Fläskfile i ugn

Fläskfilé i ugn. Ett grundrecept på hur man steker en saftig fläskfilé i ugnen. Stektemperatur och tid.
Räkna 100-120 gram putsad fläskfilé per portion. Har fläskfilén hinnan kvar så får du skära bort den och då kan du räkna 120-140 gram fläskfilé per portion.
Här har jag valt en fläskfilé på ca 500 gram som räcker till 4 portioner.
Välj helst svensk fläskfilé som är både godare och trevligare uppfödd.
Du kan steka fläskfilén med enbart salt och peppar. Vidare kan man smaksätta fläskfilén efter man brynt den och innan du sätter in den i ugnen. Några förslag som passar med fläskfilé är att krydda med:
- något krm mald ingefära, chiliflakes och en pressad vitlök.
- honung, ljus soja och rosmarin.
- något krm paprikapulver, chilipulver och spiskummin.
Du kan också pensla fläskfilén innan ugnen med:
- BBQ-sås
- Ostronsås
- Hoisin-sås
Fläskfilén behövs ej marineras men om du vill ha mer smak på den så kan du göra det. Ett förslag är att lägga fläskfilén i ovan förslag på krydda eller sås att marinera över natten i en påse.
Har du ingen termometer så går det bra ändå. Låt fläskfilen steka ca 15-20 minuter i ungen och skär sedan den på mitten för att kontrollera att den är genomstekt. Låt sedan vila i folie eller stek några minuter till.

4 portioner el valfritt antal

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 hel bit fläskfile, förslagsvis 500 gram för 4 portioner
  • 1 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125-175 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare fläskfilé men då tar det också lite längre tid.
  2. Skär och putsa bort hinnan om fläskfilén har den kvar.
  3. Salta och peppra fläskfilén runt om.
  4. Värm en stekpanna. Tillsätt smör.
  5. Bryn fläskfilén runt om några minuter runt om.
  6. Har du en stekpanna som tål ugn så kan du sätta in den direkt i ugnen. Annars så lägger du över fläskfilén i en ugnsform. Sätt i en stektermometer i mitten av filén.
  7. Sätt in fläskfilén i mitten av ugnen och stek den i 15-25 minuter - beroende på ugnsvärme och storlek.
  8. Stek fläskfilén till en innertemperatur på 67 grader.
  9. Ta ut och täck över eller slå in köttet i folie. Låt fläskfilén vila ca 15 minuter innan du skär upp den till servering.
  10. Skär upp fläskfilén i förslagsvis 1 cm tjocka skivor och servera den på fat eller tallrik med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer