Paj med rabarber och vinbär

En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.

1 paj, 4-6 portioner

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 6 dl strimlad rabarber
  • 2 dl vinbär, röda, vita eller svarta vinbär
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk smör till formen
  • 100 gram smör
  • 0,5 dl socker till smuldegen
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Smörj en rund pajform ca 25 cm i diameter med en msk smör.
  3. Skala ev. rabarber om de är stora och träiga. Små fina rabarber behövs ej skalas. Strimla rabarbern fint. Sprid ut i formen.
  4. Rensa vinbär och skölj dem. Fördela över rabarbern.
  5. Tärna smöret och lägg i en bunke.
  6. Tillsätt socker, havregryn och vetemjöl. Arbeta hastigt ihop till en smulig deg.
  7. Fördela degen över rabarbern och vinbären i ett jämnt täcke.
  8. Sätt in pajen i mitten av ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  9. Grädda pajen i 30 minuter. Kontrollera efter halva tiden att den inte börjar brännas - sänk då värmen till 175 grader och täck över med lite folie resten av gräddningen.
  10. Ta ut och låt svalna något.
  11. Servera smulpajen varm med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
E-mail
Medel: 3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer