Fixa en söt avslutning - här är några dessertrecept alla kan laga

Vänta med kaffe och kaka efter middagen. Njut av en god dessert först. Med ett glas sött dessertvin blir det höjdpunkten på kvällen.

Dessertrecept Vin plus dessert blir magiskt ihop. 1+1 blir 3. Så gott är det!

En välgjord citrontårta med sött dessertvin är en klockren kombination. Eftersom citrontårta är sötsur så är den ett säkert kort till allt slags dessertvin. Det går ej att misslyckas. När Carl-Jan Granqvist vill visa upp sina antika koppar beställer han frysta bär med kolasås, så kallad Tjinuskisås. Den smaksätts med ingefära. Lika enkelt som gott. Ett gott dessertvin till är ett måste. Mitt förslag är en ungersk tokaji. Baka ett pajskal och fyll med vaniljvisp samt färska bär eller rårörda bär från frysen. Genialiskt enkelt och gott. 

Den amerikanska ostkakan så kallad cheesecake är populär över hela världen. Botten görs av Digestivekex och smör sedan fylls den med färskost, ägg, lite socker samt någon smaksättning. Kakan kan varieras i det oändliga. Jag gillar varianten med kanel i smeten, toppad av äppelbitar i en gelé smaksatt med Muscatvin. Topping kan också varieras eller hoppas över helt. Cheesecake kan även göras som portionsbakelser. Prova med dessertvin från Kalifornien eller Australien.

Citrontårta med trädgårdsbär
Bland de godast desserter man kan baka. Söt och sur i ett. Baka en en tarte så räcker den till 10 portioner. Håller sig länge övertäckt i kylen. Smidig att baka i förväg då den bara blir godare. 

Snabb trädgårdsbär - en slags sylt till dessert 
Recept 10 portioner
3 dl socker
8 dl blandade bär som jordgubbar, hallon, vinbär, körsbär osv
Koka upp socker och bär i en kastrull. Låt svalna. En kanelstång är gott i. Servera till citrontarte, fusktarte eller cheesecake.

Frysta bär med Tjinuskisås Ungersk Tokajer är ett säkert kort till Carl-Jans dessertfavorit frysta bär med varm Tjinuskisås (rysk kolasås med ingefära).

Frysta bär med tjinuskisås
Frysta bär kan ingen säga är så svårt att få till. De finns ju dessutom färdiga frysdisken. Du kan välja vilka bär du vill (utom möjligen jordgubbar). Förslag är lingon, blåbär, hallon, hjortron, vinbär eller björnbär. Något mer avancerat är att koka ihop en kolasås av sirap, smör, socker och grädde samt den hemliga ingrediensen: ingefära. Kolasåsen kan du förbereda i god tid och värma. Häll såsen varm över de frysta bären. Servera med ett gott sött vin som Tokaji. 

Cheesecake på olika vis

Ett grundrecept på cheescake. En cheesecake är rätt lätt att laga i god tid och låta den stå i kylen och bli ännu godare fram till servering. Kan också frysas och tinas i kylen. En tårta räcker till många upp till 10 portioner. Man mosar ihop en botten av kex och smör. Fyller sedan med en blandning av färskost, ägg och socker. Sedan bakar man denna på låg värme. Eller så behöver man inte baka den utan använder gelatin istället för ägg. 

Så här kan du variera ditt recept på cheesecake:

Smaksätt smeten genom att vända ner något av följande innan smeten hälls i form. 
Vit choklad – tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citron – tillsätt rivet skal av en citron
Kaffe – tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon eller blårbär – tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfrukt – tillsätt fruktkött från 6 stycken.

Glasering:
Vispa en burk naturell crème fraiche smaksätt med. 
Vanilj – tillsätt 2 msk vaniljsocker.
Choklad – tillsätt 1 msk kakao och en msk florsocker.
Mint – smaksätt med några droppar pepparmyntsolja samt 2 msk florsocker. 
Bred i ett lager över den kalla cheesecaken.

Enkel och snabb tårta med bär Pajskal är kanske en utmaning för en del men egentligen är det riktigt enkelt att baka ett själv. Knåda ihop lite deg, låt den vila och tryck ut i en pajform som du sedan gräddar av. Det blir riktigt gott och knaprigt. Fyll sedan med vaniljvisp eller vispad grädde med vaniljsocker samt toppa med färska bär eller frysta rårörda bär. Lat och enkel tårta

Lata enkla tårtan
Fyll pajskalet med hårt vispad vaniljvisp. Toppa med färska bär eller med trädgårdsbärssylt.

Alla Receptfavoriters recept på desserter >>

Läs mer om vin till dessert, sött vin, dessertvin. Muscat och Tokaji

Läs mer om dessertvin och söta vintips till dessert. 

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer