Pannacotta med Vin Santo-gelé

En god dessert med italiensk hemgjord pannacotta toppad med en gelé sött italienskt dessertvin - Vin Santo. Garnera ev. pannacottan med varsin italiensk mandelskorpa - biscotti.
En variant av klassisk pannacotta med riktig grädde, vanilj, Vin Santo och lite kanel.

4 portioner pannacotta med Vin Santo-gelé

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 30 min

Ingredienser

  • 4 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 kanelstång
  • 0,5 vaniljstång
  • 2,5 gelatinblad
  • Vin Santo-gelé: 1 gelatinblad
  • 1 dl Vin Santo
  • 1 msk socker

Tillagning

  1. Förbered fyra glas, koppar eller andra små portionsformar. Räkna ca 1,5 dl per portion.
  2. Blötlägg gelatinbladen. Förslagsvis i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå 10 minuter.
  3. Blanda grädde, socker, vin santo och kanelstång i en kastrull. Dela vaniljstången på mitten längs med och skrapa ur vaniljfröna och blanda i grädden. Lägg också i vaniljstängerna.
  4. Koka upp grädden. Rör så att sockret löser sig. Akta så det inte bränns och kokar över. Så fort det kokat upp ta kastrullen åt sidan.
  5. Krama ur gelatinbladen i handen lätt och vispa i grädden.
  6. Fördela i varsina fyra glas, koppar eller andra små portionsformar.
  7. Låt svalna något och ställ sedan i kylen att stelna i minst 3 timmar.
  8. Gör under tiden gelé på Vin Santo genom att blötlägga ett gelatinblad i kallt vatten i 15 minuter.
  9. Värm sedan Vin Santo i en kastrull och rör ut sockret. Värm så att det sjuder.
  10. Ta av från värmen, krama ur gelatinbladet och rör ut det i den varma Vin Santon tills det löst sig.
  11. Låt svalna till rumstemperatur.
  12. Skeda sedan över 3 msk Vin Santo-gelé i varje kopp och ställ in att stelna i två timmar ytterligare.
  13. När pannacotta och gelé stelnat är det dags att njuta av desserten. Servera gärna med en mandelskorpa samt Vin Santo att dricka till såklart.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer