Snabb äppelpaj eller äppelkaka

Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.

4-6 portioner äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 6 äpplen
  • 1 dl socker
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 100 g kallt smör
  • 1 dl mandelspån (eller krossade hasselnötter)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en ugnsform med lite smör.
  3. Skala äpplena. Dela och kärna ur samt skär i tunna klyftor och sprid ut i botten på ugnsformen.
  4. Strö över socker och mjöl jämt över äpplena.
  5. Med osthyvel hyvlar du sedan smörskivor som du täcker äpplena och socker-mjölblandningen med.
  6. Grädda äppelpajen i cirka 20 minuter och tillsätt sedan mandeln och grädda i ytterligare 10 minuter tills äppelpajen fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer