Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon

Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfilé, nötkött, kycklingfilé, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Förslag på tillbehör är att ugnssteka 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med rapsolja, salt och vitpeppar i 25 minuter på 225 grader. Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till. Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar också till.
Räkna en fläskkotlett på 150 gram med ben eller 120-130 gram utan ben per portion.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård.

4 portioner fläskkotletter i god sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter med eller utan ben
  • 2 msk mjöl
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 msk dijonsenap

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Torka av fläskkotletterna. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd fläskkotletterna i blandningen.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och tillsätt smör att steka i.
  4. Bryn kotletterna ca 2 min på varje sida.
  5. Häll över matlagningsgrädden, lite vatten, dragon samt senapen och rör om. Häll ev. på lite mer vatten om såsen blir för tjock. Lägg på lock om du har det och småkoka fläskkotletterna i 5 minuter.
  6. Kontrollera att kotletterna är klara längst inne vid benet.
  7. Har du ugnen igång kan du sätta in pannan i ugnen med parmesanosten på och steka vidare i 5 minuter. Annars blir det gott att bara röra i osten och koka lite till. Smaka dock på såsen och salta och peppra om du tycker det behövs. Sedan är fläskkotletterna klara att servera. Direkt ur pannan om det är en fin stekpanna eller lägg upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer