Semifreddo italiensk glassdessert

Semifreddo som är en italiensk glassdessert. Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för. Detta är ett grundrecept på god semifreddo med vit choklad.
Att ha i semifreddon - välj 3 dl av förslagen nedan. Ha inte i för mycket grejer bara - det mesta blir gott men håll dig till några sorters fyllning av:
- nötter som hackade kanderade mandlar, jordnötter, rostade flagad mandel eller pistaschnötter
- krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor
- choklad som grovhackad vit-, mjölk eller mörk choklad, mintchoklad eller dumle
- några msk sylt eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär
- hackad torkad frukt som fikon, dadlar, äpplen eller aprikoser.
Garnering av semifreddon: flagad rostad mandel eller pistagenötter.
Vintips till hemlagad semifreddo blir ett sött dessertvin ex. vin santo från Italien eller kaffe som espresso.
Semifreddon kan du frysa i en avlång brödform (lätt att skära upp snygga portionsskivor), eller i portionsformar eller i en stor rund form som semifreddotårta.

8 port semifreddo

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 5 tim 10 min
  • Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser

  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl marsalavin eller rött sött dessertvin som madeira eller portvin

Tillagning

  1. Förbered fyllningen enligt ovan som du vill ha i din semifreddo. Rosta och hacka nötter, grovhacka torkad frukt, kakor mm.
  2. Börja sedan med glass-smeten: smält vit choklad i en skål i mikron, rör om ofta eller smält över vattenbad.
  3. Dela äggen i varsin bunke.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  5. Vispa äggulorna med sockret i några minuter tills det är pösigt.
  6. Vispa grädden nästan fast och vispa ner yoghurten.
  7. Vispa ner vinet i äggulevispet. Vispa ner den smälta chokladen samt grädden och till sist äggvitan till en semifreddosmet.
  8. Förbered den form eller formar du valt. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Dock kan det blir lite märken av plasten.
  9. Förslag på formar är en avlång brödform,
  10. 8 portionsformar eller en rund kakform med löstagbar botten.
  11. Lägg en tredjedel av den hackade fyllningen i botten.
  12. Häll på hälften av semifreddosmeten och strö över resten av den hackade fyllningen.
  13. Häll över resten av semifreddosmeten.
  14. Ställ in semifreddon i frysen och frys i minst 4 timmar.
  15. Vid servering så tar du ut semifreddon en timme innan och ställer i kylen att tina något.
  16. Doppa formen eller formarna ev. i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp den på fat eller tallrikar.
  17. Du kan garnera med färska bär eller bärcoulis - bärsås, riven vit choklad eller hackade nötter som flagad mandel eller pistagenötter.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej, tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Äntligen ny sida

Välkommen till nya Receptfavoriter.se. Nu har sidan snyggats till och blivit mobilvänlig - bättre sent än aldrig. Detta är ett första steg och vi kommer att förbättra sidan ytterligare med större bilder, sökfunktionalitet och annat smått och gott. Ser ni några konstigheter så kontakta gärna mig så kan jag rätta till det. Stort tack till 040.se som byggt sidan.

Läs mer

Artikel

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.  

Läs mer

Artikel