Cheesecake med botten av pepparkaka

Cheesecake med botten av pepparkaka istället för Digestivekex. Pepparkakscheesecake är som en vanlig cheesecake men botten är av smulade pepparkakor. Här är två varianter - en bakad med ägg och en obakad kallrörd cheesecake med gelatinblad.

Variationer: Vit chokladcheesecake: tillsätt 50 gram smält vit choklad
Citroncheesecake: tillsätt rivet skal av en citron
Kaffecheesecake: tillsätt 1 dl kaffelikör
Hallon- eller blårbärscheesecake: tillsätt 3 dl mixade eller mosade bär som hallon eller blåbär
Passionsfruktscheesecake: tillsätt fruktkött från 6 stycken passionsfrukter.

Tips på garnering: Färska bär, skivad kiwi, fruktkött från passionsfrukt, gelé, syltat apelsinskal eller cocktailbär.
Cheesecake kan även göras som portionsbakelser portionsformar ex. muffinsformar eller små skålar.

Vintips till cheesecake blir ett dessertvin från Kalifornien eller Australien.

12 portioner

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • BOTTEN TILL CHEESECAKE: 75 gram smör
  • 30 Digestivekex
  • OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: 4 gelatinblad
  • 400 g färskost, naturell ex. Philadelphiaost
  • 2 lime
  • 1,5 dl florsocker
  • 4 dl crème fraiche
  • BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: 120 g äggvita, cirka 4 st
  • 400 g cream cheese, naturell färskost ex. Philadelphiaost
  • 80 g äggula, cirka 4 st
  • 150 g socker
  • 1 lime
  • 30 g vetemjöl
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk vaniljsocker

Tillagning

  1. Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet.
  2. Sätt ugn på 175 grader. Skär smör i bitar.
  3. Krossa kex i mixer eller för hand.
  4. Tillsätt smör och arbeta ihop till en massa.
  5. Tryck ut i en springform (rund form cirka 25 cm).
  6. Baka pepparkaksbottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna.
  8. OBAKAD CHEESECAKE MED GELATIN: Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
  9. Riv skal av lime.
  10. Rör osten mjuk och blanda den med limeskal, socker och crème fraiche.
  11. Riv skal av lime. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
  12. Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt cheesecaken stå att stelna i kylen minst en timme.
  13. BAKAD CHEESECAKE MED ÄGG: Sätt ugnen på 160 grader.
  14. Vispa äggvitor fasta i några minuter. Tillsätt sedan hälften av sockret och vispa igen någon minut.
  15. Vispa cream cheese och mjukt smör någon minut krämigt i en stor bunke.
  16. Tillsätt hälften av sockret och vispa någon minut till.
  17. Riv skal av lime.
  18. Rör ner limeskal, mjöl och vaniljsocker.
  19. Vispa i en äggula i taget.
  20. Tillsätt sedan mjölken lite i taget under vispning.
  21. Tillsätt ev. smaksättning ex. smält vit choklad.
  22. Blanda i den vispade äggvitan till en jämn smet.
  23. Häll smeten i formen.
  24. Baka i cirka 40 minuter i mitten av ugnen. Kolla så den inte bränns - då kan du lägga över lite folie eller bakplåtspapper de sista tio minuterna.
  25. Låt stå på eftervärme 15 minuter.
  26. Ta ut cheesecaken och kyl.
  27. GARNERING: garnera med färska bär som hallon eller cocktailbär samt servera gärna med passionsfrukt (halverade eller urgröpta) eller valfri sylt.
E-mail
Medel: 4.8 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer