Rabarberdricka

Introduktion och förberedelse

Hemgjord rabarberdricka är som rabarbersaft fast med mindre socker. Enkelt och gott recept på rabarberdricka för läskande stunder i bersån.

Serveringsförslag

Drickan späs vid servering till önskad sötma. Ställ i kylen att kallna eller servera med is.

Tips

  • Mängden socker i saften är en smaksak men rabarberdricka är ej så söt som rabarbersaft.
  • Du kan även ha i konserveringmedel som natriumbensoat om du vill vara säker på en hållbar dricka.
  • Ska du spara rabarberdrickan bör du även se till att glasflaskor är rena och steriliserade.

Varianter

  • Om du vill variera smaken lite så kan du koka med fyra kryddnejlikor med rabarbern. Man kan även smaksätta drickan med pressad citron.
  • Vill du ha en sötare dricka kan du göra rabarbersaft.

2,5 liter rabarberdricka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 1 kg rabarber, ca 2 liter strimlad rabarber
  • 2 liter vatten
  • 3 dl socker

Tillagning

  1. Skala rabarbern om den är grov i skalet. Hacka rabarbern bitar och lägg i en stor kastrull med vattnet.
  2. Koka rabarbern mjuk på medelvärme i ca 10 minuter.
  3. Sila upp rabarberkoket till en stor bunke eller kastrull. Förslagsvis genom en saftsilställning eller durkslag med sildug.
  4. Rör ner sockret i den varma saften så att den löses upp. Låt kallna och förvara i kylen i flaskor.
  5. Späd rabarberdrickan med vatten vid servering till önskad sötma och servera väl kyld - gärna med is.
  6. Förvara mörkt och svalt.
  7. Öppnad flaska förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 3.8 (93 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 64 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-07-06