Farmors knäckiga äppelpaj med kokos

En jättegod äppelkaka med knäckigt smuldegstäcke smaksatt med kokos.
Servera med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde. Gillar du kanel så kan du pudra över lite över äpplena innan du lägger på det degen till knäcktäcket.

6 portioner Farmors knäckiga äppelpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 35 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 700 gram äpplen
  • 0,5 dl socker eller sirap till äpplena
  • 100 gram smör
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 1 dl kokos
  • 1 dl havregryn

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ingredienserna till smuldegen i en bunke. Den ska vara grynig och smulig (smuldeg). Innan du blandar i smöret så kan du smörja pajformen. Har du kallt smör så skiva det tunt eller hacka det i bitar så går det lättare att blanda ihop smuldegen. Blanda smuldeg är lättast för hand. Ett tips är att lägga ingredienserna i en påse och sedan smula ihop den med händerna (så slipper du bli kladdig).
  3. Skala och klyfta (eller skiva) äpplena. Ta bort kärnhusen såklart.
  4. Smörj en pajform med lite av smöret. Täck botten med ett lager äppelbitar.
  5. Strö över lite socker eller sirap.
  6. Strö över smuldegen och baka äppelkakan i ca 35 minuter tills den fått fin färg.
  7. Ta ut äppelpajen och låt den svalna något innan servering.
E-mail
Medel: 4.1 (18 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer