AKTUELLT FRÅN KOCKEN
Fixa en buffé till festen. Goda och enkla tips samt recept till en stor buffé. Passar till studentfest,...
Sök
Android

Semifreddo italiensk glassdessert

Semifreddo italiensk glassdessert Semifreddo som är en italiensk glassdessert. Semifreddo betyder halvfryst på italienska och innebär en dessert där vispad grädde och ägg fryses med en smaksättning till en variant av parfait. En god glassdessert du ej behöver glassmaskin för. Detta är ett grundrecept på god semifreddo med vit choklad.
Att ha i semifreddon - välj 3 dl av förslagen nedan. Ha inte i för mycket grejer bara - det mesta blir gott men håll dig till några sorters fyllning av:
- nötter som hackade kanderade mandlar, jordnötter, rostade flagad mandel eller pistaschnötter
- krossade kakor som chocolate chip cookies, pepparkakor, maränger eller mandelskorpor
- choklad som grovhackad vit-, mjölk eller mörk choklad, mintchoklad eller dumle
- några msk sylt eller färska bär som jordgubbar, hallon, björnbär eller blåbär
- hackad torkad frukt som fikon, dadlar, äpplen eller aprikoser.
Garnering av semifreddon: flagad rostad mandel eller pistagenötter.
Vintips till hemlagad semifreddo blir ett sött dessertvin ex. vin santo från Italien eller kaffe som espresso.
Semifreddon kan du frysa i en avlång brödform (lätt att skära upp snygga portionsskivor), eller i portionsformar eller i en stor rund form som semifreddotårta.
Användarnas medelbetyg vote imagevote imagevote image 3.8 av 5 (Antal röster: 14)
8 port semifreddo
Förberedelse: 30 min
Tillagning: 5 tim 10 min
Klart på: 5 tim 40 min

Ingredienser:

  • 200 g vit choklad
  • 4 ägg
  • 2 msk strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl grekisk yoghurt
  • 0,5 dl marsalavin eller rött sött dessertvin som madeira eller portvin

Tillagning:

  1. Förbered fyllningen enligt ovan som du vill ha i din semifreddo. Rosta och hacka nötter, grovhacka torkad frukt, kakor mm.
  2. Börja sedan med glass-smeten: smält vit choklad i en skål i mikron, rör om ofta eller smält över vattenbad.
  3. Dela äggen i varsin bunke.
  4. Vispa äggvitorna till ett fast skum.
  5. Vispa äggulorna med sockret i några minuter tills det är pösigt.
  6. Vispa grädden nästan fast och vispa ner yoghurten.
  7. Vispa ner vinet i äggulevispet. Vispa ner den smälta chokladen samt grädden och till sist äggvitan till en semifreddosmet.
  8. Förbered den form eller formar du valt. Ett tips är att klä formarna med gladplast så är det lättare att få ut semifreddon sedan. Dock kan det blir lite märken av plasten.
  9. Förslag på formar är en avlång brödform,
  10. 8 portionsformar eller en rund kakform med löstagbar botten.
  11. Lägg en tredjedel av den hackade fyllningen i botten.
  12. Häll på hälften av semifreddosmeten och strö över resten av den hackade fyllningen.
  13. Häll över resten av semifreddosmeten.
  14. Ställ in semifreddon i frysen och frys i minst 4 timmar.
  15. Vid servering så tar du ut semifreddon en timme innan och ställer i kylen att tina något.
  16. Doppa formen eller formarna ev. i hett vatten så lossnar semifreddon lättare om du önskar stjälpa upp den på fat eller tallrikar.
  17. Du kan garnera med färska bär eller bärcoulis - bärsås, riven vit choklad eller hackade nötter som flagad mandel eller pistagenötter.


 

Fler recept ur samma kategori som Semifreddo italiensk glassdessert:

Ischokladpaj
Ischokladpaj. En kaka eller paj med digestivebotten och fyllning av ischoklad.
Garnerad med silverkulor får den skydd mot blodsugande vampyrer och passar till Halloween.
Den blir hård när den stelnar så du får skära upp den med en kniv. Om du vill ha en tunnare ischokladpaj som är lättare att skära upp samt äta kan du halvera mängden ischokladfylllning.
Äppelkaka med ströbröd
Äppelkaka med ströbröd. Servera äppelkakan med vaniljsås, vispad grädde eller vaniljglass.
Äppelmos kan du göra själv genom att skala, kärna ur och tärna ca 4 normalstora äpplen till ca 4 dl äppelmos. Koka mjuk i 10 minuter. Mixa med stavmixer eller mosa äppelbitarna med potatisstöt. Tillsätt ca 1,5 dl socker, rör om och koka upp igen.
Kladdkaka med nötter, browni brownie
Kladdkaka med nötter eller brownies. En lite lyxigare kladdkaka variant med riktig choklad, honung och nötter som också kan bakas till brownies.
Servera kladdkaka med yoghurtglass, vanlig vaniljglass, grädde smaksatt med likör eller vaniljyoghurt.
Söt sherry eller kaffe samt likör eller avec passar bra till kladdkaka.
Brownie eller brownies är amerikansk variant av kladdkaka men då bakar du kladdkakan ca 10 minuter extra i ugnen så kakan blir lite fastare.
Se alla recept ur kategorin Desserter
Tomatsallad Caprese
Tomatsallad Caprese. Klassisk Italiensk tomatsallad. Desto finare ingredienser desto godare blir tomatsalladen.
Ex. mogna bifftomater, fin olivolja, lagrad vinäger och äkta mozzarella, nymald svartpeppar samt färsk basilika ger en mycket god tomatsallad.
Välj tomat efter tycke ex. kvisttomater, bifftomater eller cocktailtomater. Gärna kravmärkta.
Mexikansk picklad rödlök
Mexikansk picklad rödlök. En sötsur inlagd rödlök i lime. Gott till Mexikansk mat som tacos, tostadas, mackor och tortillas. Passar också som tillbehör till det mesta.
Pannacotta med vit choklad och marinerade björnbär
Pannacotta med vit choklad och björnbär. Marinera gärna björnbären i det dessertvin som sedan serveras till pannacottan. Förslagsvis italienskt Vin Santo eller annat dessertvin. Du kan också servera björnbären rårörda med lite socker utan dessertvin.
Söt pannacotta med vit choklad smakar supergott med de sötsura björnbären.
Har du inte björnbär kan du ta delade krusbär eller delade urkärnade körsbär.
En perfekt dessert att förbereda och ha i kylen i god tid innan dina gäster kommer - förslagsvis dagen innan.
Se alla recept ur kategorin Festrecept
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja
Färsk pasta eller Gnocchi med grädde, parmaskinka och tryffelolja. En god och enkel italiensk pasta med gräddig sås med vitlök, parmesan, persilja och tryffelolja toppat med parmaskinka.
Det går bra att välja någon annan lufttorkad skinka istället för parmaskinka.
Vill du ha en vegetarisk pasta så kan du ta några soltorkade tomater i olja och toppa pastan med.
Istället för parmesan kan du ta grano padano.
Vintips till är ett vitt friskt vin från norra Italien, vitt chianti från Spanien eller en Chardonnay från Australien.
Pizza Marinara skaldjurspizza
Pizza Marinara. Pizza med skaldjur som räkor, krabba och musslor. Baka egen Marinara skaldjurspizza. Riktigt god och enkel fredagspizza.
Detta pizzarecept är med deg som jäst och blir en mycket god pizza. Du kan byta färsk jäst mot torkad.
Hemgjord pizza kan du baka i långpanna, baka ut till fyra runda pizzor eller baka ut till panpizza i stekpanna.
Goda tillval på pizzan (ta inte alla): pressad vitlök, strimlad röd paprika, sardeller, inlagd kronärtsskocka, kapris, grovmalen svartpeppar, hackad röd chili, färsk basilika, riven parmesanost och torkad oregano.
En god blandning pizzaost kan du göra genom att blanda en del riven mozzarella, 2 delar riven pizzaost samt ev. smaksätta med lite riven parmesan eller grano padano.
Riktigt god blir pizzan om du marinerar skaldjuren innan du lägger på dem på pizzan. Förslag är några msk olivolja och citron, 2-3 krm chiliflakes, 1 pressad klyfta vitlök samt några msk hackad persilja och basilika.
Pizzadegen blir extra bra om den får kalljäsas - efter att du knådat den - i en stor bunke över natten i kylen täckt med plastfolie.
Man kan också dela degen i degbollar stora nog till en pizza och placera i en form smord med olivolja övertäckta med plastfolie och låta dem jäsa i kylen över natten. Man kan spara deg i bollar lagom till en pizza genom att smörja in dem med olivolja och styckfrysa dem i en form och sedan lägga över i påsar. Ta sedan upp dem ur påsarna och låt dem tina övertäckta i en form i kylen över natten. Ta sedan fram och låt de jäsa i rumstemperatur. Du kan också tina dem övertäckta i en form i rumstemperatur och låta dem jäsa.
Pasta med tomatsås
Pasta med tomatsås. Italiensk tomatsås med basilika och parmesan som passar till valfri pasta.
En enkel, nyttig och god tomatsås gjord med hela skalade tomater på burk, lök, vitlök, olivolja mm som får god smak av lite rosmarin (valfritt).
Det går givetvis att byta ut de hela burktomaterna med krossade tomater, passerade tomater eller t.o.m. några msk tomatpuré och vatten.
Du kan också ta färska tomater (italienarna gillar plommontomater till tomatsås) och skålla dem, skala dem och koka tomatsås på. Då behöver du ca 1 kg tomater till nedan recept.
Tomatsåsen blir godast om den får stå och puttra under lock länge - helst upp mot en timme. Eller laga dagen innan.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.
Se alla recept ur kategorin Italiensk mat
Salsa med Habanero
Salsa med Habanero chili. En het Mexikansk chilisås till tortillas, tacos, burritos och som tillbehör till den mesta Mexikansk mat. Även god som chilisås till annan mat.
Här med Habanero chilis som finns i välsorterade butiker. Jag har även med torkade Arbolchilis som är små chilis och kan ersättas med torkade piri piri, några tsk chiliflakes eller röda torkade birds eye chilis. Gillar du riktig het salsa kan du ta med en Carolina Reaper chili i salsan.
Istället för att mixa med en blender eller matberedare kan du använda en skål samt en stavmixer.
Du kan beställa chilis på www.chilihouse.dk.
Tomatsalsa med färsk koriander
Tomatsalsa med färsk koriander, lök och chili. En god hemgjord salsa till texmexbuffé.
Skippa köpesalsan och gör egen salsa istället med massor av god färsk koriander, chili och färska tomater.
Tacobuffe
Hemlagad tacobuffé med köttfärs och tillbehör. Här är ett förslag på en försvenskad texmex-mys buffé. Man kan lägga till och ta bort tillbehör som man vill såklart.
Gillar du färsk koriander kan du ha det till också. Vidare heta skivade jalapenos, svarta bönor, cheddardipp, kokt ris, tabasco chipotle, chipotle chilipasta osv passar till texmex.
Istället för att laga egen guacamole och salsa kan du köpa färdig.
Köper du medel eller små tortillabröd så räkna 3-4 stycken per portion.
Se alla recept ur kategorin Kall mat

Gilla oss på Facebook