Glass i stora lass

Hemgjord glass Gillar du glass så kommer du att älska hemgjord glass. Investera i en riktig glassmaskin så har du kanongod glass när du vill. Glassmassan som är grunden till glassen kan man ha i kylen i flera dagar. Förslagsvis vaniljglass-grund. Sedan är det bara att köra lite glass vid behov och ev. smaksätta med bär, godis, frukt eller choklad.Här hittar du tips och recept på hur man lagar hemgjord glass i glassmaskin eller för hand. Massor av goda glassrecept.

Inget går upp mot nygjord hemlagad glass. Gjord med riktig mjölk, grädde, ägg och fin vanilj kan en vanlig vaniljglass med enkel hallonsås bli bland de godaste desserter. Här hittar du grundrecept på vaniljglass men även andra varianter med cookies, hackad choklad, godis, hallon, blåbär, saffran, banan mfl.

Utgå från en stor sats vaniljglass
Klassisk vaniljglass är grunden till flera olika glassar i andra smaker. Ett bra tips är därför att laga en stor sats vaniljglass och frysa in så den stelnar. Sedan tar man ut och skopar upp så mycket man vill ha. Detta kan man sedan röra i den smaksättning man vill ex. grovt mosade jordgubbar, hallon, blåbär, banan eller krossat godis, kakor eller grovt riven choklad med mera.

Lite om glassmaskiner
Enklast och smidigast är att laga glassen i en riktig proffsmaskin men de kostar för mycket för hemmabruk. Dessa har en kompressor och vev sm rör runt glassen. Nu finns det semiproffsmaskiner som är lite billigare och har samma typ av kompressor och omrörare. Till glassarna i denna artikel har jag använt en semiproffsmaskin av märket Wilfa som kostar runt 2000 kr (köper du den genom länken så får jag någon procent i förmedling). Man häller i glass-smeten och sedan fryser den glassen ca 40-50 minuter under omrörning. Sedan kan man servera glassen direkt eller frysa in den så att den stelnar ytterligare. 

Snäppet under i pris från semiproffsmaskiner med fryskompressor hittar vi glassmaskiner där man först fryser i kärlet där man sedan fryser glassen. Då får man ha lite framförhållning. Flera av dessa maskiner funkar helt ok om man bara ska göra en omgång glass och planerar i god tid. Ofta vill man låta glass-smeten stå över natten eller iaf från tidig morgon om man ska göra glass på kvällen. Då kan man likaväl frysa in sin skål till glassmaskinen. 

Hemgjord glass utan maskin
Har man ingen maskin alls så går det bra att göra glass ändå. Man kan helt enkelt frysa glass-smeten i en bunke och ta ut efter 1,5 timmar och mixa någon minut med elvisp. Upprepa sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
Ett annat alternativ är med två stora rostfria bunkar - en lite mindre än den andra - samt plats i frysen för den större bunken. Häll vatten i den stora bunken till ungefär en fjärdedel. Sätt i den andra bunken och sätt i en tyngd så att vattnet trycks upp runt kanterna. Tyngden kan exempelvis vara en stenmortel. Sätt in bunkarna i frysen och frys vattnet - tar ca 3-4 timmar. Häll glassmassan i den frysta bunken (ta upp tyngden först) och vispa glassmassan med elvisp rätt sakta i tio minuter. Sätt in bunken i frysen igen i en kvart. Ta ut och vispa vaniljglassen igen och snart så har du en smidig och krämig vaniljglass.

Gör glass-smeten minst 4 timmar innan
Glassen blir godast om du blandar glass-smeten i god tid och ställer i kylen några timmar - då sväller proteiner och smakerna blir bättre - speciellt vaniljsmaken. Mitt tips är att först göra glass-smeten och låta svälla i kylen dagen innan. Glass-smet kan man förvara några dagar i kylen - då kan du göra glass när du önskar - på beställning (à la minute) som man säger i köket. Då kan du servera supergod nygjord glass direkt från maskinen - eller frysa in så många omgångar glass du behöver för att servera senare. Ett till tips är att mixa glass-smeten innan du kör den i maskinen efter den stått i kylen. Kör några sekunder med en stavmixer - då blir glassen extra luftig.
Det går även bra att köra glass-smeten direkt i maskinen och äta glassen direkt - ändå mycket godare än de flesta köpe-glassar.

Tips på glassmaskin Numer finns prisvärda semiproffsmaskiner för hemgjord glass. Dessa har en kompressor som fryser glassen under omrörning. Billigare glassmaskiner där man fryser behållaren först funkar också rätt bra. Gillar man glass så är en riktig glassmaskin en långsiktig investering. Glassmaskinen på bilden blev bäst i test och är från Wilfa ICM-C15. Jag tiggde till mig att prova den och har använt den till de flesta glassarna i denna artikel. Den kostar strax under 2000 kr. Det blir runt 1,5 liter glass lagom för 4-6 portioner åt gången på lite under en timme.

Smaksätt glassen
Glass kan smaksättas på massor av vis. Grunden är oftast en vaniljglass som man sedan rör i den smaksättning man vill ha. Använd fantasin. Här hittar du några varianter på glass med mixade jordgubbar, mosade blåbär, mosade hallon, mosade bananer, krossat och grovhackat godis som Non stop, Plopp och choklad; kakdeg och kakor samt riven choklad (stracchiatella) och en variant med saffran.  

Hemgjord vaniljglassHemgjord vaniljglass blir mycket godare än många köpta glassmärken. Dessutom vet du att det är riktiga ingredienser i den som ägg, grädde, socker, vaniljstång och mjölk. BlåbärsglassBlåbärsglass. Hemgjord vaniljglass med rårörda blåbär. Enkelt och genialiskt gott med massor av färska blåbär och äkta glass. Glass med kakdegGlass med kakdeg är en amerikansk klassiker. Istället för kakdeg kan du ta krossade kakor av valfri sort. Här Ökensandkakor till garnering och kakdeg i glassen. Med vaniljglass som grund kan man smaksätta som man vill med kakor eller godis.

Grundrecept på vaniljglass
Aldrig mer köpeglass - hemgjord vaniljglass är oslagbart gott. Glass utan tillsatser med äkta råvaror som ägg, grädde, mjölk och vaniljstång. 

Hemgjord gräddglass
En något krämigare och fylligare glass med mer grädde.

Jordgubbsglass
En fräsch och god glass med färska mosade jordgubbar och vaniljglass som grund. 

Hallonglass
Vaniljglass med rårörda hallon. 

Blåbärsglass
Vaniljglass med rårörda blåbär. 

Glass med godis
Med vaniljglass som grund kan du blanda i det du önskar ex. ditt favoritgodis. 

Glass med kakdeg
Vaniljglass med kakdeg och krossad choklad är en amerikansk klassiker.

Hemgjorda glassvåfflor Hemgjorda glassvåfflor är väl värt besväret. Du behöver ett våffeljärn för glassvåfflor sk rånjärn. De finns för runt 300-800 kr. Det tar några glassvåfflor tills man får kläm på det då våfflorna måste formas till strutar når de ännu är heta direkt från våffeljärnet.

Bananglass
En god glass likt vaniljglass fast med massor av god banan. Toppa gärna med minimaränger och riven choklad.

Glass med riven choklad Stracciatella
En italiensk klasssiker med hackad eller grovt riven choklad. Du kan välja mörkare fin choklad eller mjölkchoklad efter tycke. 

Glass med saffran
En fin gul glass med saffranssmak som passar med pepparkakor, grädde och färska bär.

Hemgjorda glassvåfflor eller strutar
Laga egna våffelstrutar till glassen. Du behöver ett glassvåffeljärn.

Alla glassrecept >>

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer