Hallonparfait

Hallonparfait är en dessert av fryst grädde, socker och hallon. En snabb, god och enkel variant av glass.
Parfait är vispad grädde som fryses med socker och smaksättning som bär ex. mosade hallon.
Andra goda bär till parfait är blåbär, jordgubbar, hjortron osv.
Hallonparfait kan också göras portionsvis i portionsformar. Lägg då gladpack längs formarnas kanter så är det lättare att få ut parfaiten. Vidare kan man klä en avlång brödform med gladpack och sedan skära skivor av parfaiten till servering.
Låt gärna parfaiten tina och mjukna någon timme i kylen innan servering.
Hallonparfaiten kan garneras med färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.

4 portioner hallonparfait

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 3 tim
  • Klart på: 3 tim 10 min

Ingredienser

  • 1 liter frysta eller färska hallon
  • 6 dl grädde
  • 1 dl socker

Tillagning

  1. Mosa bären med sockret i en bunke. Spara eller lägg till förslagsvis 8 hallon till garnering.
  2. Vispa grädden hård.
  3. Blanda vispad grädde med hallonen och sockret till en jämn smet.
  4. Häll smeten i en stor plastburk, portionsformar eller annan form. Ex. en avlång brödform som du klätt med plastfolie.
  5. Frys hallonparfaiten. Beroende på form tar det olika tid men räkna med 3 timmar minst.
  6. Innan servering kan du ta fram hallonparfaiten och låta den tina något. Helst i kylen så tinar den jämnt och blir lite mjukare att kula eller skära upp vid serveringen.
  7. Servera hallonparfaiten i portionsglas eller skålar och garnera. Några förslag är färska hallon, hallonsås, citronmeliss, vispad grädde, maränger, strössel, marchmallows, smulade kakor som finska pinnar, mandelflarn osv efter tycke.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer