AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Skrämmande goda recept till Halloween. Pumpapaj, pumpasoppa, kalkon och mycket mer.

Bjud på...
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.
  5. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  6. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  7. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  8. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  9. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Kolatårta tårta med mandelbotten och kolafyllning
Kolatårta. En god tårta med mandel och kola. Gillar du nötter och söt kola samt mjölkchoklad så är detta tårtan för dig.
Råsocker ger dock en god fyllig smak.
Köp gärna ekologiskt socker.
Toscapäron Päron Diana med toscasmet
Toscapäron. Päron Diana med toscasmet. En klassiskt dessert. Gott och enkelt att göra. Ett recept med marinerade päronhalvor gratinerade med god toscasmet med mandel.
Servera med vaniljglass eller grädde smaksatt med lite rom.
Vintips till är ett sött vin från Sauternes.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost
Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Italiensk tomatsallad
Italiensk tomatsallad med basilika, rödlök och mozzarella. Sallad med tomat passar till grillat, buffe eller pasta.
Välj gärna kvisttomater och helst kravmärkta (de är nyttigare, obesprutade, ej genmodifierade och bättre för miljön).
Välj en fin kallpressad olivolja samt fin, mjuk och len vinäger. Istället för vanligt salt kan du strö över gourmetsalt. Vidare blir nymald peppar från kvarn godast - ta några varv över tomatsalladen.
Löksoppa
Löksoppa. Klassisk soppa med lök. En vegetarisk, billig, enkel och smal soppa som är god till lunch, enkel middag, soppbuffé (med bröd och färskost) eller finare förrätt att piffa upp med långa krutonger eller krutonger med ost och vitlök.
Lök är nyttigt speciellt sägs det förebygga cancer. Sen är det så gott också.
Löksoppan blir ännu godare dagen efter.
Använder du grönsaksbuljong så blir löksoppan vegetarisk.
Ceasarsallad med lax
Ceasarsallad med lax, ceasardressing, romansallad, surdegskrutonger, riven parmesan och bacon (valfritt).
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Stuvade grönsaker
Stuvade grönsaker som blomkål, vitkål, spenat och morot. Kokta grönsaker stuvade i vit sås sk Bechamelsås.
Det blir också gott att stuva andra kokta grönsaker efter tillgång ex. purjolök, broccoli, vårlök, bönor, potatis med mera.
Gott som sås och grönsak i ett.
Passar till stekt falukork, korv, fårfiol, köttbullar, isterband eller att gratinera med riven ost till grönsaksgratäng.
Björnbärspaj smulpaj med björnbär
Björnbärspaj. Smulpaj med björnbär. Björnbärspaj är gott med vaniljglass, vaniljsås eller sorbet.
Om björnbären är rinniga efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl innan du täcker bären med smuldeg. Då blir björnbärspajen fastare.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.
Råstekt skivad potatis med vitlök
Råstekt skivad potatis med vitlök, rosmarin och timjan. Skivad potatis som bryns i smör och olivolja samt smaksätts med vitlök, rosmarin och timjan och sedan steks klart i ugn.
Ett gott potatistillbehör till det mesta. Potatisen blir även god dagen efter så det är ett smidigt tillbehör att förbereda innan. Potatisen är speciellt god till lamm, kött, kyckling men också på buffé.
Välj fast en fast potatissort. Gärna vinterpotatis.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Blomkålssoppa
Blomkålssoppa. Enkel, snabb och god soppa på blomkål. Hemlagad blomkålssoppa blir både nyttig och billig.
Blomkålssoppa är gott till lunch eller middag.
Med en skvätt grädde och tryffelolja så blir blomkålssoppa en festsoppa till förrätt eller soppmiddag.
Servera med blomkålssoppan med ett gott nybakt bröd med ex. färskost. Eller varma mackor.
Tjälknöl med enbär på viltstek älgstek nötstek
Tjälknöl med enbär. Tjälknöl kan du göra på viltstek, älgstek eller nötstek (ex. innanlår eller fransyska).
Poängen med tjälknöl är att den steks länge på låg värme och sedan lägger man den i en salt lag. Köttet blir mört och får god smak.
Lagar du tjälknöl för första gången så laga under dagen så att du kan ta tid och kontrollera tjälknölen då och då så ser du hur din ugn fungerar och kan sedan laga tjälknölen nästa gång över natten. Annars är risken att du har en bränd klump till frukost. Många lagar tjälknöl över natten och låta det marinera några timmar över dagen sedan för att serveras till lunch eller kvällsmat.
Här har jag serverat tjälknölen med en god portvinssås, kokt potatis samt kokt blomkål, morot och fräst purjolök (fräst i lite smör, salt och peppar). Svampsås, gelé, inlagd gurka är andra klassiska tillbehör. Ugnsrostad potatis och rotfrukter; pressad potatis; råris; kokta grönsaker som vaxbönor, broccoli och brysselkål passar också till tjälknöl. En grönsallad eller tomatsallad blir också gott till.
Vintips är ett fylligt rött vin ex. ekologiskt rött vin från Argentina.
Sås till tjälknäl så passar svampsås med champinjoner, kantareller, trattkantareller, karl johan, skogschampinjon eller ostronskivling. Vidare kan man ha en portvinssås, rödvinssås eller gräddstuvad purjolök eller svartrötter till.
Kall skivad tjälknöl är också gott som smörgåspålägg med ex. riven pepparrot, lite majonnäs, salladsblad och rostad lök samt tomat på grovt bröd.
Du kan smaksätta lagen till tjälknölen med andra kryddor än enbär som ex. timjan, kanelstång och gul lök.
Torskgryta
Torskgryta eller torsksoppa. En variant på fransk Bouillabaisse med tomat, saffran, grädde, grönsaker som potatis, fänkål, kål, morot, purjolök och paprika. Servera med aioli (vitlöksmajonnäs) och gott bröd som ex. baguette.
Det här receptet är för åtta portioner och överbliven torskgryta blir bara godare dagen efter. Förvara i kylen.
Köp gärna torsk fiskad i Barents Hav och Östersjön (undantag Nordsjön, Skagerack och Kattegatt) helst krav eller msc märkt. Du kan också ersätta torsken med annan fisk efter tycke.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Köttbullar med brunsås
Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad.
God och klassisk husmanskost.
Körsbärssoppa soppa med körsbär
Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Rönnbärssylt sylt med rönnbär
Rönnbärssylt. Sylt med rönnbär smakar som rönnbärsgele men är lätt att koka själv.
Hemgjord rönnbärssylt är gott som tillbehör till stek likt rönnbärsgele men också till dessert, pannkakor, plättar mm.
Plockar du vilda rönnbär säger man att de måste de vara frostbitna - alltså ha varit frost under natten. Nu finns det frys så det behövs ej vara frostnatt utan du kan plocka dem när de är mogna och frysa in över natten i en påse så blir bären söta och goda.
Vidare är bär från sk sötrönn större och sötare så de behövs ej frysas. Ofrysta rönnbär är annars kärva.
Syltsocker ger en mycket hållbar sylt då det innehåller konserveringsmedel.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Italiensk ugnsstekt falukorv
Italiensk ugnsstekt falukorv med salami, tomat, champinjoner, rödlök, chili, vitlök, basilika och en skvätt grädde. En lyxig variant av ugnsstekt falukorv.
Falukorv har inget med Italien att göra men de typiskt italienska smaksättarna får i detta fallet ge namn åt denna rätt.
Servera falukorven med potatis mos, gärna basilikamos. Råris, rostade rotfrukter, kokt potatis, pasta, quionoa eller couscous passar också istället för potatismos.
Pulled beef
Pulled beef är långstekt högrev eller annat nötkött som dras isär till servering. Pulled beef kan lagas på flera olika vis och med olika kryddningar - det viktiga är att köttet steks så pass länge att det lätt kan dras isär samt är mört och smakrikt.
Pulled beef passar perfekt att laga på de billigare (och vanligtvis segare) delar av nötkött - högrev passar bäst men fransyska, ytterlår, flankstek eller annat segt och gärna fettrikt nötkött funkar bra.
Pulled beef kan även stekas på lägre värme ca 100 grader - räkna då 2-3 timmars ytterligare tillagning.
Om du väljer att laga en större bit på 2-3 kilo så blir det mycket god pulled beef om du steker det på 100 grader i 10 timmar. Höjer du värmen till 150 grader så kan du räkna ca 6 timmar.
Marinerar du nötköttet över natten i kryddorna och med löken får du extra god smak.
Istället för kryddblandningen nedan kan man använda färdig bbq-rub eller bbq-sås.
Vid servering kan man först dra isär köttet och sedan fräsa det i lite olja och krydda med någon tsk soja, några msk barbequesås och gärna några tsk hemgjord piri-piri salsa (sök recept här på receptfavoriter) eller annan chilisås. Att värma och steka på köttet är speciellt gott om du har förberett köttet innan och ej vill servera kallt kött.
Servera pulled beef med valfria tillbehör - enkelt och genialiskt gott är att servera pulled beef sandwich med endast surdegsbröd, grönsallad, tzatziki och piri-piri-salsa som på bilden.
Annat gott till är avokado, barbequesås, sallad och tomat; vidare strimlad isbergssallad och inlagd rödlök eller lökconfit, strimlad rödlök, hamburgerböd, hackad bladpersilja, skivad inlagd gurka osv.
Tortillabröd eller tacos är också gott att fylla på tex-mex vis med pulled beef, guacamole, sallad, salsa, majs, svarta bönor, riven ost eller annat från tex-mex hyllan. Om du vill kan du då krydda köttet med tex-mex krydda när du steker det istället för kryddblandningen i receptet nedan.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook