Chokladglass

Introduktion och förberedelse

En fyllig chokladglass med äggulor, grädde och mjölk smaksatt med chokladsås av kakao med bitar av hackad mjölkchoklad.

    Serveringsförslag

    • Servera chokladglassen på valfritt vis eller till desserter.
    • Jag hade serverade 2 kulor chokladglass i glasskålar med färska hallon, hackad choklad, glassrån och citronmeliss.
    • Fler förslag är salt kolasås, vispad grädde, minimarschmallows eller minimaräger.
    • Vidare kan du toppa med blåbär; frukt som banan; strössel, mandelbiscottis, rostade nötter eller kanderade nötter.
    • Passar även som tillbehör till desserter, pajer och bakverk.
    • Eller som kulglass i hemgjorda glassvåfflor med topping.

    Varianter

    • Hackad choklad är valfritt att ha i.
    • Du kan köpa färdig eller göra egen chokladsås.
    • Du kan blanda i annat i glassen när du tar ur glassen ur glassmaskinen. Förslag är hackade valnötter, pekannötter, hasselnötter eller kolasås.
    • Blandar du i minimarshmallows och kanderade hackade pekannötter får du Rocky Road glass.

     Servera med valfria tillbehör som exempelvis färska hallon, hackad choklad, chokladrån och citronmeliss.
    Servera med valfria tillbehör som exempelvis färska hallon, hackad choklad, chokladrån och citronmeliss.

    Förberedelse

    Glassmeten ska stå över natten i kylen så du får ha ett dygns framförhållning innan du kör glassen i glassmaskin.

    Tips

    Du behöver en glassmaskin eller kolla in tips att frysa glass utan maskin här.

    2 liter chokladglass

    • Förberedelse: 13 tim
    • Tillagning: 1 tim
    • Klart på: 14 tim

    Ingredienser

    • 1 gelatinblad
    • 3,5 dl vispgrädde
    • 4 dl mjölk, 3%
    • 6 äggulor M/L
    • 1,75 dl strösocker
    • 50 gram mjölkchoklad förslagsvis 36%
    • CHOKLADSÅS: 1,5 dl strösocker
    • 1 dl kakao
    • 1 dl vatten

    Tillagning

    1. CHOKLADSÅS: Mät upp socker, kakao och vatten i en kastrull. Rör ihop. Värm under omrörning och låt koka i 3 minuter. Ta av från värmen och häll i en skål.
    2. Lägg gelatinbladet i en skål med kallt vatten.
    3. Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
    4. Värm gräddmjölken till 80 grader och rör då och då försiktigt så den inte kokar över eller bränns.
    5. Ta av från värmen. Låt stå medan du vispar ägg och socker.
    6. Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke ca 4 minuter med en elvisp.
    7. Tillsätt den varma gräddmjölken till äggvispet lite i taget under kraftig vispning.
    8. Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 80-85 grader tills glassmeten börjar tjockna. Ta av från värmen. Koka ej för då spricker och grynar sig glassmeten.
    9. Tillsätt hälften av chokladsåsen. Rör om.
    10. Krama ur gelatinbladet och tillsätt det. Rör så det löser sig.
    11. Häll upp glassmassan i en bunke.
    12. Kyl i vattenbad - häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken.
    13. Låt glassmassan stå i kylen över natten.
    14. Häll glassmeten i en glassmaskin. Kör enligt maskinens instruktioner. I min maskin tog det 35-40 minuter. Jag fick dela upp smeten på två omgångar ca 5 dl varje gång. Jag hade 9 dl glassmassa totalt. Jag fick då ut 2 liter chokladglass.
    15. Hacka mjölkchokladen i bitar.
    16. Ös upp glassen i en plastburk med lock på minst 2 liter. Varva glassen med resten av chokladsåsen samt hackad choklad. Man kan också tillsätta chokladsåsen direkt till glassmaskinen när den gått i ca 30 minuter.
    17. Glassen kan serveras nygjord - då smälter den snabbt. Jag brukar dock frysa in den minst några timmar eller över natten så stelnar den till extra och smälter den inte så snabbt vid servering.
    18. Ett tips är att skölja glasskopan i hett vatten så är det lättare att göra snygga kulor av vid servering. Låt gärna glassen stå framme ca 5 minuter innan servering om den legat i frysen.
    E-mail
    Medel: 5 (2 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 177 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-21

    Tillbehör och liknande recept: