AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Sirapskakor Kolakakor

Sirapskakor Kolakakor Sirapskakor eller kolakakor med kolasmak. Goda, sega och lite knäckiga kakor med smak av kola från sirap.
En halv sats räcker till en bakplåt (18 kakor).
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.9 av 5 (Antal röster: 13)
36 st sirapskakor kolakakor
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Ingredienser:

  • 200 g smör eller margarin
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk sirap
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 msk vaniljsocker
  • 5 dl vetemjöl

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Mikra fett en aning eller använd rumsvarmt.
  3. Vispa fett, socker och sirap i några minuter.
  4. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
  5. Blanda ihop allt till en deg.
  6. Dela den i fyra delar. Rulla ut varje del till längder à 40 cm. Lägg längderna på plåtar med bakplåtspapper, med 8 cm mellanrum (degen flyter ut vid gräddningen).
  7. Grädda i sirapskakorna eller kolakakorna 15 - 20 minuter eller tills de fått fin färg.
  8. Låt sirapskakorna eller kolakakorna svalna ett par minuter sedan du skär dem i sneda bitar.
  9. Låt sedan kakorna svalna helt och bryt sedan isär dem.


 

Fler recept ur samma kategori som Sirapskakor Kolakakor:

Äppelrosor
Äppelrosor. En slags smördegsbullar med äppelskivor inlindade i smördeg, socker, kanel och aprikosmarmelad.
Enkelt att baka med färdig smördeg. Använd rött äpple med skalet kvar så får du färgen likt rosor.
Räkna 200 gram smördeg till fyra äppelrosor. Här har jag använt Icas smördegsplattor på 100 gram styck. Du kan såklart ta annan smördeg också ex. färsk från kylen på rulle.
Kavla ut smördegen något om den är tjock (som Icas smördegsplattor är) till remsor på 6x30 cm.
Du behöver stabila formar att baka äppelrosorna i ex. varsin stor tredubbel muffinsform i papp, stora aluminiumformar, muffinspanna eller små formar i porslin typ creme brulée från Pillivuyt.
Bullar vetebröd till kanelbullar, släta vetebullar, kringlor, snäckor, knutar, gifflar, kransar
Vetedeg till bullar och vetebröd till kanelbullar, släta vetebullar, kringlor, semlor, fyllda bullar, snäckor, knutar, gifflar, fyllda längder, kransar eller butterkaka (bullar i långpanna) av.
Baka stora goda bullar med olika fyllningar som mandelmassa, kanel, smör, vanilj eller äppelmos.
Detta är recept på grunddeg till vetebröd samt hur du kan baka ut den till många olika varianter.
Det blir ca 50 snäckor, 2 stora kransar eller 4 längder.
Bakar du bullar till semlor så kan du fylla dem med 400 g mandelmassa, 2 dl mjölk, 5 dl grädde samt florsocker. Vidare kan man blanda detta med inkråm från bullen.
Istället för färsk jäst kan du ta torkad jäst.

Knäckflarn
Knäckflarn. Njut knäckflarnen som kakor eller använd till garnering av desserter som glass, panna cotta, tårtor, cheesecake osv.
Du kan böja knäckflarnen till rullar eller korgar innan de svalnat helt. Ex. kan du ta en kavel eller ett rengjort träskaft som du ställt vågrätt och sedan viker över flarnen.
Vill du böja flarnen till korgar så är ett förslag att ta små glas som du vänder upp och ner, sedan lägger du knäckflarnen över och viker ner kanterna längs glaset.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk

Gilla oss på Facebook