Kyckling i ugn med grädde

Sås och grönt i ett. Med smak av sambal oelek chili, spenat, vitlök, lök, basilika, parmesan och gratängost.
En god, enkel men festlig rätt med kycklingfiléer som passar med pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis osv.
En sallad med tärnade tomater och avokado i olivolja och vinäger passar också till.

4 portioner kyckling i ugn med grädde

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer, 400-500 gram
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 liten gul lök
  • 1 tsk sambal oelek
  • 100 gram färsk babyspenat
  • 10 blad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 dl riven parmesan eller grana padano
  • 0,5 dl riven gratängost eller mozzarella

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Börja med önskade tillbehör ex. pressad potatis, ris, råris, rostade rotfrukter, klyftpotatis eller annat.
  2. Värm en stekpanna och bryn kycklingfiléerna i olivolja på båda sidor. Salta och peppra.
  3. Skala och finhacka vitlök och gul lök samt tillsätt den.
  4. Tillsätt sambal oelek och fräs någon minut.
  5. Skölj spenat och tillsätt den tillsammans med basilika.
  6. Tillsätt grädde och riven parmesan. Koka upp och vänd runt.
  7. Lägg över kycklingen i en ugnsform. Ös över spenat och sås.
  8. Strö över gratängost och grädda kycklingen tills den fått färg ca 15 minuter högt upp i ugnen.
  9. Ta ut och servera med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer