Smulpaj i portionsformar

Små portionspajer blir goda med olika bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär samt med rabarber eller äpple. Plommon blir också gott. 

Passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp. 

Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar. Du behöver fyra ugnsfasta formar - på bilden är det franska Le Creuset-formar. Pajerna bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering. 

4 smulpajer i portionsformar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 6 dl bär som blåbär, hallon, krusbär eller björnbär (färska eller frysta) alternativt strimlad rabarber eller skivade äpplen
  • 1 tsk potatismjöl (om du använder frysta bär som vätskar sig mycket ex. blåbär)
  • 6 msk strösocker
  • Smuldeg: 2,5 dl vetemjöl
  • 1,5 msk strösocker
  • 80 gram smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smuldeg: blanda mjöl och socker i en bunke.
  3. Skär smöret i tärningar och blanda med mjölet till en smulig deg.
  4. Smörj fyra portionsformar med lite smör.
  5. Rensa bär, rabarber eller frukt. Skär rabarber i strimlor. Skär äpplen i skivor (utan kärnhus). Skala ev. äpplen om du vill.
  6. Blanda bär, rabarber eller äpplen med socker (och ev. potatismjöl om du använder frysta bär).
  7. Fördela i formarna.
  8. Fördela smuldegen i formarna i ett jämnt lager över bär, rabarber eller frukt.
  9. Grädda smulpajerna i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter tills de fått fin färg.
  10. Ta ut och servera varma eller ljumma med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
E-mail
Medel: 5 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer