AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Gästerna kommer - men vad ska du laga? En rätt räcker inte, trerätters middag ska det vara, enkelt och...
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.
  5. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  6. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  7. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  8. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  9. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Enkel blåbärstårta eller blåbärspaj med vaniljkräm
Enkel blåbärstårta med vaniljvisp. En slags blåbärspaj eller blåbärsstårta gjord av pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska blåbär.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Istället för färska blåbär kan du ta frysta blåbär som fått tina något.
Halloncheesecake
Halloncheesecake. En god cheesecake smaksatt med hallon, toppad med hallongelé och med botten av Digestivekex som ej behöver bakas.
En kall cheesecake som lagas med färskost, hallonsaft, lime, crème fraiche och gelatin.
Hemgjord vaniljglass
Hemgjord vaniljglass. Glass med riktig vaniljstång, grädde, ägg och socker. Gör egen vaniljglass utan tillsatser. Servera till all slags dessert eller på egen hand med chokladsås och ex. mandelbiscottis. Eller färska eller snabbkokta jordgubbar eller hallon (dela och koka ihop med lite socker). Eller gör banana split med grädde, banan, maräng, flagad mandel och chokladsås. Eller marängsviss (som bananasplit men lägg till maränger).
Enklast är att göra glass i en glassmaskin. Tänk på att en del glassmaskiner ska stå i frysen några timmar innan du kan göra glass i den. Har du ingen glassmaskin har jag två till tips på hur du kan göra i receptet nedan.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Paj med soltorkad tomat
Paj med soltorkad tomat och ost är god med en sallad som lunch, middag, till buffé, midsommarbordet, picknick eller kräftskivan. Också gott att skära i småbitar och servera som tilltugg eller tapas.
Soltorkad tomatpaj passar också till nattamat.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Snabb äppelpaj eller äppelkaka
Snabb äppelpaj eller äppelkaka. Kanske den mest lättlagade äppelpajen eller äppelkakan. Ingen smuldeg att blanda - äpplen, socker, mjöl och smör samt mandel gräddas i en ugnsform.
Servera äppelpajen med vaniljsås, vaniljvisp, vaniljglass eller vispad grädde.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Oxfile med rödvinssås
Oxfilé med rödvinssås. Här med rostade rotfrukter, gröna bönor och sallad. En enkel och snabb rödvinssås.
Har du tillgång till riktig kalvfond så använd det istället för vatten och koncentrerad kalvfond.
Annat gott till oxfilé med rödvinssås är potatisgratäng, Hasselbackspotatis, klyftpotatis, pommes frites, grönsallad, tomatsallad, tagliatelle eller gnocchi.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. Chiraz från Australien. Det kan du också använda till rödvinssåsen.
Lammgryta med kokosmjölk
Lammgryta med kokosmjölk på thailändsk vis med röd curry och jordnötssmör (panang-curry). Vidare limeblad, purjolök, paprika och bambuskott med mera.
Limeblad, thaibasilika och chiliolja med mera hittar du i en välsorterad asiatisk affär.
Har du tid och lust så kan du laga egen röd currypasta (sök recept här på receptfavoriter.se).
Andra grönsaker som passar i är bla minimajs, morot, gröna bönor och ärtor.
Surdegsbröd med färdig surdeg
Surdegsbröd med färdig surdeg. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad
Honungsglacerade revbensspjäll med rödlöksmarmelad, potatiskaka och grönsallad.
Tjocka ugnsstekta revbensspjäll glaserade med honung, soja, vitlök och senap.
Rödlök kokt med socker och vinäger blir som en marmelad och är mycket gott till revbenen.
Gott att servera till revbenen är potatiskaka stekt i ugnen samtidigt som du steker revbenen.
En grönsallad ex. isbergssallad med tunt skivad rödlök, olivolja samt vinäger är gott till.
Viltköttbullar
Viltköttbullar. Enkla och klassiska viltköttbullar. Köttbullar med viltfärs som ex. älgfärs. Goda med kantarellsås, potatismos eller kokt eller pressad potatis, lingon och saltgurka.
Potatissoppa
Potatissoppa, kan det bli billigare! Och dessutom grymt gott. Potatissoppa kan serveras kall eller varm.
Garnera ev. potatissoppan med lite finhackad färsk purjolök.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Hallonsorbet-tårta tårta med hallonsorbet
Hallonsorbet-tårta. Tårta med hallonsorbet. Jätte god hallontårta och frisk och svalkande tårta med sorbet på hallon på en botten gjord av i stort sett mandelmassa. Passar bra en varm sommardag eller vi andra festliga tillfällen.
Stekt kyckling ugnstekt i bitar
Stekt kyckling ugnstekt i bitar. Recept på saftig och gyllene stekt grillad kyckling. Stek kycklingen i halvor eller bitar så blir den jämnare stekt. God till det mesta. Klassiskt med potatisgratäng och tomatsallad eller hasselbackspotatis och svampsås.
Skållade råglimpor
Skållade råglimpor. Grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd. Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Falukorv med stuvade makaroner
Falukorv med stuvade makaroner. Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner.
Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.
Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.
Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten.
Rökt lax med pepparrot och potatis
Rökt lax med pepparrot och potatis. Skivad rökt lax med kall pepparrotssås på matyoghurt och riven pepparrot serverad med kokt potatis.
Gott, nyttigt och enkelt att laga. Servera gärna med en grönsallad, citronklyfta samt lite klyftade tomater till.
Skarpsås
Skarpsås. En kall sås med majonnäs, hackat ägg, dill och vispad grädde. Gott till inkokt lax, rökt makrill, varmrökt lax, rökta räkor med mera.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Rabarberkaka
Rabarberkaka. En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber.
Rabarberkaka är god till fika eller buffé.
Petit-chouer petit-chouerecept
Petit-chouer. Ett franskt bakverk som är härligt åttiotal. Till tilltugg eller dessert. Petit-chouer är goda hembakta att servera som bakelser med vaniljkräm och grädde, sylt, färska bär eller som tilltugg och mumsbitar med ex. skagenröra; eller rökt lax, crème fraiche, räkor; eller kött som rensteksröra; eller ostkräm osv.
När du bakar petit-chouer så sväller degen upp och de blir superfluffiga bollar med lufthål i mitten. Sedan fyller du dem.
Ett petit-chouerecept du kan göra små eller stora petit-chouer av.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook