Rabarberdricka rabarbersaft

Hemgjord rabarberdricka eller rabarbersaft. Enkel och gott recept på rabarberdricka eller sötare rabarbersaft för läskande stunder i bersån. Det blir ca 1 liter saft eller 2,5 liter rabarberdricka.

Mängden socker är en smaksak men då saften har mer socker är den mer hållbar speciellt om du har i konserveringsmedel. Vidare så späs dricka och saft med vatten vid serveringen till önskad sötma.

Se till att ha flaskor att ha saften i redo. Snygga glasflaskor är ju fina om du har. Annars tar man vad man haver ex. - en diskad vanlig pet-flaska med saft kan man tex. ha i kylen. Saften kan också frysas in och skopas upp med sked i tillbringare och blandas efter han som rabarbersaftsuget sätter in. 1 kg rabaraber är ca 2 liter strimlad rabarber.

Receptet är nu uppdelat i två olika varianter - ett för mindre söt rabarberdricka och ett för sötare rabarbersaft. Tack för era kommentarer.

1 liter rabarbersaft eller 2,5 liter rabarberdricka

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 35 min

Ingredienser

 • RABARBERDRICKA: 1 kg rabarber
 • 2 liter vatten
 • 3 dl socker
 • RABARBERSAFT: 1 kilo rabarber
 • 7 dl vatten
 • 5,5 dl strösocker per liter avrunnen saft från rabarbern
 • 1 krm natriumbensoat (valfritt)

Tillagning

 1. Skala rabarbern om den är grov i skalet. Hacka rabarbern bitar och lägg i en stor kastrull med vattnet.
 2. Koka rabarbern mjuk på medelvärme i ca 10 minuter.
 3. Sila upp rabarberkoket till en stor bunke eller kastrull. Ex. genom en sil som en chinois (en restaurangsil), durkslag med silduk, gasväv eller tunn kökshandduk eller liknande.
 4. RARBARBERDRICKA: Rör ner sockret i den varma saften så att den löses upp. Smaka och tillsätt så mycket socker du tycker blir lagom. Låt kallna och förvara i kylen i flaskor.
 5. Späd rabarberdrickan med vatten vid servering till önskad sötma och servera väl kyld gärna med is.
 6. RABARBERSAFT: Koka rabarbern med vatten och sila av som ovan.
 7. Mät upp rabarberkoket i ett litermått och häll tillbaka i kastrullen.
 8. Tillsätt 5,5 dl socker per liter rabarbersaft.
 9. Rör och koka upp rabarbersaften så att sockret löser sig.
 10. Vill du ha en mycket hållbar saft så tar du lite av saften i ett glas och rör ut natriumbensoat. Rör sedan ut i resten av saften.
 11. Förbered flaskor eller förvaring och häll upp saften på rena. Häller du rabarbersaften varm i flaskorna så är det bra om flaskorna är förvärmda med hett vatten (annars kan de spricka). Förslut och förvara saften mörkt och svalt.
 12. Öppnad saftflaska förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer