Pannacotta med Vin Santo-gelé

En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.

4 portioner pannacotta med Vin Santo-gelé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 kanelstång
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 gelatinblad
  • Vin Santo-gelé: 1 gelatinblad
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 msk socker

Tillagning

  1. Förbered fyra glas, koppar eller andra små portionsformar. Räkna ca 1,5 dl per portion.
  2. Blötlägg gelatinbladen. Förslagsvis i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå 10 minuter.
  3. Blanda grädde, socker, vin santo och kanelstång i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ur vaniljfröna och blanda i grädden. Lägg också i vaniljstängerna.
  4. Koka upp grädden. Rör så att sockret löser sig. Akta så det inte bränns och kokar över. Så fort det kokat upp ta kastrullen åt sidan.
  5. Krama ur gelatinbladen i handen lätt och vispa i grädden.
  6. Fördela i varsina fyra glas, koppar eller andra små portionsformar.
  7. Låt svalna något och ställ sedan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  8. Gör under tiden gelé på Vin Santo genom att blötlägga ett gelatinblad i kallt vatten i 15 minuter.
  9. Värm sedan Vin Santo i en kastrull och rör ut sockret. Värm så att det sjuder.
  10. Ta av från värmen, krama ur gelatinbladet och rör ut det i den varma Vin Santon tills det löst sig.
  11. Låt svalna till rumstemperatur.
  12. Skeda sedan över 3 msk Vin Santo-gelé i varje kopp och ställ in att stelna i två timmar ytterligare.
  13. När pannacotta och gelé stelnat är det dags att njuta av desserten. Servera gärna med en mandelskorpa samt Vin Santo att dricka till såklart.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer