AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Nej, hallon är inget bär! Läs allt om hallon och få tips på de bästa hallonrecepten här....
Sök
Android

Grekisk sallad

Grekisk sallad Grekisk sallad med fetaost, oliver, tomat, gurka, rödlök och sallad samt dressing.
Grekisk sallad är god som lätt och nyttig lunch gärna serverat med bröd. Kan också serveras som förrätt, på buffé eller tillbehör ex. till grillat.
1 röd och gul paprika, gul lök istället för rödlök, 3 dl kokta vita bönor, 4-6 kokta kalla potatisar är också gott i grekisk sallad och då blir den matigare (speciellt med kokt potatis i).
Vidare kan man toppa med grillad kyckling och/eller halloumiost för en god grillmiddag.
Desto godare råvaror du använder ju godare blir salladen ex. ekologiska kvisttomater, kalamataoliver, riktig fetaost, kallpressad fruktig olivolja, vällagrad vinäger, nymalen svartpeppar osv.
Jag tycker ej man behöver salta grekisk sallad så mycket då fetaosten och oliverna är salta i sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.7 av 5 (Antal röster: 18)
6 port grekisk sallad
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 10 min
Klart på: 20 min

Ingredienser:

  • 4 kvisttomater
  • 1 gurka
  • 16 oliver med kärnor, helst kalamataoliver, ca 2 dl
  • 200 g fetaost, grekisk fårost
  • 1 rödlök
  • 0,5 huvud isbergssallad
  • 0,5 dl olivolja
  • 4 msk vinäger
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 röd paprika (valfritt)
  • 1 krm torkad eller 0,5 dl färsk hackad oregano (valfritt)
  • 0,5 dl hackad bladpersilja (valfritt)

Tillagning:

  1. Skölj och tärna tomater och gurka. Lägg i en stor skål.
  2. Skär fetaost i tärningar eller smula sönder med handen. Lägg i skålen.
  3. Häll av oliver och tillsätt dem.
  4. Skala och tärna rödlöken och tillsätt den.
  5. Skölj sallad och skär i bitar ca 2x2 cm eller riv för hand i småbitar. Lägg i skålen.
  6. Skölj och tärna paprika om du vill ha i det.
  7. Tillsätt olivolja, vinäger, svartpeppar, hackad bladpersilja samt oregano och blanda om.
  8. Servera den grekiska salladen på fat, skål eller fördela i tallrikar. Ett gott bröd passar till ex. grekiskt lantbröd eller surdegsbröd.


 

Fler recept ur samma kategori som Grekisk sallad:

Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano
Köttfärsbiffar med vitlök, fetaost och oregano. Lite grekisk touch på dessa goda köttfärsbiffar. Till köttfärsbiff kan du använda blandfärs, oxfärs, lammfärs, älgfärs, viltfärs, fläskfärs eller tom kycklingfärs.
Om färsen till biffarna är för lös kan du tillsätta mer ströbröd eller lite potatismjöl för att binda ihop biffarna.
Ett förslag är att passa på att laga tillbehör som rosta potatis, rotfrukter och grönsaker i ugnen när den ändå är varm. Servera gärna en tomatsallad och tzatziki till dessa grekiska köttfärsbiffar. Strö gärna över lite smulad fetaost också.
Denna färs blir också goda som köttbullar eller köttfärslimpa.
Skordalia grekisk vitlökssås
Skordalia - en vitlökssås från Grekland. En sås med rejält med vitlök samt brödsmulor och mandel och olivolja.
God till det mesta som grillat, ugnstekt fisk, grönsaker mm. Passar på buffe och till vitlöksälskare.
Vitlök är mycket nyttigt och innehåller flera aktiva ämnen som är bra för vår kropp.
Såsen var (och är) för grekerna ett sätt att ta tillvara gammalt trist bröd. Istället för att slänga det mixar man ut det med vinäger, olivolja, vitlök och mandel.
Sallad med tomater, fetaost och machésallad
Sallad med tomater, fetaost och machésallad i dressing på balsamvinäger, honung och olivolja. Gott som tillbehör till det mesta.
Du kan halvera recept för 4-5 portioner om du önskar.
Du kan också ha annan grön sallad i som ruccola osv.
Se alla recept ur kategorin Grekisk mat
Svampsallad carpaccio
Svampsallad carpaccio. Tunnt skivad svamp med god hasselnötsolja, äppelcidervinäger, parmesanost och selleri. Gott som förrätt.
Rostad ciabatta är gott till. Vitt friskt vin passar till.
Pastasallad med fullkornspasta
Italiensk pastasallad med fullkornspasta som här är med kall pasta med spenat, soltorkade tomater, salami, pesto, rödlök, cocktailtomater och pinjenötter.
Du kan variera ingredienser lite som du vill: olika slags pasta; olika grönsaker som rostad paprika, rostad vitlök, rostad zucchini, rödlök, fräst mangold, färsk ruccolla. Kött som parmaskinka. Örter som färsk basilika. Färsk chili. Riven parmesanost. Solrosfrön är gott istället för pinjenötter som är rätt dyra. Kall pasta har lägre gi än nykokt. Koka inte över pastan då höjs gi.
Couscoussallad
Couscoussallad är gott som tillbehör till buffé, grillade rätter, grillad halloumi och grillad lax. En sallad med kokt couscous och grönsaker, bönor, morötter, valnötter, smågurkor, vitlök, kryddor och selleri. Istället för saffran kan du ta gurkmeja som också ger fin gul färg och god smak.
Receptet kan halveras till 4-5 portioner.
Se alla recept ur kategorin Salladsrecept
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka med pesto
Blandad sallad med paprika, tomat och gurka samt pesto. Gott, enkelt och nyttigt på egen hand som lunch eller lätt middag. Gärna med ett gott bröd. Eller som tillbehör till det mesta som kött, fisk, kyckling, till buffé, grillat, GI- eller LCHF-kost.
Laga gärna egen pesto - sök recept här på receptfavoriter.se.
Välj mogna tomater och fina grönsaker - helst ekologiska. Annars skölj dem noga.
Vegetarisk thaigryta
Vegetarisk thaigryta med grönsaker i röd curry och kokosmjölk. Servera thaigrytan med klibbigt thairis eller basmatiris.
Man kan ha olika grönsaker i thaigrytan. Du kan byta efter tillgång. Röd eller gul paprika, champinjoner samt en burk bambuskott är också gott i thaigryta.
Du kan byta röd currypasta mot grön currypasta.
Tomat och rödlökssallad
Tomat och rödlökssallad med olivolja och vinäger. En enkel, god och nyttig sallad med tomater och rödlök. Tomatsallad passar som tillbehör till det mesta.
Här hänger allt på ingredienserna - välj helst kravmärkta goda mogna tomater från Sverige ex. bifftomater, kvisttomater, cocktailtomater osv. Vidare ger smakrik kallpressad olivolja, fin vällagrad röd-, vit eller balsamvinäger, kravmärkt rödlök, flingsalt samt nymalen svartpeppar tomatsalladen riktigt god smak.
Se alla recept ur kategorin Grönsaksrecept
Pastasallad med pesto
Pastasallad med pesto är gott på egen hand med riven parmesan eller som tillbehör ex. på buffé.
Köp färdig pesto eller gör egen som blir mycket god.
Blir också gott med fullkornspasta.
Steksås
Steksås eller skysås är god som sås att laga till det mesta som är stekt i panna eller ugn.
Av stekt kött, kyckling eller stek i ugn eller helstekt kyckling så använder man skyn till att få smak på steksåsen.
Steksås kan också smaksättas på många olika vis: någon tsk vinbärsgele; 1 msk messmör (till vilt); 1 tsk mald grönpeppar (grönpepparsås); torkad svamp som trattkantareller (svampsås); torkad dragon (dragonsås till kyckling); stark fransk senap osv.
Zucchini tagliatelle med räkor
Zucchini tagliatelle med räkor, grädde, ärtor, vitlök, tryffelolja och parmesan. Gott både till vardagsmiddag som till fest.
Zucchini är det italienska namnet på engelskans squash.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Söt stark hemgjord senap
Söt och stark hemgjord senap gjord med senapspulver, socker, vatten och ättika.
Örtsås
Örtsås med yoghurt och örter. En kall sås god till det mesta som grillat, kött, kyckling, fisk mm. Örtsås av matyoghurt blandat med hackad örter samt pesto. Du kan ha olika örter efter tycke i örtsåsen. Här har jag valt pesto med basilika, hacka persilja, timjan och rosmarin samt smaksatt med lite pressad vitlök och citron.
Till fisk är det gott med hackad dill i örtsåsen också.
Örtsås kan du också göra på creme fraiche istället för yoghurt.
Vidare kan du köpa hackade blandade frysta örter efter tycke att blanda med yoghurt.
Andra goda färska örter att ha i är färsk basilika eller färsk dragon eller färsk koriander.
Fläskfilé parmesan
Fläskfilé med tomatsås och parmesanost. Gott med pasta, ris eller klyftpotatis.
Du kan använda hemlagad eller köpt tomatsås. Tomatsoppa fungerar också.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Kycklingwok i sötsur sås
Kycklingwok i sötsur sås. Strimlad wokad kyckling enligt kinesiskt recept. En kycklinggyta med god sås och knapriga grönsaker som morötter, champinjoner, purjolök, bambuskott. Servera med klibbigt ris typ thairis.
Indisk rispilaff Biriyani med valnötter, russin och grönsaker
Indisk rispilaff med valnötter, russin och grönsaker. Rätten brukar kallas biriyani på indiska restauranger. En slags rispytt med curry och grönsaker. Gott till det mesta eller på egen hand som vegetarisk rätt.
Du kan med gott resultat lägga till färsiffar (ex. färsbiffar på spett), stekta möra grytbitar av kött som kyckling, kalkon, fläskfilé eller biff.
Servera med mango chutney. Matyoghurt eller raita (gurkyoghurt med mynta) är också gott till som sås.
Jag brukar koka extra ris när jag har det som tillbehör till annat. Spara riset i kylen eller frysen (ta fram och tina innan eller mikra det). Då går det snabbt att laga denna rispytt lunch eller kvällsmat.
Pico de gallo mexikansk tomatsalsa
Pico de gallo - mexikansk tomatsalsa - som är spanska för tuppens näbb.
Mexikanarna gillar den då den innehåller färgerna i den mexikanska flaggan dvs. röda tomater, grön chili och färsk koriander samt gul (vit) lök. Rödlök eller vårlök blir lika gott.
Tillsätt lite chili i taget om du inte gillar stark mat (1/4 chili i taget är ett förslag).
Se alla recept ur kategorin Fettsnål mat
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Stekt lök
Stekt lök är bland det godaste och billigaste tillbehör du kan göra. Klassikt till stekt biff, stekt fläsk eller stekt salt sill. Du kan steka skivad eller hackad lök. Eller hela små lökar.
Stekt lök passar som tillbehör till det mesta ex. grillat, grillad kyckling, lax mm.
Billigt, gott och enkelt att göra. Om du vill kan du använda en mandolin för att skiva gul lök och rödlök tunt. Gul lök är ju god och vanligast att göra stekt lök av.
Rödlök är lite lyxigare - speciellt om du tar i lite honung, soja och vinäger så har du ett jättegott tillbehör till biff, kyckling eller grillat.
Schalottenlökar blir också goda stekta. Skala och dela samt smörstek schalottenlök på medelvärme så passar de till finare middag eller som tillbehör i en skål på en buffe.
Purjolök är också mycket gott stekt. Skär och plocka bort fula grova blad i toppen, dela den på mitten och skölj bort ev. grus i bladen, hacka den i grova bitar och stek den sakta. Speciellt gott till kyckling och fisk.
Smaksätt gärna stekt lök med en skvätt ljus soja eller ostronsås, salt och peppar, lite sött som honung samt lite surt som vinäger.
Stekt lök passar utmärkt till vin och gör att vinet passar bättre till maten som helhet.
Lagerbladssky rödvinssky
Lagerbladsky eller rödvinssky är en steksky eller skysås som du gör genom att vispa ur stekpannan eller formen där du stekt kött med rödvin och lagerblad.
Se alla recept ur kategorin Vegetarisk mat
Sås dressing med sardeller
Sås eller dressing med sardeller till grillat eller buffebordet. Det låter kanske inte så gott med sardeller men tro mig - det är det! Sältan i sardellerna och gräddfilen blir en kanonsås. Speciellt gott till rostade rotfrukter och grillbiff som ex. marinerad rostas på bilden.
Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Knäckesnittar med makrillröra
Knäckesnittar med makrillröra. Ett gott, enkelt, billigt och snabbt tilltugg att göra.
Små bitar knäckebröd toppat med röra av rökt makrill mosad med gräddfil.
Rosta gärna knäckebrödet i ugnen innan på 200 grader i några minuter. Ta ut och låt svalna så blir det som nybakt och mycket knaprigt.
Istället för vanligt knäckebröd kan du ta ostkex lika knäckbröd, delikatessknäcke eller annat hårt mörkt tunnbröd efter tillgång
Se alla recept ur kategorin Kall mat
Smördegssnurror
Smördegssnurror med fetaost och spenat. Ett varmt tilltugg som du snabbt och enkelt gör i rullar, bakar och sedan skär i munsbitar.
Grillspett med halloumi
Grillspett med halloumi, tomater och rödlök. Vegetariska grillspett. Halloumi är en ost från medelhavet som går utmärkt att grilla. Den är fast och salt i smaken.
Här serverade med en potatisallad samt en enkel kall sås men kan såklart serveras med valfria tillbehör.
Cheesecake på olika vis
Cheesecake på olika vis. Recept på varianter av amerikansk cheesecake - en slags ostkaka. Botten görs av digestivekex och smör sedan antingen bakas den med ägg eller görs kall med gelatin. Färskost, lite socker samt någon smaksättning är grunden. Hemgjord cheesecake kan varieras i det oändliga.
Topping till cheesecake kan varieras eller hoppas över helt. Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller coctailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.
Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.
Se alla recept ur kategorin Ostrecept
Sushi Maki sushi sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
En rulle räcker till en portion ca 12-14 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi
Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.
Du hittar recept på kokt sushiris om du söker här på receptfavoriter.
Skaldjursgryta gryta med skaldjur och fisk
Skaldjursgryta eller gryta med skaldjur, musslor och fisk. En god gryta med smak av vitt vin, fånkål, rotfrukter, fisk, räkor och skaldjursfond bla.
Valfritt vitt vin passar till skaldjursgrytan.
Vitlöksbaguette eller vitlöksbröd är gott till. Vidare vitlöksmajonnäs sk aioli (sök recept här på receptfavoriter).
Du kan använda färsk eller fryst fisk och skaldjur.
Avokadohalva med räksallad
Avokadohalva med räksallad är en 80-tals klassiker. Här i modern tappning med räksallad gjord som coleslaw smaksatt med färsk ingefära.
Kan serveras som lätt lunch eller som förrätt (då räcker receptet till sex portioner. Använd då sex bröd i rundlar eller skär av kanterna till fyrkanter).
Till avokadon med räkor kan du dricka ett friskt vitt vin ex. Sauvignon Blanc eller ljus lageröl.
Se alla recept ur kategorin Nyttig mat

Gilla oss på Facebook