Kyckling i ugn med tomater

Kycklingfiléer - brynta och ugnsbakade på en bädd av ugnsrostade cocktailtomater, olivolja, rosmarin och basilika.
Gillar du vitlök kan du pressa över en klyfta när du rostar tomaterna. Vidare kan du ringla över fin balsamvinäger innan servering.
Gott att servera med tillbehör som ugnsrostad potatis, klyftpotatis, ris, quinoa, tagliatelle. Gärna med en kall enkel sås till på ex. creme fraiche smaksatt med 2 tsk torkad dragon och lite vinäger, salt och peppar.

4 portioner kyckling i ugn med tomater

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 10 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfilé, 3-4 stycken filéer
  • 1,5 pkt cocktailtomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 krm rosmarin
  • 0,5 tsk torkad basilika eller några blad färsk
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Skölj och dela tomater.
  3. Lägg tomaterna i en ugnsform och blanda med 3 msk olivolja, rosmarin, basilika samt salt och peppar.
  4. Sätt in tomaterna i en timme.
  5. Bryn kycklingbrösten i en msk olivolja. Salta och peppra dem.
  6. Lägg dem på tomaterna när de varit inne i 40 minuter och låt dem steka färdigt på låg värme i de resterande 20 minuterna.
  7. Ta ut och skär upp kycklingfiléerna i skivor mot köttfibrerna. Lägg tillbaka dem på tomaterna och servera dem i ugnsformen. Garnera ev. med mer grovt hackade blad basilika.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer