AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Det finns många bra och goda recept på vilt ute i stugorna. Här hittar du några tips vad du kan laga på...
Sök
Android

Rabarberpaj smulpaj

Rabarberpaj smulpaj Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 rabarberpaj, 6 - 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • Rabarber: ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen
  • 1 dl socker
  • ev. 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.


 

Omdömen:

Kommenterad av Tina-Lia , måndag 18 juni 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket lättgjord.Underbar smak med en härlig konsistens.Högsta betyg!
Kommenterad av Ceicla , måndag 27 maj 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Supergod och jätteenkel att göra! Tillsatte lite maizena för att inte rabarbern skulle vattna sig.

Fler recept ur samma kategori som Rabarberpaj smulpaj:

Italienska maränger med bär och grädde
Italienska maränger med bär och grädde samt rostade hasselnötter. En god dessert.
Mascarpone är en färskost från Italien.
Baka gärna egna maränger. Marängerna i receptet räcker då till 12 portioner. Överblivna maränger förvarar du lufttätt och de håller sig då länge.
Du kan också bara ut två marängbottnar (på bakplåtspapper) av marängen som du sedan fyller och toppar med ett tunt lager mascarpone och bär. Du får då minst dubblera mängden grädde och bär.
Köper du färdiga maränger går det såklart mycket snabbare - på några minuter - att laga denna dessert.
Prova att servera mousserande Asti Spumante att dricka till.
Fryst Daimtårta glasstårta med Daim
Fryst Daimtårta. En glasstårta eller glasskaka med Daim och söt marängbotten med puffat ris.
Fyllningen till tårtan är fryst parfait (glass) smaksatt med krossad Daim.
Daimtårtan passar till dessert, fika, kaffe och buffe.
Ta fram daimtårtan en halvtimme innan servering så den får tina lite och är lättare att skära upp.
Då kan du också garnera Daimkakan med exempelvis hyvlad mjölkchoklad, mörk choklad, vit choklad, kakao, krossad Daim, Daimkulor, kaffebönor i choklad, vispgrädde, frukt som jordgubbar i skivor eller annat gott godis, frukt (burkpäron i skivor är gott) eller bär du gillar.
Du kan också byta ut Daim mot After Eight och få en minttårta eller prova med annat godis du gillar ex. hackad Snickers.
Här har jag smaksatt parfaiten till Daimtårtan med lite kaffe som jag tycker blir gott och bryter av lite.
Daimtårta är perfekt att förbereda innan och ha flera i frysen om du ex. ska ha stor fest.
Key limepaj
Key limepaj. Key lime pie är en klassiker från Florida. En kall kaka med digestivebotten fylld med en smet smaksatt med limesaft.
Här har jag två storlekar på pajen - en tunnare med minde fyllning för 8 bitar och en med mer fyllning som blir 12 tjockare bitar. Digestivebottnen är samma för båda.
Keylimepaj kan du garnera med limeskivor, krulligt limeskal (använd zest-järn), syltat limeskal, grovt riven lime, twistade limeskivor, limeklyftor och/eller färska jordgubbar i tunna skivor eller andra bär efter tillgång. Ska limepajen stå till nästa dag så vänta med att dekorera den till servering.
Limepaj bakas med fördel dagen innan då den ska stelna i kylen - helst över natten. Då blir den också godast. Garnera Key limepajen vid servering.
Limepaj är smidig till bufféer och bjudningar då den förbereds innan och serveras kall.
Syltat limeskal: riv fina strimlor av lime med zestskal eller skala med potatisskalare och strimla fint med kniv. Lägg i en kastrull och koka några minuter med några msk socker och några msk vatten. Låt svalna i sockerlagen.
Krullat limeskal: dra skalstrimlor av lime med sk zestjärn eller skala med potatisskalare och strimla fint. Lägger dem i ett glas vatten i kylen över natten så krullar de sig.
Marängtäcke: vispa sakta 4 äggvitor fluffiga. Tillsätt 1 dl socker och vispa fortare till ett hårt skum. Bred över den kalla limepajen. Grädda marängen under grill några minuter tills den fått fin färg. Akta så den inte bränns. Garnera med rivet limeskal.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Äppelpaj med smuldeg
Äppelpaj med smuldeg. En god hembakt äppelpaj med smuldeg.
Till äppelpaj med smuldeg brukar man ha vaniljsås, glass eller vispad grädde. Ett gott och fräscht alternativ (och lite smalare) är vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
Kantarellpaj paj med kantareller
Kantarellpaj. Paj med kantareller och ost. God hembakt kantarellpaj funkar fint med en sallad, till buffe, till fest som förrätt, eller till kräftskiva, julbord, påsk mm.
Du kan använda trattkantareller också men vanliga kantareller tycker jag är godast. Även torkade trattkantareller funkar - blötlägg dem i lite vatten en timme innan så kantarellerna mjukas upp lite.
Tacopaj med köttfärs
Tacopaj med köttfärs. Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Rabarber sviss
Rabarbersviss. En marängsviss med rabarber. Maräng, grädde och vaniljglass blir med smält rabarber (rabarbersås) en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Rabarbermarmelad
Rabarbermarmelad. Koka egen marmelad på rabarber enkelt och snabbt med syltsocker eller strösocker.
Några goda valfria smaksättningar att variera och välja mellan är: en halv tsk stött kardemumma; en tumme grovhackad färsk ingefära; en halv vaniljstång (vaniljsmak); en bit stjärnanis (lakritssmak); en kanelstång.
Välj helst späda fina rabarber - de behövs ej skalas.
Förbered rena glasburkar med lock att ha rabarbersylten i. Sterilisera dem gärna om du ska spara sylten längre tid: kör i diskmaskinen, koka dem några minuter eller värm i 20 minuter på 120 grader i ugnen.
Istället för syltsocker kan du ta vanligt socker och ev. tillsätta pektin och konserveringsmedel som askorbinsyra om du vill ha sylten extra fast och extra hållbar. Förvaras marmeladen i kylen så håller den rätt bra ändå.
Se alla recept ur kategorin Rabarberrecept
Kristyr
Kristyr till kakor, bakverk, muffins, pepparkakor, pepparkakshus. Kristyrrecept.
Kristyr kan färgas med någon droppe hushållsfärg. Vanligast är rött (rosa), gult och grönt.
Denna kristyr håller sig bättre, är lättare att spritsa samt blir hårdare än vanlig sockerglasyr. Kristyr passar därför till ex. pepparkakshus. Vanlig glasyr till ex. mazarin eller kanelbullar blandar du av bara florsocker samt några droppar vatten.
Moderna bakpapper kan ha en yta där tejp har svårt att fästa ta då en fryspåse eller spritspåse.
Kardemummakaka
Kardemummakaka. Baka god hemgjord kaka smaksatt med kardemumma. Du kan baka nedan recept på kardemummakaka i rund form eller dubbla receptet och baka i en smord och bröad långpanna och sedan skära fyrkanter - grädde då en 10 minuter extra och kolla med sticka om kakan är klar (stickan ska vara torr).
Renskav med kantareller
Renskav med kantareller eller annan svamp. Grädde, Dijonsenap och lök ger god smak åt renskaven.
Istället för kantareller kan du ta skogschampinjon eller vanlig champinjon eller valfri matsvamp. Torkad trattkantarell funkar utmärkt.
Servera med kokt potatis, pressad potatis, pasta som tagliatelle, råris, ris eller valfritt tillbehör.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat och parmesan
Ugnstekt torsk med soltorkad tomat, parmesan, vitlök, olivolja serverat med sparrispotatis, morot, rödlök och ruccola samt citron.
En god, enkel och nyttig rätt med torsk eller annan vit fisk. Köp kravmärkt och sjysst fiskad torsk.
Revbensspjäll
Revbensspjäll är goda grillade som huvudrätt med coleslaw och potatisklyftor, bakad potatis eller färskpotatissallad.
Men revbensspjäll passar också på midsommarbuffe, påskbord och julbord samt till vickning.
Du kan grilla revbensspjällen på grillen eller i ugnen.
Revbensspjäll kan också serveras kalla på picknick.
Om du vill kan du smaksätta barbecuesåsen med rökessens (liquid smoke) så smakar den mer rökt - ta bara någon droppe dock för den tar lätt överhanden.
Istället för att koka revbensspjällen går det också bra att försteka möra i ugnen i en timme på 150 grader i en långpanna.
Fläskkarré i ugn
Fläskkarré i ugn med ingefära, vitlök och chili som ger god smak åt fläskköttet. Helstekt karré blir mycket gott att servera skivad till kokt potatis, gräddsås, saltgurka, kokta grönsaker eller gratinerade grönsaker, potatismos, morotssallad och snabbinlagd gurka.
Du kan också späcka fläskkarrén med ca 10 plommon om du önskar och får då plommonspäckad fläskkarré.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook