GI äppelkaka

En äppelpaj med dinkelmjöl. Servera med vaniljyoghurt, vispad grädde eller efter tycke.
GI-äppelkakan kan gräddas i en stor form eller 5 portionsformar.

5 portioner GI äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 100 gram smör eller margarin
  • 1,5 dl sesamfrön
  • 5 mogna söta äpplen
  • 2 msk kanel
  • 1 dl socker eller motsvarande mängd sötningsmedel
  • 1,5 dl dinkelmjöl
  • 1,5 dl fullkornsmjöl av dinkel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en sockerkaksform och bröa den med sesamfrön.
  3. Skala och skär äpplena i klyftor och lägg i formen. Strö över kanel och 3/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  4. Hacka smöret och blanda ihop med dinkelmjölet till en smuldeg. Tillsätt 1/4 av sötningsmedlet eller sockret.
  5. Bred ut smuldegen över äpplena.
  6. Grädda GI äppelkakan i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Lamm på flera vis

Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah - gillar du lamm så är påsken kanon!

Läs mer

Tänk allt gott man kan laga med ägg

Läs på om ägg inför påska. Här hittar du allt om ägg i matlagning, recept och tips. Ägg har unika egenskaper och utan dem hade vi inte haft många rätter som maränger, såser och bakverk.

Läs mer