AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Njut av nyplockade svenska saftiga äpplen. De är goda och nyttiga som de är men kan också användas till...
Sök
Android

Rabarberpaj smulpaj

Rabarberpaj smulpaj Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 rabarberpaj, 6 - 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 30 min
Klart på: 40 min

Ingredienser:

  • Rabarber: ca 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber eller så att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen
  • 1 dl socker
  • ev. 1 tsk vaniljsocker
  • SMULDEG: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.


 

Omdömen:

Kommenterad av Tina-Lia , måndag 18 juni 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket lättgjord.Underbar smak med en härlig konsistens.Högsta betyg!
Kommenterad av Ceicla , måndag 27 maj 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Supergod och jätteenkel att göra! Tillsatte lite maizena för att inte rabarbern skulle vattna sig.

Fler recept ur samma kategori som Rabarberpaj smulpaj:

Kolasås
Kolasås till med grädde, socker och sirap till desserter, glass eller som fyllning eller topping till tårtor eller andra bakverk.
Kan smaksättas med mjölkchoklad till chokladkolasås.
Ris á la malta med saftsås
Ris á la malta med saftsås. Risgrynsgröt blandad med vispad grädde är klassisk på julbord och till dessert serverad med saftsås.
Se till att du förvarar ris a la maltan kallt och inte låter den stå framme på julbordet i rumstemperatur flera timmar. Tips om du ska servera ris a la malta till många på julbordet är att ställa skålen i en ugnsform med is eller ställa fram en mindre skål och sedan byta ut den när den är slut mot en ny skål ris a la malta (fyll ej på den gamla utan byt skål).
GI kladdkaka chokladkaka
GI kladdkaka. En kladdkaka med lite lägre glykemiskt index än vanlig chokladkaka.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Paj med röda vinbär och maräng
Paj med röda vinbär och maräng. En god paj med vinbär till fikat, kaffet eller till dessert med ett gott sött dessertvin som ex. franskt Sauternes.
Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost
Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Paj med rabarber och vinbär
Paj med rabarber och vinbär. En smulpaj som är god med vaniljglass, vaniljvisp eller vaniljsås.
Blir gott med röda, vita eller svarta vinbär.
Rabarberkompott
Rabarberkompott eller rabarberkräm med kall mjölk är en höjdare som frukost eller dessert året runt. Kompott på rabarber blir riktigt gott med gräddmjölk, tillsätt en skvätt grädde till mjölken. Dubblera gärna satsen nedan i en stor gryta. Kall sojamjölk eller havremjölk är också gott till.
Du kan ta i kanelstång eller lite malen kanel i rabarberkompotten. Vidare är någon tsk vaniljsocker gott. Sockret kan du byta mot muscovadosocker. Ska du spara kompotten längre så välj syltsocker som är konserverande.
Rabarberpaj med kokos
Rabarberpaj med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Se alla recept ur kategorin Rabarberrecept
Söndagsstek med calvados
Söndagsstek med calvados. Laga en stek och gör en god sås på skyn med calvados (äppelbrännvin) och servera med rostade rotfrukter och äpplen.
Köp en fruktig yngre calvados med mycket äppelsmak ex. en Fine eller en Lecompte Originel.
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling
Potatissallad med rostbiff eller grillad kyckling. En god, nyttig och enkel potatissallad med äpple, lök och matyoghurt.
Riven pepparrot, klyftade tomater, rostad lök, pickles som inlagd lök, samt kapris är gott till.
Välj en fast sort potatis.
Het Stroganoff med Falukorv
En riktigt god Stroganoff som är lite hetare och gjord på riktig Falukorv. Jag är lite speciell för jag föredrar makaroner/pasta istället för ris. Väldigt omtyckt av vänner och bekanta.
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Vivis enkla rabarberkaka
Vivis enkla rabarberkaka. Rabarberkaka med sockerkakssmet som är enkel att baka. God med vispgrädde eller vaniljglass.
Kan också lagas med annat än rabarber som äppelklyftor, halverade krusbär, björnbär, hackad choklad, vinbär, blåbär eller hallon.
Du kan försiktigt mikra smöret mjukt i en bunke.
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor
Lammstek med vitlök, rosmarin, rödvinssky, rostad potatis och gratinerade bönor.
En urbenad lammstek på runt ett 1 kilo räcker till minst 4 personer. Räkna 1,5 kg räcker till 6 portioner. Laga dock en hel stek och spara det som blir över ex. tärna och koka i indisk currysås med ris.
Sås till lammsteken görs av köttskyn och rödvin.
Gratinerade bönor i grädde och ost är gott till och blir som en extra sås.
Potatisgratäng är annars en klassiker till lammstek med rödvinssky.
Vintips till lamm är ex. rött Chateau-Neuf-du-Pape, Shiraz från australien eller Syrah från Rhone.
Kycklingfilé kycklingfile med svampsås och rostade rotfrukter
Kycklingfilé. Goda grillade eller stekta kycklingfileer med svampsås och rostade rotfrukter.
Gott till är också en blandad sallad. På bilden är det mangoldskott, isbergssallad, lök, riven morot samt tärnad tomat i olivolja samt vinäger.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook