Kotletter med fänkål och morot

Introduktion och förberedelse

Bryn kotletter och laga klart i ugnen med vitt vin, fänkål, morot och oliver.

En hälsosam rätt med god sky och fina smaker.

Du kan behålla fettet på kotletterna vid tillagningen och sedan skära bort det vid serveringen om du vill det.

Köp svenskt fläskkött - gärna kravmärkt.

    Serveringsförslag

    Varianter

    • Lägg till 200 gram strimlad vitkål, rödkål eller spetskål i botten på ugnsformen.
    • Eller tärna och lägg med 200 gram andra rotfrukter som rotselleri, palsternacka, persiljerot eller rödbeta.
    • Strimla med en röd eller gul lök; några salladslökar eller 1/3 purjolök och lägg med fänkålen i botten.
    • Oliver kan uteslutas.
    • Gillar du vitlök kan du hacka med en klyfta vitlök och lägga med fänkålen.
    • Istället för kotletter med ben kan du ta benfria kotletter eller fjärilskotletter.

    Kotletterna serverade med potatis på tallrik
    Kotletterna serverade med potatis blir en hälsosam rätt med fint svenskt fläskkött och goda grönsaker samt smakrik sky smaksatt med vitt vin och oliver.

    2 portioner kotletter med fänkål och morot

    • Förberedelse: 15 min
    • Tillagning: 25 min
    • Klart på: 40 min

    Ingredienser

    • 2 fläskkotletter med ben, utan ben eller fjärilskotletter
    • 1 stor fänkål, ca 250-300 gram
    • 1 morot
    • 2 msk rapsolja
    • 1 krm salt
    • 1/2 krm svartpeppar
    • 14 oliver, Kalamata eller liknande fina oliver med kärnor
    • 1 dl vitt vin

    Tillagning

    1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
    2. Skölj fänkålen. Plocka ev. fin blast och spara den till garnering senare. Skär bort lite på toppen och botten. Putsa det yttre höljet om det har någon ful del. Dela fänkål i fyra klyftor och strimla så fint du kan.
    3. Skala och slanta moroten.
    4. Blanda fänkål och morot med 1 msk rapsolja i en ugnsform.
    5. Sätt in fänkålen och moroten i ugnen i 10 minuter.
    6. Bryn under tiden fläskkotletterna på vardera sida i några minuter i 1 msk rapsolja. Salta och peppra dem.
    7. Ta ut formen med fänkål och morot.
    8. Lägg över fläskkotletterna med fänkålen och moroten.
    9. Häll vin i stekpannan och vispa ur.
    10. Sila över vinet till ugnsformen med kotletterna.
    11. Strö över oliver.
    12. Bädda ner kotletterna med fänkål och morot runt.
    13. Laga klart kotletter och fänkål i mitten av ugnen i ca 20-25 minuter.
    14. Koka under tiden potatis till eller laga annat tillbehör.
    15. Ta ut och servera kotletterna med valfria tillbehör och skyn som sås.
    E-mail
    Medel: 4.5 (2 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2020-11-27

    Tillbehör och liknande recept: