Limecheesecake med passionsfruktsgele

Limecheesecake med passionsfruktsgelé. Lagad utan ugn med gelatinblad. Gott till dessert, buffé och fika.
Denna cheesecake är gjort med gelatinblad som gör att cheesecaken stelnar i kylen (istället för att man bakar cheesecaken i ugnen). Välj svenska krav-ägg av god kvalitet.
Man behöver inte garnera med gele utan kan servera cheesecaken med bara passionsfrukt, eller krusbär kokta med socker, sylt, eller färska bär, färsk ananas eller fruktsallad.
Förslag till garnering: 1 liter tärnade färska jordgubbar blandade med en msk socker samt 0,5 dl hackad citronmeliss.

12 bitar limecheesecake

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 12 digestivekex eller grahamskex
  • 50 gram smör
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 400 gram naturell färskost ex. philadelphia
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 lime
  • PASSIONSFRUKTSGELE: 5 passionsfrukter
  • 2 gelatinblad
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen till fyllningen i kallt vatten i 5 minuter.
  2. Enklast är att använda en matberedare och mixa smör och kex till en degig massa. Du kan också bryta kexen och mosa ihop med smöret i en bunke.
  3. Du kan mikra smöret lite innan så att det blir mjukt.
  4. Tryck ut cheesecakebottnen i en rund springform.
  5. Mixa ägg och socker i matberedaren eller med en visp (eller för hand).
  6. Blanda i crème fraiche, färskost, vaniljsocker till en jämn smet.
  7. Skölj och riv skalet av limefrukterna. Pressa ut saften och lägg i en kastrull. Värm limesaften och tillsätt gelatinbladen. Rör så att bladen smälter och blanda, vispa, mixa in i cheesecakesmeten.
  8. Häll smeten i formen.
  9. Ställ in limecheesecaken i kylen i minst en timme att stelna.
  10. När cheesecaken har stelnat är det dags att göra passionsfruktsgelé att garnera med.
  11. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  12. Dela och gröp ur passionsfrukterna. Blanda socker, vatten och passionsfrukt i en kastrull och koka upp.
  13. Ta åt sidan och tillsätt gelatinbladet och smält ner det.
  14. Låt svalna till ca 50 grader. Rör då och då.
  15. Häll passionsfruktsgelén över cheesecaken i ett jämnt lager och låt stelna i kylen i minst 30 minuter.
  16. Förslag till tillbehör: Skölj och tärna jordgubbar. Blanda med en msk socker samt hackad citronmeliss. Servera vid sidan av cheesecaken.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer