GI äppelkaka

Introduktion och förberedelse

En äppelpaj med kanel och smuldeg av dinkelmjöl, sesamfrön, smör och Steviasocker som sötningsmedel.

En GI eller LCHF äppelkaka med färre snabba kolhydrater och sötningsmedel istället för socker.

  • Bakad med dinkelmjöl och fullkornsmjöl av dinkel istället för vetemjöl.
  • Istället för vanlig socker är det sötningsmedel i som Steviasocker.

GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.

Serveringsförslag

Servera med ett tillbehör med lite socker i som:

  • Vispad grädde eller matyoghurt - kan smaksättas med sötningsmedel som Steviasocker samt lite vaniljessens eller kanel.
  • Sockerfri glass
  • Vaniljyoghurt eller soyghurt eller liknande.

Varianter

Gott är även att ta med hackade nötter som mandlar eller hasselnötter; pumpafrön; kokosflingor eller kokosflakes i smuldegen.

5 portioner GI äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 5 mogna söta äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl socker eller motsvarande mängd sötningsmedel ex. 1 dl Steviasocker
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  3. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  4. Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  5. Bred ut smuldegen över äpplena.
  6. Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 332 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-24