Smulpaj med choklad

Introduktion och förberedelse

Smulpaj med choklad, äpplen, mandelmjöl, kokos, havregryn och nötter i smuldegen.

Serveringsförslag

Kan serveras varm eller kall med hemgjord vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass, råkräm, yoghurtglass eller vispad grädde.

Varianter

  • Istället för äpplen kan man ta päron eller hallon. Eller blanda.
  • Tar du glutenfria havregryn blir pajen helt glutenfri.
  • Istället för mörk choklad eller mjölkchoklad kan du ta vit choklad.

1 smulpaj

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram äpplen
  • 0,5 dl grovriven mörk choklad eller mjölkchoklad
  • 0,5 dl hackade valnötter, mandlar eller hasselnötter
  • 100 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 2 msk kokosflingor
  • 1 dl mandelmjöl
  • 1 dl socker
  • 1 msk till formen

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Smörj en rund pajform med en msk smör.
  3. Skala och kärna ur äpplen.
  4. Skär äpplen i klyftor och fördela i formen.
  5. Riv choklad och grovhacka nötter.
  6. Tärna smöret och blanda med riven choklad, nötter, havregryn, kokosflingor och socker.
  7. Strö smuldegen över äpplena.
  8. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 25-30 minuter tills den fått färg.
  9. Ta ut och låt svalna något innan servering med vaniljsås eller glass.
E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-01-20

Tillbehör och liknande recept: