AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Recept och tips till kräftskivan. Allt från att koka kräftor själv till kräftsallad och goda tillbehör....
Sök
Android

Rabarberpaj smulpaj

Rabarberpaj smulpaj Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote imagevote image 4.1 av 5 (Antal röster: 15)
1 rabarberpaj, 6 - 8 port
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 25 min
Klart på: 35 min

Ingredienser:

  • 3 stycken 30 cm långa stora stjälkar rabarber
  • 1 dl socker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Smuldeg: 2 dl vetemjöl
  • 1 dl grahamsmjöl eller havregryn
  • 4 tsk socker
  • 150 g smör eller margarin

Tillagning:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala ev. grov rabarber med en potatisskalare. Strimla rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
  3. Smörj en ugnssäker form med 1 msk smör eller margarin.
  4. Lägg rabarberbitarna i formen.
  5. Strö över socker och lite vaniljsocker.
  6. Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör (margarin) i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
  7. Täck rabarbern med smuldeg.
  8. Baka rabarberpajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknat, ca 20-30 minuter. Servera rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.


 

Omdömen:

Kommenterad av Tina-Lia , måndag 18 juni 2012 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Mycket lättgjord.Underbar smak med en härlig konsistens.Högsta betyg!
Kommenterad av Ceicla , måndag 27 maj 2013 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Supergod och jätteenkel att göra! Tillsatte lite maizena för att inte rabarbern skulle vattna sig.

Fler recept ur samma kategori som Rabarberpaj smulpaj:

Kladdkaka med nötter, browni brownie
Kladdkaka med nötter eller brownies. En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies.
Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.
Portionspaj med blåbär
Portionspaj med blåbär eller andra bär. Portionspajer med bär passar till efterrätt eller dessert serverade med vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
Receptet räcker till fyra stora portionspajer eller sex lite mindre formar.
Istället för blåbär kan du ta björnbär, krusbär, rabarber eller hallon.
Kan bakas i förväg och förvaras i kylen. Mikra eller värm sedan i ugnen till servering.
Blåbärskräm kräm av blåbär
Blåbärskräm. Kräm med blåbär är nyttig, god och enkel att koka själv.
Varm eller kall blåbärskräm är god med gräddmjölk eller lätt vispad grädde och mandelskorpor som dessert.
Spär du med mer vatten och reder med mindre potatismjöl så får du blåbärssoppa.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Rabarberpaj smulpaj
Rabarberpaj. En lätt och god smulpaj med rabarber. Rabarberpaj är en klassiker med vaniljsås eller vaniljglass till fika, efterrätt eller dessert.
Paj med rabarberbitar med ett knaprigt smuldegstäcke.
Smuldegen passar också till andra pajer som äppelpaj, hallonpaj och blåbärspaj.
Du kan strö över någon tsk maizena om du ej vill att rabarbern ska vattna sig.
Ta så mycket rabarber att det blir ett ca 2 cm tjockt lager hackad rabarber i botten på pajformen.
Paj med fetaost
Paj med fetaost. En fetaostpaj - här med paprika, purjolök och broccoli som ger god balans åt den salta fetaosten. En vegetarisk paj. Vill du ha kött eller fisk till så passar fetaostpajen utmärkt som tillbehör till ex. grillad kyckling, lufttorkad skinka, renstek, rökt kött, kall- eller varmrökt lax med mera.
Gott med en grönsallad till.
Annat gott i pajen är svarta urkärnade oliver, rödlök, gul lök, vårlök, salladslök, fräst spenat och broccoli.
Pajen är godast nybakad. Vill du ha en paj som håller sig god länge så uteslut broccolin som annars vattnar sig en aning.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Köttfärspaj
Enkel och god köttfärspaj. Köttfärspaj är gott med sallad som tex tomatsallad med rödlök, bönsallad eller blandad bladsallad.
Du kan också göra små portionspajer till ex. picknick istället för en stor paj.
Köttfärspaj passar på buffé, lunch eller knytkalas. Smaken är mild så den passar barn utmärkt.
Tacokrydda i köttfärsen ger texmexpaj vilket är lite mer smak i.
Hackad paprika, champinjoner och zucchini passar också i köttfärspaj att dryga ut köttfärsen med om du vill.
Du behöver 1 pajform, ca 25 cm i diameter.
Se alla recept ur kategorin Pajrecept
Smulpaj med rabarber och hallon
Smulpaj med rabarber och hallon. Rabarberpaj med hälften hallon. Gott med vaniljsås, vaniljglass eller grädde.
Späda rabarber behöver ej skalas. Stora tjocka rabarber kan du skala tunt med potatisskalare.
Du kan använda frysta eller färska hallon.
Rabarberpaj med kokos
Rabarberpaj med kokos i smuldegen. En mycket god variant på den vanliga rabarberpajen.
Servera med vaniljsås, vaniljvisp eller vaniljglass.
Rabarbersylt
Rabarbersylt är lätt och gott att laga. Du kan koka rabarbersylten med syltsocker som har konserveringsmedel och pektin i om du vill spara sylten länge i svalt utrymme.
Sylten går bra att frysa men enklast är att frysa strimlad rabarber med socker som du sedan bara kokar ihop till en snabb sylt.
Sylt med vanligt socker håller sig minst någon vecka i kylen.
Istället för potatismjöl kan du få sylten att tjockna med pektin eller maizena. I syltsocker finns redan pektin.
Se alla recept ur kategorin Rabarberrecept
Mylta på hjortron hjortronmylta
Mylta på hjortron eller hjortronmylta. En slags sylt på hjortron. Rårörda hjortron med socker.
En riktig delikatess som passar till vaniljglass, parfait och desserter som ex. ostkaka.
Hemgjorda pickles inlagda grönsaker
Hemgjorda pickles. Inlagda grönsaker. Grönsaker som är goda att göra pickles av är morötter, blomkål, paprika, gröna tomater, selleri, minimajs, pumpa, äggplanta mfl.
Använd helst krav-märkta grönsaker.
Andra kryddor som är goda att smaksätta pickles med är en bit ingefära, en liten bit stjärnanis, en hel kanelstång, en bit färsk gurkmeja och chilifrukt som 2 st röda spansk peppar.
Musli müsli mysli
Müsli, musli eller mysli. Hemgjord egen müsli är gott med fil eller yoghurt är både nyttigt, billigt och gott.
Flingor, kli, frön, nötter och groddar är gott i müsli. Russin och torkade hackade frukter som aprikos, plommon, banan och äpplen ger sötma.
Här ett billigt grundrecept.
Välj ekologiska fiberrika produkter (det blir mycket billigare än köpemüsli ändå).
Se alla recept ur kategorin Övrig svensk mat
Lax Wellington
Lax Wellington. Smördegsinbakad lax med svampfyllning. En variant på oxfilé Wellington fast med laxfilé.
Här serverad med beurre blanc (smörsås), rostade potatishalvor, rostad blomkål med vitlök samt kokt blomkål och morot.
Du kan välja andra tillbehör efter eget tycke också. Då följer du bara receptet för att tillaga den inbakta laxen.
Istället för fryst färdig smördeg är hemgjord smördeg ett godare alternativ men det är mer arbete. Sök på hemgjord smördeg här på Receptfavoriter.se
Fänkålsgratäng med parmesan
Fänkålsgratäng med parmesan, mozzarellaost och grädde. En god gratäng med fänkål som också blir en gräddig sås som passar som grönsakstillbehör eller vegetarisk gratäng till det mesta ex. stek, grillat, kyckling, lammstek eller kalkon.
Du kan ta hälften skivad potatis i om du vill variera och gillar potatis.
Ska du servera gratängen till en vegetarian så tänkt på att parmesanost och annan ost ej är vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället ex. riven sojaost mozzarellastyle.
Julskinksrecept julskinkerecept kokt eller ugnstekt klassisk julskinka
Julskinksrecept eller julskinkerecept. Recept på kokt eller ugnstekt klassisk julskinka med griljering.
Koka och griljera din egen julskinka på klassiskt vis. Den julskinka du köper för att koka eller ugnsteka själv är vanligtvis utan ben samt rimmad i saltlake och ibland även lätt rökt. Vill du rimma den själv så finns recept på saltlake här på Receptfavoriter. Vanligtvis är julskinkan urvattnad också, annars gör du det i vatten i 10 timmar. Efter det är det dags att ugnsteka eller koka julskinkan.
Koka din egen julskinka med kryddpeppar, lagerblad och lök. På hemgjord julskinka skär du sedan bort svålen på skinkan och griljerar den i ugnen med senap, ägg och ströbröd. Efter senapsgriljeringen så kan du dekorera din hemlagade julskinka med sockerkristyr, det gjorde man förr i iaf. Då blandar man florsocker med lite vatten och ättika och lägger i en liten hopvikt sprits av smörpapper sedan kan du spritsa nätmönster över julskinkan. Sätt också en stekgaffel i din julskinka vid servering på julbordet sen är det bara att skära skivor av julskinkan och njuta. Tänk på att hållbarheten blir kortare om du låter julskinkan stå framme flera timmar på julbordet. Skär gärna upp några skivor som folk kan ta och sätt sedan in den i kylen igen när skinkrundan är över. Eller dela den två delar och ha den ena i kylen att njuta av till mellandagarna.
Se alla recept ur kategorin Ugnsrätter

Gilla oss på Facebook