Kaffeglass

Hemgjord kaffeglass med espresso eller starkt kaffe. God som dessert på egen hand med rostad mandel eller att servera som glasskula till andra desserter och ersätta vaniljglass till ex. kladdkaka, chokladpaj med valnötter eller annan dessert

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. 

Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag. 

Kaffeglassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

Serveringstips: Garnera gärna med rostad flagad mandel (som på bilden), riven choklad, minimaränger, Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med glasscoupe med kaffeglass, vispad grädde, rostad flagad mandel och maränger eller servera som en Banana Split Espresso style. Vidare kan man ha bär som jordgubbar, blåbär, hallon, rårörda varma bär, frukt, banan osv.

Nygjord glass är mycket gott och ett tips är att köra en omgång glass till ex. fyra portioner och sedan servera glassen direkt. Behöver du hela satsen glass så frys glassen i maskinen i omgångar några timmar innan så får du jättegod glass till middagen.

Vill du ha i något att tugga på i kaffeglassen så kan du röra i det när glassen hälls i glassmaskinen eller efter när glassen är nygjort och mjuk. Frys sedan in någon timme för att glassen ska stelna till då den smälter lite då du rör i andra ingredienser. Gott i kaffeglass är förslagsvis någon dl: minimaränger; krossade kanderade mandlar, rostade mandlar, grovhackad choklad, marshmallows, krossad rostade kaffebönor och inlagda cocktailbär. 

2 liter kaffeglass, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 9 dl mjölk
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 1 dl espressokaffe eller riktigt starkt kaffe
  • 150 gram smör, osaltat
  • 120 gram äggulor
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl rostad flagad mandel till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan. Brygg espresso eller riktigt starkt kaffe.
  3. Blanda mjölkpulver, mjölk och espresso eller starkt kaffe i en stor kastrull med tjock botten.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Häll över glassmeten i en bunke och låt den svalna.
  9. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
  10. Mixa glassmassan med en stavmixer (valfritt men kaffeglassen blir fluffigare).
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera kaffeglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
  13. Rosta gärna flagad mandlar så de får färg och strö över glassen.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer