AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Blåbär är superbäret som är både är gott, nyttigt och kan vara helt gratis om man plockar själv....
Sök
Android

Äppelpaj med havregryn

Äppelpaj med havregryn Äppelpaj med havregryn. En god hembakt äppelpaj med havregryn i smuldegen. Till äppelpaj med havregryn brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4 av 5 (Antal röster: 14)
4-6 port äppelpaj med havregryn
Förberedelse: 15 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 45 min

Ingredienser:

  • SMULDEG MED HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl havregryn
  • SMULDEG UTAN HAVREGRYN:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 2 dl vetemjöl
  • SMULDEG MED GRAHAMSMJÖL:
  • 100 gram smör eller margarin
  • 2 msk socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl
  • TILL ÄPPELPAJ BEHÖVER DU:
  • 6 äpplen
  • 2 msk socker
  • ev. 0,5 tsk kanel

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform (smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen).
  3. Pudra över lite socker och kanel samt täck med smuldegen.
  4. Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i en pajform.
  5. Smuldeg kan du blanda på olika vis: du kan skiva och hacka smöret i mindre bitar och knåda ihop hastigt i en bunke med mjölet och sockret.
  6. Eller hacka smöret och lägga med alla ingredienser i en plastpåse och mosa ihop det.
  7. Eller använda en matberedare med kniven på. Då kan fettet vara kylskåpskallt. Dela fettet grovt och kör ihop allt tills det smular sig. Kör ej för länge utan bara till en grynig massa.
  8. Ett alternativ är att smälta smöret i en kastrull och blanda i de andra ingredienserna - men bäst blir smuldegen blandad med rumsvarmt eller kallt smör.
  9. Ställ in äppelpajen på mellanläge i ugnen och grädda pajen tills den fått ljusbrun färg, cirka 20-30 minuter.


 

Fler recept ur samma kategori som Äppelpaj med havregryn:

Hemgjord ostkaka med ostlöpe
Hemgjord ostkaka med ostlöpe. Ett klassisk småländskt recept på riktig gammeldags ostkaka med mjölk och ostlöpe. Ostlöpe kan du köpa på Apoteket.
Gammaldags ostkaka serveras som dessert med lättvispad grädde och sylt som jordgubbssylt, hallonsylt, hjortronsylt eller efter smak.
Ostkakorna håller i frysen i 3-4 månader.
Du kan dubbla receptet till 5 stora ostkakor för ca 30 portioner om du ska bjuda många men då behöver du en stor 15 liters kastrull.
Cheesecake med choklad
Cheesecake med choklad. En tunnare cheesecake som påminner om en kladdkaka fast med smulig botten av Digestivekex. Går relativt lätt och snabbt att baka. Kan förberedas innan och stå i kylen ex. över natten.
Förslag till servering är med rårörda bär, sylt, färska bär eller passionsfrukt. En klick vispad grädde eller vaniljglass passar också till.
Vintips till cheesecake är sött dessertvin eller Commanderia passar till.

Plättar plättrecept plättsmet
Plättar och plättsmet till goda små plättar. Plättrecept till plättlagg. Stek gärna plättarna i ett plättlagg.
Plättsmeten håller sig i kylen om du inte vill steka upp alla plättar på en gång.
Plättar är goda med sylt, grädde eller glass. Räkna ca 7 plättar per portion.
Bakar du plättarna med en del grövre grahamsmjöl passar de bra till förrätt och crepes också.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Paj med ost - ostpaj
Ostpaj med tre sorters ost. Ostpaj med lagrad Västerbottensost, fetaost och Parmesan.
Gott pajrecept till buffé, kräftor eller midsommar, påskbord eller julbord.
Istället för Parmesanost kan du välja Grana Padano.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Äggstanning
Äggstanning till en paj. Äggsmet som du har till pajfyllningar. Fyll pajskalet med fyllningen i bitar som tex kycklingkött, paprika, broccoli och rödlök. Häll sedan över äggstanningen och baka pajen. Pensla gärna pajskalet med ägg när tar ut den ur ugnen och innan du häller på fyllningen så håller pajskalet tätt.
En knivsudd curry är också gott i äggstanning.
Mjölken kan ersättas helt eller delvis av grädde ex. 1 dl grädde och 1,5 dl mjölk. Gräddfil eller matyoghurt går också bra att byta 1 dl mjölk mot.
Citronpaj paj med citronkräm
Citronpaj. En god paj med citronkräm som passar till dessert, fika eller på buffé. Citronkrämen lagas kall och får stelna i kylen.
Servera gärna som på bilden med jordgubbar och björnbär kokta i lite socker samt med myntablad. Annat gott till är färska bär som hallon, jordgubbar, passionsfrukt, sylt eller bärsås.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Råbiff, halstrad råbiff
Råbiff. Servera råbiff som förrätt eller huvudrätt med råstekt potatis, tomat och broccoli.
Råbiff kan du också halstra - steka på hög värme. Blanda då i tillbehören i köttfärsen innan du halstrar biffen. Speciellt gott med pommes frites till och persiljesmör.
Använd oxfärs. Godast blir råbiff på malen oxfilé eller ryggbiff. Be att få köttet malt två gånger i charken. Förvara kallt till servering. Du kan också själv mala kött om du har en köttkvarn. Mal då på grovt först och sedan en gång på finare.
Rostade kastanjer
Rostade kastanjer. Att rosta egna kastanjer är lätt och blir mycket gott.
Nyrostade kastanjer är supergoda som de är som snacks eller så kan de serveras som en liten förrätt eller tapasrätt med smör smaksatt med lite citron och salt.
Du kan rosta kanstanjer i ugnen eller över grillen i folie. De går också att baka i micron i ca 4 minuter.
Rostade kastanjer är också gott tillbehör till finare kötträtter - speciellt anka och vilt. Vidare är rostade kastanjer goda i wok och med ex. ostronsås och purjolök som en liten egen rätt.
Oxfilé med kantarellsås och potatistimbal
Oxfilé med kantarellsås och potatistimbal. En klassisk festrätt med stekt oxfilé med gräddig sås med kantareller serverat med en timbal bakad med riven potatis smaksatt med getost samt parmalindade gröna bönor.
Istället för getost i potatistimbalerna kan du ta riven västerbottensost, smulad fetaost eller riven parmesan.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till är ett fylligt rött vin ex. av Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinotage eller Shiraz.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Isberband med stuvad potatis
Recept på isberband med stuvad potatis. Klassisk svensk husmanskost. Jo jag vet att det är felstavat på isberband... men det går ju att laga ändå.
Hemlagad stuvad potatis med isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap efter smak. Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband.
Stuva potatis själv är lätt och gott.
Isterband är en lättrökt, \\\"grovkornig\\\" korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.
Pizza på tunnbröd
Pizza på tunnbröd. Arabiska tunnbröd (Libabröd) är enkla att laga och blir mycket goda som pizza med tomat, ost och valfritt pålägg.
På bilden färska champinjoner, chiliflakes, skinka och vid sidan färsk spenat.
Du kan välja andra pålägg du gillar ex. salami och gul lök; inlagd paprika, bacon samt vitlök; skinka och ananas osv.
Hittar du inte arabiska tunnbröd kan du ta stora tortillas.
5-min snabbsill i tre smaker
5-minuters snabbsill i tre smaker. Senapssill, variant på Brantevikssill med lök och kryddpeppar samt vitlökssill med ton av chili.
Tre snabba och goda inläggningar som ger smak åt den redan inlagda 5-minuterssillen.
Se alla recept ur kategorin Vardagsrecept
Jäst glögg
Jäst glögg till jul. Mycket god hemgjord julglögg på svagdricka, kryddor, socker och potatis som ska stå och jäsa i fem veckor sedan ska den stå några dagar och klarna. Tidsangivelsen ovan stämmer alltså ej.
Glöggen håller sedan i minst ett år om den förvaras svalt och mörkt.
Du behöver en stor hink av plast eller rostfritt att jäsa i. Annat stort jäskärl av glas eller keramik går också bra såklart. Det finns speciella jäshinkar med lock, ventil osv att köpa som funkar utmärkt.
Julglögg som jäses med svagdricka, russin, nejlikor, kardemumma, potatis, socker och pomeransskal.
Tack till Jeanette i Karlshamn.
Citroncheesecake cheesecake med citron
Citroncheesecake. Baka en enkel och god cheesecake med citronsmak. Servera citroncheesecaken med jordgubbsås, rabarberkompott eller färska bär som hallon och jordgubbar.
Serverar du citroncheesecaken som hemgjord dessert kan du ha ett sött dessertvin till som ex. Amfora Muscat.
Du behöver en rund pajform ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar botten.
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat
Sallad med rödbetor, ruccolla, mozzarella och tomat är en god sallad som passar som tillbehör till buffe, picknick och det mesta. Ska du inte laga till 10 portioner så går rödbetorna utmärkt att ha i kylen och resten av ingredienserna sedan är det bara att laga lite när det behövs.
Se alla recept ur kategorin Buffé
Kokta makaroner
Kokta makaroner. Koktider och grundrecept för att koka snabbmakaroner, Idealmakaroner, fullkornsmakaroner och andra makaroner.
1 - 1,5 dl okokta makaroner blir 3 -4 dl kokta makaroner vilket är en portion.
Makaroner är gott till stekta köttbullar, stekt falukorv, i makaroni- eller pastalåda eller blandad med Bechamelsås och riven ost som cheddar, parmesan och mozzarella till Mac and cheese.
Vill du stuva makaronerna kan du efter du kokt dem blanda dem med Bechamelsås och ev. riven ost samt riven muskot om du gillar det.
Mjölkstuvade makaroner kan du också koka genom att ersätta vattnet med en liter mjölk i nedan recept och sedan koka på svag värme samt röra om ofta så mjölken ej bränns. Smaka sedan av med salt och peppar samt ev. riven muskot.
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Hemlagad senap av senapspulver
Hemlagad senap av senapspulver. En god stark hemgjord senap till jul och svensk husmanskost.
Se alla recept ur kategorin Husmanskost
Pepparkaksmuffins
Pepparkaksmuffins. Muffins med smak av pepparkakskryddor.
Använder du stora amerikanska muffinsformar så blir det mindre antal muffins ca hälften och du får också grädda några minuter extra.
Oxfile oxfilé till fest
Oxfilé till fest som serveras kall. Ett gott recept på oxfilé du kan förbereda dagen innan i god tid till fest eller buffé.
Oxfilé som är marinerad, ugnsstekt och serverad ljummen eller kall marinerad i god dressing samt garnerad med hackad persilja.
Gott till oxfilén är ett varmt tillbehör som potatisgratäng, klyftpotatis eller Hallelbackspotatis; en god sås som rödvinsssås, pepparsås, grönpepparsås eller svampsås. Gratinerade bönor, tomatsallad och grönsallad är också goda tillbehör.
Vinförslag är en spansk Rioja eller Shiraz från Australien.
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Ugnsbakad lax med ingefära
Ugnsbakad lax med ingefära. Inlagd ingefära ger mycket god smak åt lax. Gott och enkelt att baka i ugnen.
Servera förslagsvis med kokt delikatesspotatis eller nypotatis, örtsås eller smaksatt crème fraiche, kokta grönsaker, grönsallad och citronklyftor.
På bilden är receptet dubblat.
Inlagd ingefära är samma som den man har till sushi och även kallas Gari.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook