Äppelkaka med toscatäcke

Introduktion och förberedelse

Äppelkaka med toscatäcke blir knäckig och god. Som en vanliga äppelpaj med äpplen i botten men täckt med toscasmet istället för smuldeg.

Toscasmeten kokar du ihop av hackad mandel, grädde, smör och lite mjöl. En nypa kanel också är med för lite mer äppelpajsmak.

Du kan skålla egna mandlar så blir det riktigt fint men det går också bra utan att skala mandeln eller att använda köpt flagad mandel.

Serveringsförslag

  • Passar till efterrätt eller dessert men också till fika och buffé för många.
  • God varm eller ljummen med hemgjord vaniljsås, råkräm, vaniljvisp, vaniljglass, yoghurtglass, vispad grädde eller cidersorbet.

Varianter

  • Kakan blir också god med tärnad färsk eller inlagd ananas, päron eller hallon - eller blanda eller byt äpplen mot rabarber.
  • Du kan också baka utan nötter och ta havregryn till en knäckig äppelkaka eller byta toscasmet mot kokostäcke.

6 portioner äppelkaka med toscatäcke

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram äpplen
  • 1 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram flagad sötmandel eller skållad grovhackad mandel
  • 2 msk grädde
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm kanel

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smält smöret tillsammans med grädde och socker.
  3. Rör ner mandeln blandad med mjölet och rör ihop. Ta av från värmen och sätt åt sidan.
  4. Skala och kärna ur äpplen. Skär i klyftor.
  5. Smörj en pajform ca 24 cm i diameter.
  6. Sprid ut äppelklyftorna i ett jämnt lager i formen. Strö över lite kanel om du vill.
  7. Fördela toscasmeten över äpplena.
  8. Grädda äppelkakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter tills den fått fin färg och är knäckig på ytan. Passa så den ej bränns.
  9. Servera den varm eller ljummen med vaniljglass eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3.8 (90 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 334 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-23