AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Semlor, fastlagsbullar eller fettisdagsbullar - kärt barn har många namn - så också våra goda gräddiga...
Sök
Android

Rabarberpaj smulpaj

Rabarberpaj smulpaj Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 rabarberpaj, 6 - 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.


 

Omdömen:

Kommenterad av Tina-Lia , måndag 18 juni 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket lättgjord.Underbar smak med en härlig konsistens.Högsta betyg!
Kommenterad av Ceicla , måndag 27 maj 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Supergod och jätteenkel att göra! Tillsatte lite maizena för att inte rabarbern skulle vattna sig.

Fler recept ur samma kategori som Rabarberpaj smulpaj:

Cheesecake med vit choklad
Cheesecake med vit choklad. En god vit chokladcheesecake med Digestive-botten som bakas i ugnen.
Blåbärskaka i ugn
Blåbärskaka i ugn eller blåbärsclafouti. En variant på fransk Clafouti fast med blåbär. Clafouti är färska bär bakade i en pannkakslik smet. Gott med vispad grädde eller vaniljglass.
Fransk Clafouti är vanligtvis med urkärnade körsbär men här har jag valt blåbär vilket blir mycket gott.
Gott som dessert eller fika.
Använd en liten gratängform på ca 6-8 kvadratdecimeters yta.
Cheesecake med hallon
Cheesecake med färska hallon och hallongelé på toppen. En kall cheesecake som ej bakas utan lagas med färskost, lime och gelatin.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Tacopaj med köttfärs
Tacopaj med köttfärs. Servera gärna med en god blandad sallad. Exempelvis cocktailtomater, paprika, riven zucchini samt hackad lök i olivolja och vinäger. Gott till tacopaj är också nachos och guacamole.
Istället för taco kryddmix kan du ta 1 tsk spiskummin, 1 tsk torkad oregano, 1,5 tsk paprikapulver samt 1-2 tsk chilipulver (valfritt beroende på önskad styrka).
Äppelkaka med toscatäcke
Äppelkaka med toscatäcke. Riktigt knäckig och god äppelpaj med äpplen täckta med toscasmet.
Gott med vaniljglass eller vaniljsås.
Blir också god med tärnad färsk eller inlagd ananas, päron eller hallon.
Lök- och ansjovispaj paj med lök och ansjovis
Lök- och ansjovispaj. Paj med lök och ansjovis. En hembakt paj som passar med sallad. Baka lök- och ansjovispaj till kräftskiva, julbord, påskmiddag, utflykt, midsommar, buffe, vickning med mera.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Äpple och rabarberpaj
Äpple och rabarberpaj eller rabarber och äppelpaj eller kort och gott en kombo med både äpplen och rabarber.
Den friska rabarbern funkar mycket bra med söta äpplen.
God med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Smulpaj med jordgubbar och rabarber
Smulpaj med jordgubbar och rabarber. Gott med vaniljsås eller vaniljglass.
De god kombination med de söta jordgubbarna och den surare rabarbern.
Se alla recept ur kategorin Rabarberrecept
Fattiga riddare
Fattiga riddare. Recept på min frukostfavorit fattiga riddare som är smörstekt vitt bröd doppat i ägg samt pudrat med socker och ev. serverat med sirap eller sylt.
En god kopp kaffe och fattiga riddare är det en perfekt start på dagen.
Fattiga riddare kallas French toast i USA.
Till servering: florsocker eller socker samt kanel eller sylt; smör; sirap (gärna lönnsirap) passar till.

Yoghurtmarinerade kycklingfileér
Yoghurtmarinerade kycklingfileér. Kyckling marinerad i yoghurt blir mör och god. Smaksatt med spiskummin (samma krydda som alla kebaber använder i mellanöstern), het chili sambal oelek ger sting och färg samt lite vitlök för fyllighet.
Stek i panna eller ugn eller grilla kycklingen hela (gärna något utbankade) eller i bitar på spett.
Gott till kycklingen är ex. bulgursallad. Vidare kan du laga 2 dl extra av yoghurtmarinaden och servera till som kall sås. Garnera gärna med hackad persilja eller mynta.
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling. En god, nyttig och enkel potatissallad med äpple, lök och matyoghurt.
Riven pepparrot, klyftade tomater, rostad lök, pickles som inlagd lök, samt kapris är gott till.
Välj en fast sort potatis.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Kyckling i ugn med ädelost
Kyckling i ugn med ädelost, grädde och salladslök. Här även med bacon men det är valfritt. Riktigt smaskigt och enkelt med kyckling och sås i ett i ugnen.
Till kycklingen passar tagliatelle, råris, pressad potatis, potatismos, klyftpotatis, gnocchi eller liknande.
Bröd recept grundrecept
Bröd recept. Grundrecept på matbröd med en påse mjöl. Baka hembakt bröd.
Du behöver 2 kg mjöl, 50 g jäst, ca 1,2 liter vatten och 100 gram smör eller flytande margarin eller 0,5 dl olivolja.
Tänk på att mjöl har olika fuktighet beroende på typ av vete, när och hur det är malt samt förvaring med mera. Därför får du tillsätta degvätska eller vatten lite på känn tills degen är något lös och klibbig men samtidigt fast nog att knåda.
Blir gott matbröd av vetemjöl, lantvetemjöl, dinkelmjöl, grahamsmjöl eller vetemjöl special eller annan färdig mjölblandning.
2 kg mjöl räcker till ett större bröd som du kan breda ut i en långpanna till ex. ciabattaliknande brytbröd; eller baka ut 4 limpor; eller göra bullar och kuvertbröd som på bilden.
Du kan garnera brödet med att skära snitt i degen, pensla med vatten och strö över ex. solrosfrön, sesamfrön, vallmofrön osv.
Du kan också ha smaksättning i degen. En av mina favoriter är att ha i en finhackad lök i degen. Vidare är någon dl finhackad soltorkad tomat gått.
Kyckling med pestotäcke
Kyckling med pestotäcke och rotfrukter samt en enkel kall sås. Ugnsbakad kycklingfilé täckt med en blandning av pesto, parmesan, ströbröd och olivolja.
Gott med en kall sås av matyoghurt och sweet chilisås.
Receptet kan lätt dubbleras i en större form.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook