AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.
  5. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  6. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  7. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  8. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  9. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Ris á la malta med saftsås
Ris á la malta med saftsås. Risgrynsgröt blandad med vispad grädde är klassisk på julbord och till dessert serverad med saftsås.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
Snabb ostkaka med kesella
Snabb ostkaka med kesella i portionsformar till dessert. Servera ostkakan med vispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller färska bär.
Du behöver 5 små portionsformar på ca 1,5 dl vardera,
Du kan förbereda ostkakorna i förväg och ha i kylen eller frysen och sedan värma till servering.
Detta är snabbare och enklare variant av den klassiska ostkakan du bakar med kesella istället för att göra med mjölk och ostlöpe.
Pepparkakssandwich
Pepparkakssandwich. Pepparkakor med vaniljglass mellan. Enkelt, gott och omtyckt av alla. Kan förberedas i god tid och förvaras i frysen.
Goda som efterrätt, fika eller när man är sugen på glass.
En variant av den köpta sandwichen.
Godast blir de med hembakta pepparkakor och riktigt fin vaniljglass. Ska du servera pepparkakssandwicharna efter middagen ex. som dessert till kaffet eller en espresso med avec kan du välja lite mindre pepparkakor och får då som små kakor. Räkna då 1-2 per person.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Blåbärspaj
Blåbärspaj. Smulpaj med blåbär. Baka en god paj med blåbär och smuldeg. Servera blåbärspajen med vaniljglass eller vaniljsås.
Du kan använda färska eller frysta blåbär. Även blåbärssylt går bra (ta då inget extra socker).
Blåbär vätskar sig när de är frysta och tinar. Då kan kan pajen bli lite lös (jag gillar det ändå) men vill man ha en fastare paj så kan man pudra lite potatismjöl över blåbären.
Detta pajrecept blir också gott med björnbär, krusbär eller hallon.
Päronpaj päronkaka paj med päron och knäckigt täcke
Päronpaj eller päronkaka. En maffig, enkel och god paj med päron. Vaniljsås eller vaniljglass hör ju till såklart.
Ett päronrecept med tjockt knäckigt täcke. Håller sig länge i kylen. Blir också god med äpplen.
Vintips till är kaffe ;) eller ett sött dessertvin som ex. Muscat d Alexandria.
Enkel och snabb tårta med bär
Enkel och snabb tårta med pajskal fyllt med vaniljvisp och bär. Du kan också fylla mandelmusslor istället för ett pajskal.
Tårtan går snabbt att laga om du har ett färdigt pajskal. Du kan köpa färdigt pajskal eller baka själv (vilket är väl värt besväret).
Pajskalet kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller det om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.

Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Krabbsallad
Krabbsallad. Sallad med krabba, sparris, sallad, champinjoner, cocktailtomater och majonnäs.
Godast blir krabbsallad med krabbkött du plockat från hela kokta krabbor - men det är rätt pilligt och tar längre tid än ovan angiven tidsåtgång.
Krabbkött på burk fungerar också.
Andra saker som är goda i krabbsallad är kokt ägg, mango i bitar, vit sparris samt tärnad avokado. Man kan ha grekisk matyoghurt istället för majonnäs.
Vintips till krabbsallad blir ett vitt vin kanske ett Chardonnay.
Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Tomatsallad med lök
Tomatsallad med lök. Goda tomater, gul lök, olivolja, salt och svartpeppar samt vinäger blir en god och enkel tomatsallad.
Ju bättre kvalitet på du har desto godare blir tomatsalladen (priset går också upp en del såklart).
Ex. mogna smakrika tomater, fin olivolja, vinäger, gourmetsalt och nymalen svartpeppar blir godast.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Kronans kaka
Kronans kaka. En klassisk kaka och favorit många minns från lumpen. Det ovanliga med Kronans kaka är att den bakas med potatis och mandel istället för mjöl.
Servera Kronans kaka ljummen eller kall till kaffet eller som efterrätt med
lättvispad grädde och sylt (hjortronsylt är en höjdare).
Du kan också sticka i några skalade äppelbitar (från två äpplen) rullade i kanel och socker i kakan. Eller skiva dem tunnt och lägga ett lager äpplen innan du gräddar kakan.
Receptet på Kronans kaka sägs ha publicerats 1903 i första upplagan av Hemmets kokbok.
Vill du lyxa till kronans kaka kan du garnera den med att rippla över smält vit choklad eller sockerkristyr.
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis
Fänkålssoppa med kålrabbi och potatis. En god fyllig soppa som passar både till vardags och fest. Soppa på fänkål, kålrabbi, potatis, lök, vitlök, mjölk och en skvätt grädde.
Fänkålssoppan har jag smaksatt med tryffelolja och hyvlad parmesanost. Då blir soppan lite lyxigare och passar utmärkt till förrättssoppa till fest, middag eller på en buffé.
Kycklingrullader med bacon
Kycklingrullader med bacon runt och fyllda med fetaost, parmesan och basilika. Här med rostad vanlig potatis eller sötpotatis; en kall fetaostsås samt sallad på färsk spenat och rivna morötter.
Du kan välja andra tillbehör efter tycke ex. klyftpotatis och tomatsås, potatisgratäng, potatismos och skirat smör, risotto osv.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Citronmarängspaj paj med citronkräm och maräng
Citronmarängspaj. En supergod paj med sötsur citronkräm toppad med söt maräng. Lite krånglig att laga men väl värd besvärlig.
Vintips till är sött dessertvin typ Icewine, Liquer Muscat från Australien eller sött mousserande från Italien.

Yoghurtsås med citron och mynta
Yoghurtsås med citron och mynta. Den här såsen är god att skeda över couscous och annat som grillat mm.
Förvaras i kyl och kan förberedas dagar i förväg.
Receptet kan halveras för 4 portioner.

Stekt ris med ananas
Stekt ris med ananas, bacon, curry, cashewnötter och lök. Gott thailändskt stekt ris kan du servera som huvudrätt eller tillbehör.
Serverad som huvudrätt räcker riset till två portioner - som tillbehör till fyra.
Laga stekt ris på nykokt ris eller om du har kokt ris över. Det går att laga på annat ris än jasminris ex. basmatiris eller vanligt ris.
Du behöver en wok att steka riset i. En stor stekpanna med höga kanter går också.
Riset kan garneras med extra ananas och ev. hackad salladslök eller gräslök.
Istället för färsk ananas är det ok med burkananas.
Annat gott i stekt ris är gröna ärtor, majs, linser och andra grönsaker efter tycke.
Uteslut bacon för vegetarisk variant (smaka av med lite extra salt).
Se alla recept ur kategorin Buffé
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Bräckt skinka med ägg
Bräckt skinka med ägg. Stekt skinka med stekt ägg - här på rostat bröd eller bagel med färskost, skånsk senap samt en grönsallad med tomat samt senapsdressing.
En god och lättlagad lunch eller vardagsmiddag.
Istället för rökt skinka kan du ta överbliven julskinka eller kassler.
Sök efter senapsdressing här på receptfavoriter om du vill ha det på salladen.
Älgpytt
Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost
Lax i foliepaket med potatis och fetaost är gott, nyttigt, enkelt och snabbt att grilla eller laga i ugnen.
Tzatziki, yoghurtsås, creme fraiche är gott till som extra sås. Råris, quinoa, cous cous eller kokta svarta bönor är också gott i - med eller utan potatis.
Vegetariskt blir det med soltorkade tomater och halloumitärningar istället för lax. Kan också lagas i ugnen såklart.
Dryckestips till är vitt vin eller öl.
Vegetarisk fylld paprika
Vegetarisk fylld paprika med sojafärs eller quornfärs, svarta bönor, majs, tomat, lök, vitlök, chili, oregano samt hasselnötter. Gott med tomatsås, fetaost och kokt råris - här blandat till en pilaff med svarta bönor.
Istället för sojafärs kan du ta 300 gram quornfärs.
Lax i folie med purjolök
Lax i folie med purjolök, färskostsås och örter. Foliepaket med lax och god sås i ett.
Gott med sallad samt kokt potatis - gärna färskpotatis eller delikatesspotatis - samt valfria kokta primörer som morot, blomkål, broccoli, vaxbönor. En grönsallad med tomater är också gott till. En klyfta citron kan man också servera till.
Istället för purjolök kan du ta salladslök eller vårlök.
Vintips blir ett vitt vin ex. chardonnay.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook