Rabarberkräm med kardemumma

Rabarberkräm med en twist av kardemumma blir jättegott ihop. Krämen är klassisk att servera varm eller kall med gräddmjölk (hälften mjölk och grädde) samt skorpor till. Prova med italienska biscottis - mandelskorpor till.
Krämen kan också användas till annat som sås till vaniljglass, pannacotta, desserter, fyllningar med mera.
Räkna ca 12 medelstora tjälkar rabarber eller runt ett kg till 4 portioner.
Du kan stöta kardemumma i mortel om du inte har mald kardemumma.
Om du vill ha en tjockare rabarberkräm så kan du tillsätta lite potatismjöl utblandad med kallt vatten i ett glas. Tillsätt under omrörning och värm upp så att det tjocknar. Koka ej. Räkna 1,5 - 2 msk utrört i 4 msk kallt vatten till 4 portioner.

4 portioner rabarberkräm med kardemumma

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 12 min
  • Klart på: 17 min

Ingredienser

  • 1,2 liter strimlad rabarber
  • 2,5 dl socker
  • 0,5 tsk mald kardemumma

Tillagning

  1. Ansa och skala rabarbern om den är grov.
  2. Skär den i små bitar ca 0,5 cm stora.
  3. Lägg rabarbern i en kastrull och tillsätt socker samt kardemumma.
  4. Värm rabarbern och rör runt då och då. Koka den på medelvärme i ca 10 minuter. Rabarbern ska vara mjuk och krämig då är den klar. Om du vill kan du reda den med någon msk potatismjöl utrört i kallt vatten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer