Råriven äppelkaka med mandel

Introduktion och förberedelse

Råriven äppelkaka eller äpplekaka med mandel. Lagas med rivna äpplen och en smuldeg av mandel, smör, ströbröd och lite bittermandel.

Serveringsförslag

Serveras som vanlig äppelkaka med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller med lättvispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.

Med matberedare

Med en matberedare så går äppelkakan mycket snabbt och lätt att laga. Bara att kärna ur äpplen och riva dem i matberedaren. Sedan blandar du smuldegen i matberedaren med kniven och toppar i en smord form.

6 portioner råriven äppelkaka

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 1 dl socker
  • 20 sötmandlar eller 5-6 msk mandelmjöl
  • 1 bittermandel (valfritt)
  • 1,5 dl ströbröd eller skorpsmulor
  • 1 msk vetemjöl
  • 6 äpplen, gärna syrlig sort

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smör en ugnsform med lite av smöret.
  3. Mixa eller mal mandeln. Du kan också använda mandelmjöl. Tillsätt smör och socker till mandeln och fortsätt blanda ihop till en smulig deg. Blanda i ströbröd och mjöl. Nu är degmassan till äppelkakan klar.
  4. Dela äpplena i halvor och skär ut kärnhusen. Skala dem om du vill. Riv äpplena grovt på ett rivjärn. Lägg äpplena i formen.
  5. Fördela mandeldegen till ett jämnt lager över äpplena.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna något. God både varm och kall.
E-mail
Medel: 3.7 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 196 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-02