AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Buffé till fest som studentfest, födelsedagsfest eller annat kalas med många gäster. Goda och enkla tips...
Sök
Android

Rabarberpaj smulpaj

Rabarberpaj smulpaj Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 rabarberpaj, 6 - 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • Rabarber: ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen
  • 1 dl socker
  • ev. 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.


 

Omdömen:

Kommenterad av Tina-Lia , måndag 18 juni 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket lättgjord.Underbar smak med en härlig konsistens.Högsta betyg!
Kommenterad av Ceicla , måndag 27 maj 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Supergod och jätteenkel att göra! Tillsatte lite maizena för att inte rabarbern skulle vattna sig.

Fler recept ur samma kategori som Rabarberpaj smulpaj:

Svartvinbärspaj med smuldeg
Svartvinbärspaj med smuldeg. Paj med svarta vinbär täckt med knaprig smuldeg. Gott till dessert eller fika med vaniljsås, glass eller vispad grädde.
Rabarber sviss
Rabarbersviss. En marängsviss med rabarber. Maräng, grädde och vaniljglass blir med smält rabarber (rabarbersås) en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Chokladmousse
Chokladmousse är en riktig klassiker. Till chokladmousse ska du välja en fin god choklad med runt 70% kakao ex. Valrhona eller Lindt.
Vintips till chokladmousse är lagrad Port eller franska Vin-Doux-Naturel gjort på muscatdruvan, ex Beaumes-de-Venice från Rhônedalen.
Vill du variera smak och gillar mint kan du ha några mintgodis, typ After Eight i chokladen när du smälter den. Eller krossade MM:s, Marianne eller annat godis.
Riven vit, ljus eller mörk choklad är också fint att garnera moussen med.
Chokladmousse kan du också göra genom att smälta smör med chokladen, honung och sedan tillsätta vispad äggula och vispad äggvita (2 ägg).
Se alla recept ur kategorin Desserter
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljkräm
Enkel hallontårta eller hallonpaj med vaniljvisp. Knaprigt hembakt pajskal fyllt med vaniljkräm och toppat med färska hallon.
Vintips till hallontårta blir ett sött dessertvin som Moulin Touchais. Inte nog med att det är sött - det har lite syra också. Vilket matchar den höga syran i hallonen.
Tårtan är även god med alla slags bär ex. blåbär (blåbärstårta), jordgubbar (jordgubbstårta), björnbär (björnbärstårta), vinbär (vinbärstårta) etc.
Istället för vaniljvisp så kan du såklart göra egen vaniljkräm. Sök recept här på Receptfavoriter.
Pajskalen kan du baka upp till någon dag tidigare och ha klara innan du fyller dem om du vill förbereda i god tid. Ytterligare ett alternativ är att endast klä pajformen med pajdegen och förvara i frysen och sedan ta fram och baka av samt fylla till servering.
Du kan ösa på med mycket bär om du har plockat själv - annars är de rätt dyra om du köper i affären.

Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Auberginepaj med fetaost
Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Paj med rabarber och vinbär
Paj med rabarber och vinbär. En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.
Rabarberchutney
Rabarberchutney är en chutney med rabarber. En röra med kryddor, vinäger, rabarber och socker.
Rabarberchutney är gott till grillat, grytor, currygrytor mm. Passar också som glace marinad till grillat pensla korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen.
Smält rabarber med kanel
Smält rabarber med kanel som är slags rabarbersås som passar till glass och desserter som sås eller till pajfyllning.
Smält rabarber med maräng, grädde och vaniljglass blir en enkel och festlig variant på marängsviss. En rabarbersviss!
Ökar man mängden socker med en dl eller använder syltsocker får du rabarbermarmelad som håller sig i kylen.
Sockret kan ersättas med glykos och vit sirap och fryst blir det en god sorbet.
Röd och fin blir rabarbern med karamellfärg.
Receptet kan dubblas och frysas in om du har mycket rabarber.
Se alla recept ur kategorin Rabarberrecept
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple
Ägghalvor fyllda med rökt renstek och äpple. Goda till buffe. Gott till det svenska smörgåsbordet vid påsk, midsommar och jul.
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Knaprig klyftpotatis med oliver
Klyftpotatis med oliver är ugnsrostad potatis med svarta oliver. Oliverna ger god sälta åt potatisen.
Godast blir det med ekologiskt fin potatis.
Marockanska kycklingspett
Marockanska kycklingspett med kryddig marinad. Här med couscous, fräst zucchini och tomat, yoghurtsås, harissa och ev. chermoula.
Chermoula är som en marockansk pesto och du hittar recept om du söker här på receptfavoriter.
Vill du ha vegetariska spett så kan du använda bitar av quorn eller halloumi.
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng
Lammstek med rödvinssås, klyftpotatis och fänkålsgratäng. En god variant av lammstek med mustig sås. Vintips till lammsteken är ett rött fylligt vin ex. Shiraz från Australien.
I butiken hittar man färsk eller fryst lammstek. Finns bara fryst så får man planera middagen någon dag innan så att steken hinner tina. Ibland säljs lammsteken med med ben och ibland utan. Utan ben säljs lammstek också redan uppbunden. Du kan fylla den ändå med vitlökar och sedan binda om den igen med bomullsnöre. Eller skära mellan snörena och pilla in vitlökar. Eller bara marinera lammsteken direkt utan att skära hål i den. Lammstek med ben kan benas ur, fyllas och bindas upp med bomullssnöre. Eller stekas med benet. Med ben går lammsteken snabbare att steka eftersom benet leder värmen in i steken.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook