AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Äpplepaj

Äpplepaj Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 - 6 port äpplepaj

Ingredienser:

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker eller efter smak
  • Smuldeg: 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 2 tsk socker
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
  3. Skölj, skala och kärna ur äpplena.
  4. Skär dem i tunna skivor eller klyftor. Lägg äppelskivorna i pajformen.
  5. Strö över sockret.
  6. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Ställ in äpplepajen på mellanläge i ugnen och grädda äpplepajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.
  9. Servera äpplepaj med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljyoghurt.


 

Fler recept ur samma kategori som Äpplepaj:

Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning.
Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Mandeltårta med smörkräm
Mandeltårta med smörkräm. En klassiskt tårta med mandelbottnar varvade med smörkräm.
Mandeltårtan blir också god med vanlig chokladsmörkräm (tillsätt 2 msk kakao) eller mockasmörkräm (tillsätt 2 msk kaffepulver).
Istället för mandel kan du göra nötbottnar med hasselnötter. Vidare kan du garnera mandeltårtan med skalade hackade pistagenötter istället för flagad mandel.
En god mandeltårta till buffé, fest, fika och dessert. Så smal är den inte men mycket god.
Hjortronparfait med mylta
Hjortronparfait med mylta. Frusen grädde med smak av hjortron serverade med varm mylta (rårörd hjortronsylt). En god dessert. Parfait är lite som glass.
Vintips till hjortronparfait är ett sött dessertvin som ex. Icewein från Canada eller Tyskland.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Cheesecake med citron och passionsfrukt
Cheesecake med citron och passionsfrukt. En god tårta eller ostkaka (cheesecake) med färskost toppad med passionsfruktgelé och färska bär.
Passionsfruktstårta passar till fika och fest. Du kan förbereda och frysa den och ta ut och tina och garnera med passionfrukt innan servering.
Citronrutor citronkakor av mördeg och citronkräm
Citronrutor. Citronkakor av mördeg och citronkräm bakta i en stor ugnsform - perfekt för många till fest och buffé.
Du kan också servera de hembakta citronrutorna som dessert (på bilden med hallon och blåbär kokt med lite socker samt garnerat med myntablad) eller med färska bär som jordgubbar eller vinbär; eller med passionsfrukt eller bärsås. En klick vispad grädde är också gott till citronrutorna.
Äggvåfflor våfflor och våffelsmet med ägg
Äggvåfflor. Våfflor och våffelsmet med ägg. Klassiska våfflor med ägg i smeten.
Vill du ha frasiga våfflor ska du söka efter frasvåfflor här på receptfavoriter. Äggvåfflor är mer matiga i konsistensen.
Servera äggvåfflorna nygräddade med vispad grädde och sylt som ex. jordgubbssylt, blåbärssylt eller hjortronsylt. Eller socker. Eller glass.
Överkurs är att vispa äggvitorna och blanda i smeten som då blir fluffigare våfflor.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Paj med rabarber och vinbär
Paj med rabarber och vinbär. En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Tacopaj med köttfärs
Tacopaj med köttfärs. Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Smörgås trekant med cheddarost
Smörgås trekant med cheddarost är matiga smörgåstrekankter med cheddarost som passar till bjudning, picknick och buffe. Små sandwich.
Kokta och marinerade skärbönor
Kokta och marinerade skärbönor med olivolja, vitlök, rödlök och balsamvinäger. Blir också gott med vaxbönor, haricots verts eller bondbönor.
Gott och enkelt att laga på färska eller frysta skärbönor. Vaxbönor och haricots verts kokar du i ca 5 minuter. Använder du bondbönor så skalar du dem innan, släger skalet och kokar endast bönorna i 15 minuter.
Enkel salladsbuffé i italiensk stil
Enkel salladsbuffé i italiensk stil. God som sommarlunch eller lätt middag. Lättlagat.
Här har jag valt grönsallad, tomat- och mozzarellasallad med basilika, lufttorkad skinka prosciutto, salami, melon och rökt lax samt citron. Den rökta laxen är kanske inte så italiensk men den anses som en delikatess i italien iaf.
Du kan vidare ha inlagda oliver, kronärtskockor, marinerad paprika, grillad zucchini, räkor med skal, rökta räkor, ruccolasallad, inlagda champinjoner, bröd, fetaost, inlagda soltorkade tomater, fetaostpaj med mera om du vill ha fler gottis till buffén.
Kan även kompletteras med valfritt kött, fisk eller grönsaker från grillen.
Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Mandelpotatismos
Mandelpotatismos. Mos på mandelpotatis får en god fyllig lätt sötaktig smak och fin gul färg.
Mandelpotatismos passar som ett lite finare tillbehör till det mesta som fisk, vilt, kött, grytor mm.
Mandelpotatis är rätt mjölig och om du vill kan du ersätta mandelpotatisen med annan mjölig god sort.
Ett tips är att inte mixa potatismoset så hårt. Använd ej stavmixer, hushållsmixer eller liknande. Då blir moset klistrigt och det är inte så gott.
Mosa istället försiktigt, gärna för hand, ex. med potatisstöt eller försiktigt med elvisp.
Smidigt är att pressa den kokta mandelpotatisen genom en potatispress innan den rörs ihop för hand med smör osv.
Mandelpotatismos kan smaksättas med ex. någon dl smörstekta trattkantareller; någon dl riven god lagrad ost ex. parmesan eller västerbottensost; 0,5 dl hackade örter som persilja, gräslök, basilika eller dragon; pressad vitlök (eller låt en eller flera klyftor vitlök koka med potatisen).
Smöret kan ersättas med ex. 0,5 dl olivolja och 2 msk smör.
Grädden kan ersätta med bara mjölk.
Moset kan förberedas något innan och läggas i en gratängform - gratinera sedan med riven ost och lite grädde och värm upp innan servering (som på bilden).
Isterband med stuvad potatis
Isterband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva.
Hemlagad stuvad potatis med stekta isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Istället för persilja kan du ta gräslök om du vill.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bakad potatis med fetaoströra
Bakad potatis med fetaoströra. Vegetarisk röra till bakad potatis. Fetaost, soltorkade tomater, majs, salladslök, vitlök och yoghurt.
Gott med en sallad - förslagsvis strimlad isbergssallad med halverad cocktailtomater samt skivade rädisor med en senapsdressing.
Rågbullar med surdeg
Rågbullar med surdeg. Goda bullar med råg och egen rågsurdeg.
Obs de totala tidsangivelserna vid sidan av receptet gäller ej då det tar 5 dagar att förbereda med rågsurdeg och sedan bakas den 5 dagen.
Lasagne med kyckling kycklinglasagne
Lasagne med kyckling och svamp i tomatsås och god ostsås på toppen. En god variant av hemgord lasagne med kycklingkött från färsk eller grillad kyckling.
Förutom att lasagne är katten Gustavs favorit så finns lasagne nämnd i litteraturen ända tillbaks till Marco Polos tid. Legenden säger att det var han som tog pastan med sig från Kina.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Bananpannkakor med kokos
Bananpannkakor med kokos. Fluffiga amerikanska tjocka pannkakor med mosad banan och kokosflingor i smeten. Goda till frukost eller dessert med skivad banan, bär som jordgubbar och blåbär, lönnsirap, hackade nötter, kokos, matyoghurt, sylt och grädde, chokladsås, glass och så vidare.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Bananmilkshake milkshake med banan
Bananmilkshake. Milkshake med banan, glass och mjölk är supergott.
Mixa eller krossa gärna 4-5 isbitar i milkshaken så blir den riktigt kall och god.
Gott i är också chokladpulver, chokladsås, chokladglass eller kryddor som kanel, ingefära, kardemumma (blir lite indisk variant).
Milkshaken kan garneras med vispad grädde på toppen och ev. några färska bär eller frukt.
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook