Martins enkla havrekakor

Havrekakor som är enkla, goda och snabba. En klassiker från min kusin Martin.

30 havrekakor

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 200 gram smör eller margarin
  • 1,5 dl socker (helst råsocker)
  • 3,5 dl havregryn
  • 3 dl vetemjöl
  • 3 tsk bakpulver

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta fram smöret och låt det bli mjukt eller lägg direkt i en bunke och mikra lite så smöret mjuknar men ej smälter.
  3. Rör i socker.
  4. Blanda i havregryn, bakpulver och vetemjöl till en jämn deg.
  5. Ställ degen i kylen eller forma till en långsmal rulle som du lägger i gladpack eller smörpapper.
  6. Forma små bollar av degen i storlek som en kastanj och platt ut dem lite med en gaffel eller om du gjort en rulle av degen så är det bara att skära 1 cm tjocka skivor.
  7. Placera havrekakorna på ett smörpapper eller smörad plåt.
  8. Grädda i ca 10-15 minuter tills havrekakorna rest sig, blivit fasta och fått fin ljust brun färg.
  9. Ta ut havrekakorna och låt dem svalna innan servering. Förvara i lufttät burk eller frys in.
E-mail
Medel: 4.1 (37 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer