Rabarberglass

Introduktion och förberedelse

Rabarberglass med grädde, vaniljstång, ägg, mjölk, socker samt rabarberkompott.

    Serveringsförslag

    Förberedelse

    Gör en sats rabarberkompott innan och ha i kylen över natten tillsammans med glassmeten. Det som blir över kan du äta som kompott, frukost, mellanmål eller frysa in till annat.

    Tips

    Du behöver en glassmaskin eller kolla in tips att frysa glass utan maskin här.

    Grunden är en gräddig vaniljglass med äkta vanilj som smaksätts med syrlig rabarber. Kolasås och jordgubbar passar utmärkt till rabarbern.
    Grunden är en gräddig vaniljglass med äkta vanilj som smaksätts med syrlig rabarber. Kolasås och jordgubbar passar utmärkt till rabarbern.

    2,5 liter rabarberglass

    • Förberedelse: 13 tim
    • Tillagning: 1 tim
    • Klart på: 14 tim

    Ingredienser

    • 2,5 dl vispgrädde
    • 5 dl mjölk, standard
    • 0,5 vaniljstång
    • 6 äggulor M/L
    • 1,75 dl strösocker
    • 1 gelatinblad
    • RABARBERKOMPOTT: 200 gram strimlade rabarber
    • 2 msk vatten
    • 0,75 dl socker

    Tillagning

    1. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
    2. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
    3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
    4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
    5. Ta av från värmen. Ta upp vaniljstången. Låt stå medan du vispar ägg och socker.
    6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke 4 minuter med en elvisp.
    7. Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
    8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
    9. Häll upp glassmassan i en bunke.
    10. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
    11. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
    12. Låt glassmassan stå i kylen över natten.
    13. RABARBERKOMPOTT: Strimla rabarber och koka i 20 minuter med socker och vatten. Låt svalna och ställ i kylen. Du behöver ca 1,5 dl till glassen.
    14. Häll glassmeten i en glassmaskin och tillsätt hälften av rabarberkompotten. Kör enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35 minuter. Jag fick dela upp smeten på två omgångar - 5 dl varje gång. Jag hade 1 liter glassmassa. Jag fick då ut 2,5 liter glass.
    15. Efter 3/4 av tiden mot slutet när glassmaskinen nästan slutat att snurra - tillsätter du resten av rabarberkompotten.
    16. Servera rabarberglassen nygjord eller frys in den till senare. Gärna någon timme så den stelnar till lite extra.
    17. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme lite innan servering om den legat i frysen länge.
    E-mail
    Medel: 5 (1 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-14

    Tillbehör och liknande recept: