Fläskkotletter med svampsås

God vardagsmat till lunch eller middag. Stekt fläskkotlett är gott med potatis som kokt potatis, klyftpotatis, pressad potatis eller potatismos. Vidare passar råris eller pasta som tagliatelle till. Servera gärna kokta grönsaker, en grönsallad och tomatsallad till.
Hittar du fläskkotletter från svensk krav märkt gris eller annan trevligt uppfödd gris så smakar de mycket gott när man stekt dem.
Istället för skogschampinjon kan du ta vanlig champinjon eller annan valfri matsvamp.

4 portioner fläskkotletter med

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 stora fläskkotletter
  • 1 msk smör
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • Svampsås: 400 gram skogschampinjoner
  • 75 gram smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1,5 dl grädde
  • 4 dl steksky (koka ur stekpannan med vatten)
  • 2 msk ljus soja eller 1 tsk kinesisk soja
  • 0,5 dl hackad persilja eller gräslök att garnera med

Tillagning

  1. Börja koka potatis eller annat tillbehör du vill ha till.
  2. Rensa svampen och tärna eller skiva den.
  3. Stek och bryn svampen i ca 25 gram smör i ca 5 minuter. Lägg över svampen på en tallrik.
  4. Stek sedan fläskkotletterna gyllenbruna i smör ca 3-4 minuter på varje sida. Salta och peppra dem.
  5. Lägg över dem på en tallrik.
  6. Häll vatten i stekpannan och låt koka upp. Sila över stekskyn i en skål.
  7. Smält smör till såsen i en kastrull.
  8. Rör i mjölet och låt det bli gyllenbrunt någon minut.
  9. Tillsätt stekskyn och rör ut klumpar.
  10. Tillsätt grädde och soja.
  11. Tillsätt svampen. Spara ev. några svampar att garnera med.
  12. Låt svampsåsen koka minst 5 minuter. Rör då och då. Smaka av svampsåsen med salt, svartpeppar och soja.
  13. Lägg fläskkotletterna i en stekpanna och slå svampsåsen runt (se till att stekpannan är stor nog eller har höga kanter så att allt får plats). Låt fläskkotletterna puttra i såsen ca 5 minuter.
  14. Garnera ev. med resten av svampen samt hackad persilja eller gräslök.
  15. Servera fläskkotletterna i svampsåsen med valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer