AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Här hittar du recept till Valborg. När man tänker på mat till Valborg så är...
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.

Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 17)
6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • 0,5 tsk kanel (valfritt)
  • 2 msk smör till formen
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • 1 krm salt

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel.
  4. Blanda tärnat smör med socker, havregryn och salt hastigt till en smulig deg.
  5. Bred ut i ett jämnt lager över äpplena i formen.
  6. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Rabarberpaj med mandelmassa
Rabarberpaj med mandelmassa och smuldeg. En enkel och god smulpaj med rabarber och mandel. Gott med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Gillar du kardemumma kan du strö över en halv tsk över rabarbern innan smuldegen. En tsk vaniljsocker blir också gott.
Ananaspaj paj med ananas
Ananaspaj. Paj med ananas är en supergod dessert med vaniljglass, vaniljvisp, vispad grädde eller yoghurt.
Byt gärna ut den krossade burk-ananasen mot färsk hackad ananas.
Vintips till ananasrecept är ett sött dessertvin från Sauternes, Frankrike.
Kan förberedas innan.
Hemgjord gräddglass
Hemgjord gräddglass. Fyllig och god glass med vanilj, mjölk, ägg och grädde. Ett grundrecept på vaniljglass med mer grädde.
Servera till desserter eller med valfria tillbehör ex. rårörda hallon, blåbär och jordgubbar, vispad grädde samt minimaränger.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Ostpaj
Ostpaj är en klassiker. Här en enkel ostpaj med riven ost. Ostpaj är gott till buffé och till midsommarbordet, påskbordet, picknick samt kräftskiva.
Ostpaj passar också till nattamat eller vickning.
Du behöver 1 pajform ca 24 cm diameter.
Paj med citron och fläder
Paj med citron och fläder. Hembakt citron- och fläderpaj till fika eller dessert. God citronpaj med flädersaft att servera på buffé eller till fest.
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Istället för enbart vetemjöl kan du ha 1,5 dl vetemjöl och 1,5 dl havregryn; eller 1 dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl.
Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Rödbetor med getostsmör
Rödbetor med getostsmör. Rödbetor slungade med getostsmör passar som tillbehör till ex. ugnstekt serverat med skivor av kokt potatis och knaperstekta små bitar bacon eller saltfläsk. Då kan ett fylligare rödvin passa bra till. Rödbetorna är också god förrätt, osträtt, bufferätt eller mellanrätt.
Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost
Vegetarisk lasagne med spenat och fetaost varvat med grönsaker i tomatsås med grädde samt lasagneplattor toppad med riven ost.
Det räcker till 4 stora eller 6 mindre portioner.
Räkna en ugnsform på ca 18-24 cm.
Annat gott i lasagnen är skivad svamp, grovriven rotselleri, mangold, purjolök, lök, salladslök med mera.
Du kan göra lasagnen vegansk genom att använda sojagrädde och riven sojaost mozzarella-style samt utesluta fetaosten. Välj då även lasagneplattor utan ägg ex. Ica-basic.
Här har jag använt färdig tomatsås men man kan såklart koka egen tomatsås - sök recept här på receptfavoriter.se.
Gott till är en grönsallad och bröd som baguette gärna serverad med olivolja och flingsalt eller färskost.
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatis
Grillad fläskkarré med rostad paprika, zucchini och potatisklyftor samt melonsalsa med yoghurt som nyttig och god sås.
Skippar du potatisen så blir rätten GI-anpassad.
Räkna fyra skivor fläskkarré på 130-150 gram per portion.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Thaigryta med quorn
Thaigryta med quorn, grön curry och kokosmjölk. God med klibbigt thairis eller jasminris. Vegetarisk thaigryta.
Istället för grön curry kan du ta röd currypasta.
Rostad blomkål med parmesan
Rostad blomkål med parmesan. Ett gott och enkelt samt rätt festligt tillbehör med lyxig parmesan. Lätt att dubblera och servera till många på ex. en buffé.
Serverar du blomkålen som tillbehör så räcker ett större huvud till 4 personer. Som huvudrätt så får du räkna att ett huvud räcker till 2 portioner.
Istället för parmesanost kan du ta grana padano-ost. Garnera gärna med hackad bladpersilja.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Ex. riven tofuost mozzarellastyle. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Hemgjord kebab eller gyros till pitabröd
Hemgjord kebab eller gyros. Kebabkött du marinerar och grillar själv blir mycket gott. Du kan grilla på utegrill eller i ugnen.
Gyros är grekiska för att rotera och görs ofta av kött som grillas på ett vertikalt spett och serveras sedan i pitabröd (I Sverige kallar vi det kebab).
Kebabköttet kan du servera i kebabbröd eller i tunnbröd och rulla till kebabrullar. Gott till är strimlad isbergssallad, skivade tomater, strimlad rödlök, chilisås samt vitlökssås.
Arabisk shawarma och Turkisk döner är namn på nästan samma sak. Fyllning och recept varierar ju lite. I Grekland har tzatziki sin självklara plats i Pita Gyro.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Kyckling curry indisk kycklinggryta
Kyckling curry. En försvenskad Indisk kycklinggryta. Servera kyckling curry med ris - gärna basmatiris kokt med en kanelstång, en nypa gurkmeja samt en nypa kardemumma (eller 2 st hela kardemumma). Blanda gärna en dl kokt ris med gurkmeja och blanda sedan i det övriga vita riset. Toppa ev. riset med lite rostad lök vid servering.
Öl eller Lassi yogurhtdryck, raita (naturell yoghurt med gurka och mynta), tomatsallad med yoghurt, mango chutney samt Indiskt naan-bröd är också gott till (se recept här på receptfavoriter).
Mango chutney kan också serveras till kyckling curryn.
Vidare kan man ha papadams - spröda små kryddiga bröd (finns färdiga att köpa) som tilltugg innan eller till kycklinggrytan.
Välj gärna en god frigående svensk hel kyckling. Den är supergod. Sk. majskyckling har också fin smak då den äter majs. Fryst tinad kyckling eller kyckling i grytbitar fungerar givetvis också bra. Kycklingfile går men blir rätt lätt överkokta och tråkiga. Ta då mindre ca 600 gram.
En vegarisk variant får du med quorn eller sojakuddar.
Kyckling curry blir bara godare dagen efter då smakerna utvecklats. Förvara i kylen.
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Ananas på spett
Ananas på spett. Färska bitar av ananas brynta med socker, lime och smör rullade i kokosflingor på tandpetare. Passar som drinktilltugg, till buffé eller aptitretare.
Ananasbitarna är frästa i smör, socker och lime först. De kan också serveras som de är rullade i kokos.
Överkurs är att rosta kokosen ljust brun innan.
Du behöver tandpetare för att sticka i ananasen om du vill det.
Räkna runt ca 20 ananasbitar på en halv ananas.
Köp en hel färsk ananas. Den ska vara mogen och söt. Det ser du genom att bladen längst upp i mitten ska lossa lätt om du drar i ett. Den ska också lukta sött och vara gråaktig - ej grön. Den godaste ananasen brukar vara den som ser äldst ut (utan att ha direkt fula delar såklart) - ta den.
Överbliven ananas kan du skära upp samtidigt. Lägg i kylen i en skål och servera iskall vid tillfälle ex. efter middag. Eller ha till fruktsallad eller smoothie.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Hemlagad majonäs majonnäs hemgjord
Hemlagad majonnäs som är lätt och går snabbt att göra. Använd gärna nyttig solrosolja. Rapsolja eller olivolja blir också bra. Mycket godare än köpt majonnäs.
Här är majonnäsen smaksatt med lite fransk senap som också hjälper att binda ihop majonnäsen.
Med någon msk citronsaft blir det citronmajonnäs; lite cayennepeppar och vitlök blir god vitlöksmajonnäs (Rouille) som du kan ha till kebab, grillat, kött, fisk, fisksoppa mm.
Några gillar någon droppe worcestersås i också.
Sen kan du göra skagenröra med räkor mm.
Välj gärna en solrosolja men det går bra med annan matolja. Solrosolja är rik på omega-6 fettsyran linolsyra och innehåller mycket E-vitamin.
Kalvsylta
Kalvsylta är malt finhackat kött av kalv smaksatt med kryddpeppar, lagerblad och lök. Kalvsylta serveras till julbord och ofta med rödbetor till.
Hittar du inte kalvkött med ben så kan du ta kalvbringa med ben och köpa oxbringa med ben. Sedan kan du tillsätta extra gelatin för att få det att stelna.
Vill du ha en rödare sylta så tillsätt nitritsalt.
Älgpytt
Älgpytt på älgkött, potatis och lök serverad med rödbetor och saltgurka. Pytt i panna på älg är gott med rester från älgstek eller annat tärnat lagat älgkött. Tärnad älgfilé och älgbiff funkar såklart också utmärkt - då steker du den rå i tärningar.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Stekt kyckling ugnstekt
Stekt kyckling, Saftig och gyllene ugnsstekt kyckling. Här har jag valt att steka kycklingen i bitar så blir den jämnare stekt samt det går lite snabbare.
Grillad kyckling är god med det mesta. Förslagsvis med potatisgratäng och tomat-, avokado- samt grönsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Köp gärna en fin svensk kravmärkt kyckling.
Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Lax, örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket
Örtöverbakad lax med rotfrukter i foliepaket. En mycket god lunch eller middag.
Öl eller vitt vin passar till.
Du kan laga en stor bit laxfilé eller 4 bitar färsk eller tinad laxfile à 150 g utan skinn och ben.
En god och mycket enkel sås till är fetaostsås - mixa, blanda fetaost med grekisk yoghurt och vips så har du en god sås till denna rätt.
Du kan också grilla foliepaketet med rotfrukter med laxen. Ett tips är då att förkoka rotfrukterna mjuka i vatten ca 15 minuter först och sedan lägger alla ingredienser med laxen i foliepaketet och grillar i ca 20 minuter tills laxen är genomstekt.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook