Äpple och rabarberpaj
Introduktion och förberedelse
Äpple och rabarberpaj är en kanonkombo med både söta äpplen och syrliga rabarber.
Pajen är god med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert. Riktigt festligt blir det med hemgjord vaniljsås eller vaniljglass.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
- Skala, dela och kärna ur äpplena. Skär dem i skivor.
- Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
- Bred ut rabarbern och äppelbitarna i ett jämnt täcke i formen.
- Strö över socker och lite vaniljsocker.
- Gör smuldegen: lägg mjöl, havregryn, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
- Täck rabarbern med smuldegen.
- Baka rabarber och äppelpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera pajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal