Cheesecake med lime

En god klassisk cheesecake smaksatt med lime som passar till dessert och buffe. En bakad cheesecake som är god som den är eller toppad med färska bär som hallon, jordgubbar, vinbär eller blåbär. Sylt på rårörda bär är också gott till. En hallonsås eller annan bärsås är gott att garnera med också. Färsk ananas, papya eller passionsfrukt är andra förslag. Fruktsallad ex. med melon, blodapelsin och kärnfria druvor är en höjdare till cheesecake.
Cheesecake till en rund springform och blir 12 mindre eller 9 rejäla bitar.
Vintips till cheesecake är franskt Beaumes de Venice eller ett sött Muscatvin.

9-12 portioner cheesecake

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 20 min
  • Klart på: 1 tim 40 min

Ingredienser

  • 250 gram smör
  • 300 gram Digestive-kex
  • 400 gram kesella eller naturell färskost typ Philadelphia
  • 2 ägg
  • 1 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 lime

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smält smöret i en bunke eller kastrull. Låt svalna något. Mixa eller mosa kexen till grova smulor. En matberedare (använd knivinsatsen) funkar bäst att mixa med. Du kan också krossa kexen till smulor i en påse eller bunke för hand.
  3. Blanda kexsmulorna med smöret till en grynig röra.
  4. Tryck ut kexröran jämt på botten och lite upp på kanterna i en rund form med löstagbar kant cirka 25 cm i diameter.
  5. Sätt in formen i ugnen och grädda i 5-8 minuter. Pajskalet ska bara få lite färg.
  6. Gör fyllningen: Vispa socker och ägg pösigt.
  7. Tillsätt kesellan eller färskosten och vispa.
  8. Skölj limefruken noga och finriv skalet. Blanda i fyllningen.
  9. Dela och pressa sedan saften ur limefrukten och tillsätt till fyllningen.
  10. Sänk värmen till 175 grader.
  11. Häll cheesecakesmeten i formen och baka cheesecaken i ca 1 timme. Stäng av ugnen och låt stå i 20 minuter till. Täck ev. över den om den bränns på toppen.
  12. Ta ut cheesecaken och låt svalna.
  13. Cheesecaken håller sig i kylen. När cheesecaken blir kall så stelnar den också och blir fastare.
  14. Servera cheesecaken kall i tårtbitar med ex. bär som hallon, jordgubbar eller blåbär.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer