toppade med mandel och lite pärlsocker. Kallas också kanelsnäckor. Du kan även baka vetelängder eller gifflar av degen.
Istället för kanel, socker och smör kan du fylla med 100 gram riven mandelmassa och 50 gram smör; eller 2 dl äppelmos eller sylt. Istället för kanel i fyllningen kan du ta 1 msk vaniljsocker för vaniljbullar.
Du kan jäsa egen vetesurdeg enligt nedan (då har du surdeg till flera baktillfällen) eller köpa färdig vetesurdeg i affären .
Surdegen ska lukta lätt syrligt av jäsningen och bubbla något.
Välj ett ekologiskt vetemjöl (som ej är raffinerat) och ekologiskt äpple.
Fläskfilé med gorgonzola och pasta
Fläskfilé med gorgonzola är en enkel och god rätt med pasta. Gratinerad fläskfile med grädde, ädelost och tomat. Annan ädelost, grönmögelost eller blåmögelost går också bra såklart. Desto finare kvalitet desto godare pasta.
Servera fläskfilén med pasta som tagliatelle, gnocchis, kokt potats eller pressad potatis samt någon kokt grönsak som ex. sockerärtor, gröna bönor eller broccoli.
Istället för färska örter kan du ta 3 msk frysta örter.
Laxsås till pasta
Laxsås till pasta. En god, snabb och enkel pastasås med lax, grädde och vitt vin. Hemgjord laxsås till pasta som tagliatelle, penne, skruvar eller spagetti.
Gott till vardags, fredagsmiddag som fest (gärna då med ett vitt vin som Chardonnay till).
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Bondbönssoppa med broccoli
Bondbönssoppa med broccoli är fantastiskt gott och nyttigt. Här med lite potatis, grädde, crème fraiche, franska örter, chili och några droppar tryffelolja.
Funkar till vardagslunch, till jobbet, som förrätt på fest eller till soppbuffé.
Lätt att laga till flera. Vill du göra det riktigt enkelt så kan du använda hackad fryst lök, frysta broccolibuketter samt frysta bondbönor.
Du kan ta frysta eller färska bondbönor respektive broccoli. Färska bondbönor blir grymt gott men finns bara på vår och sommar. Annars får du köpa frysta i påse vilket också blir gott.
Bondbönorna behövs ej skalas helt utan skalet runt innerbönorna kan vara kvar. Då får du lite tuggmotstånd samt mer fibrer i soppan.
Vill du ha en helt slät soppa så kan du sila bort skalresterna genom ett durkslag.
Kan garneras med som på bilden med avokadoolja, svartpeppar samt chiliflakes. Annat gott på är riven parmesan, rostade pumpakärnor, krutonger, stekt tärnat fläsk, kokt ägghalva, hackade soltorkade tomater, smulad fetaost, hackad bladpersilja osv.
Servera gärna bondbönssoppan med ex. surdegsbaguette till.
Chili kyckling
Chilikyckling är god grillad, stekt eller ugnsstekt. Kyckling med chili är god med de mesta tillbehör som potatisklyftor, pommes, couscous, råris.
Förlag på sås till kycklingen är mangosalsa, fetaostsås, tzatziki, hummus mm.
Småtomater i balsamvinäger
Småtomater eller cocktailtomater i honung och balsamvinäger är ett gott, snabbt och enkelt tillbehör till grillat och på buffé. Gott med ugnsstekt potatis samt kött eller kyckling.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat är en god sallad som passar som tillbehör till buffe, picknick och det mesta. Ska du inte laga till 10 portioner så går rödbetorna utmärkt att ha i kylen och resten av ingredienserna sedan är det bara att laga lite när det behövs.
Vetetortillas hembakta
Hembakta vetetortillas. Hemgjorda tunna tortillabröd till wraps och mexikansk mat. Vetetortillas gräddas i stekpanna. Baka egna tortillas - de blir goda, nygräddade och utan konserveringsmedel och andra tillsatser. Samt mycket billigare.
Baka dem gärna samma dag som de ska serveras. Värm dem i en form täckta med folie i ugnen till servering. Eller förvara i frysen och tina samt värm till servering.
Använd ev. en tortillapress till att pressa ut tortillas med.
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Grekisk spenatpaj
Grekisk spenatpaj sk Spanakopitta. Hemgjord paj med filodeg och spenatfyllning. Spenatpajen är god till lunch, middag eller buffé gärna serverad med tomater, gurka, rödlök, oliver i olivolja samt vinäger.
En sås med matyoghurt blandad med smulad fetaost och en grönsallad är också gott till spenatpajen.
Kålrot- och färskpotatistortilla
Detta recept på kålrot- och färskpotatistortilla är en nordisk variant av den klassiska spanska omeletten tortilla. Vanligtvis görs den av färskpotatis, lök och ibland paprika. Här ger kålrot en god och annorlunda sötma.
God kall eller varm som tapas, på buffé eller potatistillbehör.
Linssoppa med spenat
Linssoppa med spenat, kokosmjölk, gröna linser, krossade tomater, indiska kryddor toppad med tärnad salladsost eller paneer. En indisk variant på vegetarisk linssoppa.
Du behöver inte ha alla kryddor i utan det räcker med garam masala om du vill.
Toppa gärna med tärnad indisk vit ost sk paneer. Det är inte så lätta att hitta så här har jag använt vit salladsost eller fetaost.
Vill du ha en vegan linssoppa så använd enbart matolja och ersätt salladsost med tärnad tofu.
Överbliven soppa förvaras i frysen och tinas i mikron. Förvara ej i kylskåp då soppan innehåller spenat.
Istället för fryst hel spenat kan du ta fryst hackad spenat, färsk babyspenat eller färsk rensad och sköljd spenat. Det som är bra med fryst spenat är att man får mycket spenat för pengarna.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Dressing till sallad
Dressing till sallad. En klassisk vinägrett med vinäger, olivolja, salt och peppar.
Desto bättre kvalité på olivolja och vinäger desto godare dressing. Välj extra virgin kallpressad olivolja. Vidare en finare vinäger som vit balsamvinäger, lagrad rödvinsvinäger eller mörk balsamvinäger. Nymalen svartpeppar är också att föredra.
Dressingen håller sig länge i kylen ex. i en glasburk, plastburk eller glasflaska. Det kan därför vara en bra idé att blanda en större mängd dressing att ha till nästa gång.
Blanda ej dressingen med salladen förrän precis innan servering. Annars slokar salladsbladen av saltet och vinägern.
Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Libabröd med grillad halloumi och hummus
Libabröd med grillad halloumi, hummus, bönsallad och inlagd paprika. En god vegetarisk rätt med arabiskt tunnbröd samt goda fyllningar.
Ett arabiskt fredagsmys.
Du kan ta och riva bröd och lägga på fyllning efter hand eller göra en rulle.
Hittar du ej färskt Libabröd så kolla i frysdisken.
Lägg gärna in egna grillade röda paprikor innan om du vill. Eller köp färdiga. Vidare kan du koka egna vita bönor och kikärtor istället för att köpa färdiga på burk.
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Snittar med mozzarella
Snittar med mozzarella. Varma goda snittar av vitt bröd toppade med mozzarellaost gratinerade i ugnen. Här med olivolja, tomatpuré, basilika och chili. Det är också gott med pesto eller tapenade under osten.
Du kan förbereda snittarna i god tid och förvara dem övertäckta i kylen tills det är dags att värma och servera dem.
Snittarna är vegetariska men vill du ha vegansnittar så kan du välja en sojaost mozzarellastyle istället för vanlig mozzarella.
Varm brietårta
Varm brietårta med chutney, curry, nötter och torkade frukter. En hel brieost som värms i ugnen och toppas med goda tillbehör. Jättegott och enkelt som ostdessert eller som osträtt på buffé.
Toppa osten med det du gillar - här har jag valt mango chutney - men man kan också ta flytande honung eller valfri marmelad som päronmarmelad, fikonmarmelad, kvittengele eller sylt som rårörda hjortron eller körsbärssylt. Moustarda är också gott (en italiensk söt röra).
Vidare nötter som mandlar, valnötter, pekan och pinjenötter passar till brietårtan.
Annat gott att toppa med eller strö runt eller servera i skålar vid sidan till servering är: torkad frukt som dadlar, aprikoser, nektariner och plommon. Frukt som päron eller äpple i klyftor vända i lite citronsaft så att de inte mörknar. Marinerad paprika och goda oliver ex. Kalamataoliver passar också till.
Servera med goda ostkex eller tunna knäckebröd ex. hembakta kex med frön (sök recept här på receptfavoriter.se).
Köp en större brietårta om du ska ha till ännu fler. Räkna runt 100 gram ost per portion som förrätt eller ostdessert. Då tar den 10 minuter i ugnen. Servera du på buffé så är ett tips att räkna 65 gram per portion och skära upp osten i lämpliga små tårtbitar så håller sig osten snyggare allt eftersom folk äter av den.
Desto finare brie du köper desto godare blir det. Iallafall om man gillar mer mogna och lagrade brieostar likt en fin Camembert.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Kokt quinoa
Grundrecept på kokt quinoa. Quinoa passar som tillbehör till det mesta. Quinoa kan också blandas till varm eller kall quinoasallad med ex. kokt morot, hackad persilja, kokt broccoli mm. Quinoa är nyttigt och innehåller mycket protein.
1 dl quinoa ger ca 3 dl kokt. Räkna 0,5 dl okokt quinoa per portion vilket ger 1,5 dl kokt.
Om du vill kan du koka quinoan i mer vatten och hälla av i durkslag. Ska du använda quinoan kall så sköljer du den kall i durkslag efter kokning.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Marockansk fisktagine
Marockansk fisktagine eller fiskgryta lagad i tagine. Här en skandinavisk variant med torskfilé men du kan ta annan fast vit fiskfilé eller laxfilé. Välj MSC märkt fisk.
Här serverad med couscous blandad med russin, gurkmeja, persilja och valnötter. Gott till om du gillar stark mat är harissa - en chilipasta du blandar ut med lite olivolja i en skål och serverar till.
Vidare passar hummus (kikärtsröra) samt ett platt arabiskt bröd till. Inlagda salta citroner är också ett gott tillbehör.
En tagine är en speciell keramisk gryta med ett lock som kortfattat återför vätskan till grytan när man kokar i den. Finns att köpa på Ikea och köksbutiker. Det går också att laga fiskgrytan i vanlig gryta med lock.

Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook