Panerad fläskkotlett

Servera med valfria tillbehör eller som här med klyftpotatis, citronklyfta, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås med gurka.
Räkna 4 kotletter med ben ca 175 gram per kotlett.
Använd en vanlig creme fraiche 34% fetthalt - ej lätt creme fraiche den blir för lös med gurkan. Istället för risvinäger kan du ta vitvinsvinäger eller rödvinsvinäger.
Andra goda tillbehör är råstekt potatis, ärtor, pommes frites, coleslaw eller valfria tillbehör.

4 portioner panerad fläskkotlett

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 700 gram fläskkotlett
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ägg
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk vanlig senap
  • 2 dl ströbröd
  • 1 dl matolja
  • 4 msk smör
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 1 paket coktailtomater
  • 1 mozzarellaost
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 6 blad färsk basilika
  • Creme fraiche sås: 2 dl urkramad riven gurka
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk olivolja
  • 2 tsk risvinäger
  • 1,5 tsk flingsalt
  • 2 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  3. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden.
  4. Panerade fläskkotletter: mät upp mjöl med salt och peppar på en tallrik.
  5. Vispa ihop ägg och senap i en djup tallrik.
  6. Lägg upp ströbröd på en tredje tallrik.
  7. Vänd först fläskkotletterna i mjöl, sedan doppar du runt dem i äggblandningen och sist i ströbrödet.
  8. Värm en stor eller två vanliga stekpannor med olja och smör.
  9. Stek på medelvärme i 5 minuter på varje sida. Låt dem eftersteka på låg värme i 10 minuter till och vänd runt dem några gånger under stektiden. Sänk värmen om de börjar brännas.
  10. Tomat och mozzarellasallad: Skölj och skär tomater i halvor.
  11. Skiva osten och varva med tomater på ett fat.
  12. Ringla över olja och vinäger samt lite flingsalt och svartpeppar. Toppa med grovhackad färsk basilika.
  13. Creme fraiche sås: Skölj gurkan och riv den grovt.
  14. Lägg i ett durkslag och krama ur en del av vattnet. Låt stå och rinna av 10 minuter.
  15. Lägg gurkan i en skål och blanda med creme fraiche och olivolja samt smaka av med salt, peppar och vinäger.
  16. Servera de panerade fläskkotletterna med önskade tillbehör som förslagsvis klyftpotatis, tomat och mozzarellasallad och creme fraiche sås.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer