Rabarberkompott

Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Ra arberkräm kan man också ha till filmjölk, kvarg eller yoghurt. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till rabarberkräm om du är vegan. 

Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kompotten eller krämen håller sig några dagar i kylen.

Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.

1 liter rabarberkompott

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter rabarber, skalad, delad i bitar
  • 5 dl socker

Tillagning

  1. Skala rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar.
  2. Ta fram en stor kastrull, i med rabarber och täck med rikligt med socker. Snart tappar rabarbern vätska och syltar ihop sig.
  3. Låt rabarbern koka mjuk på medelvärme i ca 20 minuter. Rör då och då. Rabarbern ska koka tills den börjar falla sönder.
  4. Nu är rabarberkompotten klar att ätas med glass, grädde och/eller skorpor.
  5. Den kan också sparas på steriliserade burkar med lock i kylen. Häll upp rabarberkompotten varm och sätt på lock genast. Med syltsocker håller rabarberkompott flera månader på sval plats.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer