Äpple och rabarberpaj

Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.

Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert. Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass

6 portioner rabarberpaj

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1 liter strimlad rabarber
  • 3 äpplen
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 4 tsk socker till smuldegen
  • 200 g smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
  4. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  5. Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
  6. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  7. Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  8. Täck rabarbern med smuldegen.
  9. Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 30-35 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer