Perfekt rabarberpaj plus massor av annat gott med rabarber

På våren har vi i Sverige den späda vårrabarbern som växer så det knakar. Mot hösten har rabarberplantan växt till sig rejält. Passa på och njut av den goda rabarbern. Här hittar du fakta om rabarbern, tips och många recept.

Rabarberpaj, rabarberrecept och rabarberfakta Rabarber växer så det knakar. Bland det godaste, vanligaste och enklaste att laga är nog en smulpaj med rabarber och servera med vaniljsås. Här hittar du också recept på rabarbersviss, smält rabarber, rabarberkompott, rabarberchutney och rabarbersaft och många fler recept med rabarber.

Rabarbern är vanlig i svenska trädgårdar och växer sig ofta rejält stor. I många trädgårdar liknar den mest ett monster, med grova stjälkar och jätteblad. De späda stjälkarna är inte så träiga som de större och behövs oftast inte skalas.

Grövre stjälkar skalas och är jättegoda till rabarberpaj, rabarberkompott eller rabarberchutney. När rabarbern har växt till sig så kan man rensa upp den lite och frysa in strimlad rabarber i påsar att ha resten av året.

Förr gjorde många rikedomar på rabarber. Ett exempel är Tsaren av Ryssland. Han hade "lagt rabarber" på handeln, som man säger. Då handlade det inte om färsk rabarber eller rabarberpajer. Nej, torkad rabarberrot var ett värdefullt läkemedel som såldes på apoteket och ansågs stärkande. Den torkade rabarbern kom från Kina, där den odlats i minst 2000 år. Först på 1800-talet blev rabarber vanlig i Sverige.

Namnet rabarber kommer av grekiska för "barbarerna (främlingarna) bortom Rha (Volga)". I Sverige älskar vi rabarbern men i USA har rabarber något vacklande ryckte. Efter första världskriget uppmanades folk att äta bladen och flera blev förgiftade. Exakt vad det är för gift i bladen verkar ingen veta. Men stammarna kan man äta i måttlig mängd.

Smulpaj med rabarber och jordgubbar Smulpaj med rabarber och jordgubbar. Söta jordgubbar och syrliga rabarber passar utmärkt att blanda och baka en knäckig paj av.

 

Paj med rabarber och vinbär Paj med rabarber och vinbär - en mycket god kombination. Du kan välja röda, vita eller svarta-vinbär.

Smulpaj med rabarber - rabarberpaj
Klassisk smulpaj med rabarber. Smulpaj är lätt. Då döljer man också rabarberbitarna med ett smuldegstäcke. Här recept till en pajform. Plocka ca några stjälkar rabarber så räcker det.

Smulpaj med rabarber och jordgubbar
Blanda gärna rabarber med andra bär som jordgubbar här. Eller prova rabarberpaj med vinbär.

Äpple- och rabarberpaj
En annan god variant på rabarberpaj är med äpple.

Rabarberpaj med havregryn
En variant med mer havregryn i smuldegen.

Rabarberpaj med kokos
Kokos i smuldegen blir mycket gott till pajen.

Rabarberpaj med marängtäcke
Ett alternativ till smulpaj är rabarber med marängtäcke. Det söta marängtäcket blir mycket gott med den syrligheten rabarbern. Då bakar man först en vanlig pajskal med mördeg, fyller med rabarberbitar och socker och sedan täcker man med maräng som bakas av. Du kan använda samma mått som ovan med rabarber och pajdeg. Men till pajdegen tillsätter du lite vatten (2 msk), knådar ihop till en deg och låter vila i kylen (då blir den lättare att kavla ut om man gör flera och snyggare pajer). Eller så trycker man helt enkelt ut degen i en smörad form direkt. Täck med rabarber och socker och baka som ovan. Under tiden vispar du maräng. Ta 5 äggvitor och 1,5 dl socker. Vispa till ett fast skum. Ta ut rabarbern och låt svalna något. Täck rabarbern med maräng och låt den få lite färg i ugnen (Max värme i några minuter). Ta ut och låt stelna. Klart att njuta.

Jordgubbssylt med rabarber Har du en stor rabarberskörd kan du enkelt ta hand om den till senare. Enklast är att rensa, hacka och sedan blanda den färska rabarbern med socker och frysa in. Eller värm med socker så mjuknar rabarbern och syltar sig själv. Använd syltsocker om du vill spara länge. Blanda gärna med andra bär som jordgubbar. Ovan jordgubbssylt med rabarber.

Rabarberkompott
Rabarberkompott är gott som mellanmål, frukost, dessert eller fika med glass, grädde och/eller skorpor. Den kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Den håller flera månader.

Jordgubbssylt med rabarber
En rabarbersylt med söta jordgubbar blir en mycket god blandning.

Rabarbermarmelad
Koka egen marmelad på rabarber. Här hittar du också tips på smaksättning av rabarbermarmeladen.

Rabarberchutney Rabarberchutney. En god sötsur och stark röra som passar likt mango chutney som sås, glace eller marinad till indiskt, grillat, fisk och grönsaker. Dessutom håller den sig länge i kylen eller oöppnad i sval.

Rabarberchutney
Chutney på rabarber är gott att användas om vanlig mango chutney. Speciellt gott till grillat, thaimat, indisk mat osv. Chutneyn är som en rabarberkompott fast med kryddor och vinäger. Rabarberchutneyn kan också användas som grillglace och pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.

Rabarberchutney med chili och äpple
God chutney på rabarber och äpple smaksatt med chili, lök, vitlök, ingefära, kanel och garam masala. Passar som tillbehör till det mesta istället för ex. mango chutney (och mycket billigare).

Rabarberkaka
En mjuk kaka med sockerkakssmet och bitar av rabarber. Rabarberkaka är god till fika eller buffé.

Mjuk kaka med rabarber och mandel
En sockerkaka toppad med rabarber och mandel. En god rabarberkaka att servera till fika eller dessert med ex. lättvispad grädde. Grädden kan du smaksätta med något krm vaniljsocker och ev. 2 krm kanel.

Pavlova med rabarber Pavlova med rabarber och jordgubbar. En enkel marängbotten toppad med grädde, färska jordgubbar och en slags rabarbersylt. En mycket god och enkel sommardessert som passar till midsommar, efter grill och fest samt fikastunder.

Smält rabarber med kanel - rabarbersås
En slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning. Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss! Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen. Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet. Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg. Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.

Rabarbersviss
En marängsviss med rabarber. Maräng, grädde och vaniljglass blir med smält rabarber (rabarbersås) en enkel och festlig variant på marängsviss.

 

Rabarbersaft Rabarbersaft med jordgubbar eller om det är jordgubbssaft med rabarber... Syran i rabarbern går utmärkt ihop med söta jordgubbar i denna goda hemgjorda saft.

Rabarberdricka eller rabarbersaft
God hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på saft på rabarber för läskande stunder i bersån.

Rabarbersaft med jordgubbar - jordgubbs och rabarbersaft.
Söta jordgubbar och syrlig rabarber blir kanongod saft.

Fryst rabarber
Skala och dela rabarbern. Lägg den i fryspåsar, pudra i lite socker i varje och skaka runt. Förslut med så lite luft som möjligt. Frys.

Alla Receptfavoriters recept med rabarber >>

Boktips:

Rabarber Rabarber - av Ingar Nilsson. Allt om rabarber med ett 60-tal recept. Historia och intressanta fakta, tips på nya rätter och klassiker. Gillar du rabarber är detta boken för dig.

 

 

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer