AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Äpplepaj

Äpplepaj Smulpaj med äpple, äpplepaj eller äppelpaj. Enkel och god äpplepaj med smuldeg.
Servera äpplepaj med kall vaniljsås eller glass.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 13)
4 - 6 port äpplepaj
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 20 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker eller efter smak
  • Smuldeg: 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 2 tsk socker
  • 100 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör eller margarin.
  3. Skölj, skala och kärna ur äpplena.
  4. Skär dem i tunna skivor eller klyftor. Lägg äppelskivorna i pajformen.
  5. Strö över sockret.
  6. Lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta ihop till en grynig massa.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Ställ in äpplepajen på mellanläge i ugnen och grädda äpplepajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20 minuter.
  9. Servera äpplepaj med vaniljsås, vaniljglass eller vaniljyoghurt.


 

Fler recept ur samma kategori som Äpplepaj:

Inkokta marinerade päron i sockerlag
Inkokta och marinerade päron till dessert som ex. päron med After Eight. Servera ett helt eller två päronhalvor per portion eller bara en halva per portion.
Päronhalvorna kan serveras som de är med vaniljglass och krossade finska pinnar eller vispad grädde smaksatt med ex. rom. Räkna då två halvor per portion.
Är päronen små så kan du ett päron per portion.
Eller så kan de gratineras med toscasmet eller After Eight - räkna då 1-2 halvor per portion.
Du kan sätta olika smak på päronen genom att smaksätta sockerlagen och marinaden - här har jag valt stjärnanis, citronskivor och kanel. Andra smaksättningar är vaniljstång, kanel och färsk ingefära; lingonsaft och kanel; rödvin och vaniljstång. Gott är också saffran (fin färg till jul).
Päronen kan sparas i glasburk svalt och mörkt. Se bara till att sockerlagen täcker päronen.
Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Pannacotta panna cotta med hallon
Pannacotta med färska hallon. En dessert som är både enkel och underbart god. Här en smal variant med vaniljyoghurt men ack så god.
Den söta pannacottan passar bra med de syrligare hallonen. Givetvis så kan du ta andra bär som jordgubbar, blåbär, hjorton mm.
Servera gärna ett sött vin till ex. Muscat D\'Alexandrie, Icewein eller ett sött franskt Sauternes.
Detta är en bra dessert att förbereda innan så kan du umgås med gästerna sen på middan istället.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Hembakta glassvåfflor glasstrutar
Hembakta glassvåfflor eller glasstrutar. En variant på hemgjorda glasstrutar som är underbart goda nybakta fyllda med kulglass.
Baka egna glassvåfflor och fyll med några kulor god glass, toppa med grädde, garnera med strössel, glassås, sylt, färska bär, hackade nötter, rostade marschmallows, pudrad kakao - nja listan kan bli lång för en gottegris men det räcker såklart med hembakt strut fylld med några kulor god glass ex. kravmärkt Sia-glass.
Istället för att baka glassvåfflorna i ugnen så finns det speciella våffeljärn för glasstrutar att finna.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Runda skorpor
Runda skorpor. Baka hembakta klassiska svenska runda veteskorpor.
Runda skorpor är goda med marmelad, smör och ost till fika mm.
Torkade skorpor håller sig länge i lufttät burk.
Runda skorpor bakas runda som platta bullar och delas på mitten med gaffel.
Sedan rostas och torkas skorporna så de blir hållbara och knapriga.
Gott är också att strö kanel och socker på skorporna innan de torkas - då blir den söt variant av skorpor.
Se alla recept ur kategorin Kakor och bakverk
Paj med fetaost
Paj med fetaost. En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Köttfärspaj med fetaost
Köttfärspaj med fetaost. Gott med grönsallad och tomatsallad. Passar till lunch, middag eller buffé.
Äppeltarte
Äppeltarte eller äppletarte. En äppelpaj eller tarte med skivade äpplen bakat i ett pajskal. Russin är gott i pajen och kokos på toppen.
Äppeltarten är god med vispad grädde gärna smaksatt med lite kanel och vaniljsocker samt ev. calvados; vaniljglass eller vaniljsås.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad.
Senapsdressing
Senapsdressing till sallad med mera smaksatt med dijonsenap, honung och oregano. Enkel och snabb att laga. Även god som sås och marinad till grillspett och grillat som kycklingfilé och fläskkarré eller fläskfilé.
Vidare kan man ha i 0,5 pressad vitlök, ett krm chiliflakes samt torkade kryddor som basilika.
Vitlöksbröd med parmesan och oregano
Vitlöksbröd med parmesan, oregano och olivolja. En god variant på vitlöksbröd med örtig pizzasmak från oregano och parmesan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället om du vill.

Se alla recept ur kategorin Lättlagat
Porterstek
Porterstek. En klassisk grytstek med franskyska, innanlår eller högrev som kokas mörkt öl som porter.
Porterstek är stek som kokas i porter, soja och svartvinbärssaft.
Gott till porterstek är förslagsvis kokt potatis och vinbärssgelé samt inlagd gurka och ev. grönsaker som kokta gröna bönor, brysselkål, kokta morötter eller liknande.
Istället för svartvinbärssaft kan du ta portvinsgelé, röda vinbärssaft eller röda vinbärsgelé
Saftsoppa
Saftsoppa. Hemgjord saftsoppa är gott kall eller varm till risgrynsgröt, ris ala malta, med skorpor och grädde eller i termos till picknick. Håller sig i kylen i flera dagar.
Saftsoppa är vanlig saft som är redd med potatismjöl.
Man kan ha i färska eller frysta bär, äppelskivor, fruktsallad, skivade bananer eller vindruvor i också.
Kålpudding med gräddsås
Kålpudding med gräddsås. Servera med kokt potatis, gräddsås, lingon, inlagd gurka och kokta grönsaker.
Som grönsaker till kålpuddning passar kokta ärtor, morötter, blomkål, brysselkål, gröna bönor, vaxbönor osv.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Quornfilé med rostad potatis, linser och limesås
Stekt Quornfilé med ugnsrostad potatis med örter, marinerade linser och limesås med céme fraiche.
Servera gärna med en god grönsallad också.
Lammrostbiff med vitlökssmör
Lammrostbiff med vitlökssmör med råstekt skivad potatis i ugnen. Ugnsrostade tomater och haricots verts eller gratinerade brytbönor serveras till. Grönsallad eller tomatsallad är andra goda tillbehör.
Klassikern oxfilé Provençale utgör grunden för detta recept.
Ett fylligt rött vin passar till ex. Masi Campofiorin.
Räkna 1,5 portioner på en lammrostbiff.
Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera,
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter
Bananglass glass med banan
Bananglass. En god hemgjord glass med banan.
Torkade äpplen
Torkade äpplen. När det är billigt med äpplen kan man passa på att köpa ett lass att torka. Chipstillverkarna får ursäkta, men äpplen är om inte billigare så i alla fall mycket nyttigare.
Torkade äppelringar är gott att ha hackade i ex. filen till frukost eller hackade i musli. Äppelringarna är också mycket bra som utflyktsmat, snack eller vandringsmat. Kan också hackas och värmas i gröten.
Lägger man äppelringarna i saltat vatten innan så mörknar de ej förrän lite mot slutet av torkningen.
Banana split recept
Banana split som är en dessert med kluven banan, vaniljglass, rostad mandel, chokladsås och grädde.
Kan varieras med maränger också men då kallas det marängsviss och bananen är ofta delad i skivor istället för att vara delad längs mitten (split på engelska).
Se alla recept ur kategorin Frukt

Gilla oss på Facebook