Fläskkotletter i god sås med grädde och dragon

Blir också gott med fläsknoisetter, fläskfilé, nötkött, kycklingfilé, viltkött eller lax.
Lätt att göra, rätt billigt och framförallt supergott. Förslag på tillbehör är att ugnssteka 10 medelstora potatisar i klyftor i en panna med rapsolja, salt och vitpeppar i 25 minuter på 225 grader. Pressad kokt potatis är annars också gott. Kokt blomkål, broccoli och/eller morötter passar till. Tomatsallad eller fräst hel bladspenat passar också till.
Räkna en fläskkotlett på 150 gram med ben eller 120-130 gram utan ben per portion.
Öl eller cider är gott att dricka till fläskkotletterna.
Välj gärna fläskkött från ekologisk gård.

4 portioner fläskkotletter i god sås

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 4 fläskkotletter med eller utan ben
  • 2 msk mjöl
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör
  • 1 tsk torkad dragon
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl riven parmesanost eller grana padano
  • 2 msk dijonsenap

Tillagning

  1. Förbered önskade tillbehör.
  2. Torka av fläskkotletterna. Blanda mjöl, salt och peppar på en tallrik och vänd fläskkotletterna i blandningen.
  3. Sätt på en stor stekpanna med höga kanter och tillsätt smör att steka i.
  4. Bryn kotletterna ca 2 min på varje sida.
  5. Häll över matlagningsgrädden, lite vatten, dragon samt senapen och rör om. Häll ev. på lite mer vatten om såsen blir för tjock. Lägg på lock om du har det och småkoka fläskkotletterna i 5 minuter.
  6. Kontrollera att kotletterna är klara längst inne vid benet.
  7. Har du ugnen igång kan du sätta in pannan i ugnen med parmesanosten på och steka vidare i 5 minuter. Annars blir det gott att bara röra i osten och koka lite till. Smaka dock på såsen och salta och peppra om du tycker det behövs. Sedan är fläskkotletterna klara att servera. Direkt ur pannan om det är en fin stekpanna eller lägg upp på fat eller tallrik.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer