AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Klassiskt svenskt julbord med sill, lax, skinka och Jansson med mera. Många rundor blir det.

Varje år...
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.
  5. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  6. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  7. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  8. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  9. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Smoothie med sorbet
Smoothie med sorbet eller glass är god som drink eller till dessert. Även andra bär eller frukter blir goda.
Crepes med äpple och kanel
Crêpes med äpple och kanel i karamellsås. Vill du göra crêpesen riktigt festliga så kan du flambera dem Calvados innan servering.
Serverar du som festlig dessert så kan du ha något sött att dricka till som ett dessertvin eller Pommeau från Normandie.
Räkna en till två crêpes per portion. Serverar du en crêpe per portion så räcker receptet till 4 portioner.
Chokladsorbet sorbet med choklad
Chokladsorbet. Hemgjord sorbet med choklad blir bäst i glassmaskin men kan också göra egen chokladsorbet i vanlig frys genom att du fryser chokladsorbeten i en burk som du tar ut och rör om då och då.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Krusbärspaj med smuldeg
Krusbärspaj med smuldeg. Paj med krusbär täckt med smulig deg.
Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Plommonpaj paj med plommon
Plommonpaj eller paj med plommon. En god och hembakt plommonpaj. Plocka mogna och söta plommon. Grädda först en pajbotten. Servera plommonpajen med lättvispad grädde eller vaniljsås. Du kan smaksätta den lättvispade grädden med en tsk vaniljsocker och någon likör eller sprit om du gillar det ex. amaretto, calvados eller kalhua.
Enkel äppelpaj med smördeg
Enkel äppelpaj bakad med färdig smördeg. En äppelpaj där du slipper göra degen utan bakar med färdig smördeg som finns att köpa fryst i plattor eller kyld på rulle.
Det enda du behöver göra är att ev. tina smördegen, skala och klyfta äpplen fint samt grädda i äppelkakan i ugnen.
Servera äppelkakan med vaniljvisp, vaniljglass eller lättvispad grädde (kanske smaksatt med lite vaniljsocker och en skvätt calvados).
Äppelpajen bakas i långpanna och passar att baka för många då den ger minst 12 port. Perfekt till dessert på buffé eller fest. Äppelpajen håller sig annars i kylen eller frysen och är god att värma igen.
Receptet kan också halveras till en mindre form.
Om du önskar kan du ha i en skvätt calvados samt crème fraiche i äppelröran innan du brer ut äppelröran på smördegen.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Gräddig färskost à la Provence
Gräddig färskost à la Provence. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Man kan också lagra riktig ost av färskostmassan men då får man se till att veta vad man gör annars kan det gå snett.
Paella paellarecept
Paella är en pytt med ris som blir vackert gul av saffran. I en Paella är kyckling, räkor och grönsaker vanligast men också blå och gröna musslor, bläckfisk, skaldjursmix och crabsticks är gott i.
Paella kan serveras som en buffé med aioli, olika oliver, rostad marinerad paprika, tapenade, vitlöksfrästa champinjoner, soltorkade tomater, grönsallad med ruccola och bröd.
Ordet paella kommer ifrån latinets patella, en bricka som romarna ställde gudarnas offergåvor på.
Du kan också toppa paellan med skalade räkor, hela havskräftor, kräftstjärtar eller andra skaldjur efter tillgång. Burkmusslor är inte så gott. Använd hela musslor som ger god smak till paellan.
Grilla gärna en hel kyckling eller kycklingklubbor innan att ha till paellan.
Kokt hummer
Kokt hummer. Finns det något godare än nykokt hummer? Kokt hummer är gott med rostad bröd, en god sås som majonnäs, aioli eller annan god dressing, pressad citron samt kanske lite blandad sallad. En modern variant är med salsa på avocado, mango, tomat i olivolja och vinäger.
Kokt hummer kan sedan användas till många hummerrätter som grillad, gratinerad eller till hummersoppa osv.
Två stora humrar räcker till 4 personer - är de väldigt små så ta en var för säkerhetsskull.
Här är recept på att koka färsk levande hummer. Men du kan såklart köpa fryst hummer och tina. Då är den redan kokt men man kan koka och värma upp den i högst 3 minuter i samma lag som nedan.
Vintips till hummer med klassiska tillbehör är ett vitt vin ex. Chardonnay, Chablis, Viognier eller Sauvignon Blanc.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Gräddig färskost à la Provence
Gräddig färskost à la Provence. Syrlig och god färskost till lantbröd, ostbricka och som pålägg till det mesta.
Smaksätt med det du gillar ex. vitlök för färskost med vitlök; gräslök för gräslöksost; champinjoner för färskost med svamp; skalade räkor för hemgjord räkost.
Vasslen (det som runnit av) är utmärkt att använda som degvätska till syrliga eller mörka matbröd.
Man kan också lagra riktig ost av färskostmassan men då får man se till att veta vad man gör annars kan det gå snett.
Frittata fritata med blomkål och soltorkad tomat
Frittata eller fritata med blomkål och soltorkad tomat. En spansk tjock omelett i panna eller form.
God att skära kall i 5x5 cm rutor som tapas eller decimeter stora rutor och servera med lufttorkad eller kallrökt skinka, några salladsblad och kokta gröna linser frästa med olivolja, rödlök, balsamvinäger och lite honung. Eller kan du ta med den kall i rutor på picknick.
Potatissallad med vita bönor
Potatissallad med vita bönor, rödlök, mangold, kapris och senapsdressing. Enkelt, gott och nyttigt tillbehör till det mesta.
Nej det är inte med vita bönor i tomatsås utan kokta naturella vita bönor. Du kan koka en stor omgång egna vita bönor (godast och billigast). Spara sedan i frysen i små påsar att ta fram vid behov. Eller om du har bråttom så köp färdigkokta bönor - se till att skölja dem noga innan dock.
Istället för vita bönor kan du ta valfri sort bönor ex. svarta bönor, blandad bönor eller linser.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Antipasti Italienska smårätter
Antipasti är italienskt småplock till förrätt eller buffé. Gott till är ett nybakt bröd som focaccia, grissinis eller rostade crostinis.
Perfekt om matarga maffian kommer på besök.
Potatissallad med purjolök
Potatissallad med purjolök är enkelt och mycket gott med färskpotatis eller delikatesspotatis.
Färskpotatis behöver bara skrubbas. Delikatesspotatis med fint skal behöver bara sköljas. Annars välj en fast sort potatis som ex. Asterix.
Överbliven potatissallad håller sig i kylen. En god potatissallad till buffe, picknick, grillat eller som tillbehör till det mesta. Är du gi-styrd så kan jag tala om att kall potatis, speciellt färskpotatis, inte har så högt gi.
Kokt ris koka ris riskokning
Kokt ris som basmati, långkornigt ris, jasminris, råris, och vildris.
En riskokare är ett bra inköp om du kokar ris ofta. Jag brukar koka en större omgång, äter en del och sedan kan man spara resten i kylen eller frysa in portioner som man kan mikra eller värma, göra stekt ris på osv. Här nedan är alltså recept på att koka ris i kastrull.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Landgång med rostbiff
Landgång med rostbiff, leverpastej, skinka och ost. En landgång är en avlång smörgås med många olika pålägg. Här har jag delat upp landgången i tre delar. Självklart kan du ha vilka andra pålägg du gillar samt göra landgången längre med fler pålägg. Du behöver ej landgångsbröd utan kan ta 2,5 vanliga brödskivor efter tycke till varje landgång.
Laga gärna egen helstekt rostbiff och skiva till landgången. Hemgjord remoulad kan du enkelt röra ihop av 2 dl majonnäs, 1 dl hackade pickles och 0,5 tsk currypulver. Du kan byta ut rotselleriröran i receptet mot mimosasallad till skinkan. Landgång blir vad man gör den till och vad råvarorna håller för kvalitét. I princip så kan du köpa allt färdigt eller laga hemma - med hemgjord leverpastej, rostbiff, majonnäs, pickles, baka bröd osv så får du en mycket god landgång. Jag tycker dock att hemgjord remouladsås samt rostbiffen är viktigast så rostbiffen kan du steka själv om du ska välja något. Då blir den dessutom mycket billigare än den köpta.
Landgång är gott med en öl till.
Makaronipudding makaronpudding makaronilåda
Makaronipudding, makaronpudding eller makaronilåda. Använda gärna riktiga makaroner och koka dem inte riktigt klara. De ska ju bakas i ugnen också med äggstanning, ost, lök och ex. skinka eller kassler.
Snabbmakaroner blir rätt degiga i makaronilåda men det finns ju de som gillar det med :)
Makaronipudding är en bra rätt att göra om du har pasta över eller köttrester från ex. julskinkan. Du kan byta ut makaronerna mot annan pasta som gnocchi, penne eller italienska jättemakaroner.
Vegetarisk makaronilåda får du om du byter kött mot hackade soltorkade tomater som är salta och smakrika.
Om du vill lyxa till lådan och gillar mer såsig makaronilåda kan du ha i 2 dl grädde i äggstanningen.
Körsbärssoppa soppa med körsbär
Körsbärssoppa. Soppa på körsbär till dessert och mellanmål. Du kan göra soppa på färska körsbär, frysta eller konserverade.
Moreller eller bigarråer blir också gott såklart. Använder du söta körsbär så är det gott att tillsätt citronsaft till körsbärssoppan för att balansera sötman med lite syra - smaka dig fram när du gjort soppan.
Du kan smaksätta körsbärssoppan om du vill med kryddor som en halverad vaniljstång, en bit hel kanel, en liten bit stjärnanis, 1 kryddnejlika, någon strimla citron och apelsinskal.
Gott till körsbärssoppa som dessert är vispad grädde (gärna med lite vaniljsocker tillsatt) eller vaniljglass samt mandelskorpor (biscottis) till.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Fisk som piggvar med skirat smör och pepparrot
Piggvar med skirat smör och pepparrot - som är ett klassiskt tillbehör till ugnsstekt fisk.
Skirat smör och pepparrot passar också till torsk, lax, gös, gädda eller annan fisk.
Tänk på att öka tillagningstiden om fisken är hel och stor som ex en hel plattfisk eller gädda. Fråga hos fiskhandlaren när du handlar fisken och säg att du ska ugnssteka fisken hel.
Servera med kokt potatis - gärna färskpotatis - dill och citronklyfta.
Kokta gröna ärtor, gröna bönor, broccoli och/eller morot passar också till.
Fillodegsknyten
Fillodegsknyten eller fillodegstrianglar är goda som tilltugg, på buffe, till kräftkalas och till picknick.
Här har jag fyllt fillodegen med fetaost men man kan också fylla dem med tärnad svamp, potatis, köttfärs, kycklingfärs eller spenat som du stekt med gul lök, chili och vitlök till en röra. Eller annan ost som chevre.
Alternativ är att baka en hel rulle fillodeg genom att fylla, rulla ihop och baka hela rullen som du sedan tar ut och låter svalna och sedan skär i 2 cm breda mumsbitar (som en liten rulltårta).
Istället för dill kan du ta bladpersilja eller basilika. Med dill i så passar fillodegsknytena till skaldjur som ex. kräftkalas.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook