Glass med godis

Introduktion och förberedelse

En godisglass du kan variera med det godis du gillar. Hacka eller krossa vilket godis du vill och blanda i vaniljglassen.

Serveringsförslag

  • Servera gärna glassen garnerad med lite extra godis i skålar eller glasstrutar.
  • Om du vill kan du servera glassen i hemgjorda glassvåfflor eller strutar.

Val av godis

  • Här med Non Stop, Plopp och lite grovhackad eller riven 70% choklad.
  • Du kan också ta det godis du gillar. Fler förslag är krossade eller grovt hackade Marianne; Fazer mint; M&M:s; Dumlekola; Noblesse-choklad; Daim; Skotte; Bounty; Snickers; Marsbar; Lion; kexchoklad; nougat; mjölkhoklad; Schweizernöt; laktritsgodis; Turkisk peppar och så vidare.
  • Eller göra eget godis som Daim.

    Godisglass i strut - här med Non stop, Plopp samt grovhackad choklad.
    Godisglass i strut - här med Non stop, Plopp samt grovhackad choklad.

    6 portioner glass med godis

    • Förberedelse: 4 tim 30 min
    • Tillagning: 2 tim
    • Klart på: 6 tim 30 min

    Ingredienser

    • 2,5 dl vispgrädde
    • 5 dl mjölk, standard
    • 0,5 vaniljstång
    • 6 äggulor
    • 1,75 dl strösocker
    • 1 gelatinblad
    • 100 gram grovhackat blandat godis ex. Non Stop, Plopp och 70% choklad

    Tillagning

    1. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
    2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
    3. Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.
    4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).
    5. Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
    6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
    7. Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
    8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
    9. Häll upp glassmassan i en bunke.
    10. Rör i gelatinblad så det löser sig.
    11. Ta upp vaniljstången. Sila gärna glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
    12. Hit kan du förbereda glassmeten och låt den stå och kallna minst 4 timmar i kylen. Gärna över natten eller om du gör den på morgonen så kan du frysa glassen på kvällen.
    13. Kör glassmeten i en glassmaskin enligt maskinens instruktioner.
    14. Eller frys den i en bunke i frysen och ta ut och mixa någon minut med elvisp efter 1,5 timme och sedan varje timme tills glassmassan är krämig och fin glass.
    15. Hacka godiset i grova bitar.
    16. Blanda runt godiset i glassen när du öst upp den i en plastbunke.
    17. Servera glassen nygjord eller frys in den till senare. Gärna någon timme. Då stelnar och fryser den till lite extra.
    18. Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.
    E-mail
    Medel: 4.7 (3 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 216 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-26