Kaffeglass

Introduktion och förberedelse

Hemgjord kaffeglass med espresso eller starkt kaffe.

Serveringsförslag

  • God som dessert på egen hand med rostad mandel eller att servera som glasskula till andra desserter och ersätta vaniljglass till ex. kladdkaka, chokladpaj med valnötter eller annan dessert.
  • Garnera gärna med rostad flagad mandel (som på bilden), riven choklad eller minimaränger.

Ta gärna vara på äggvitorna om du vill och baka maränger och gå all in med glasscoupe med kaffeglass, vispad grädde, rostad flagad mandel och maränger eller servera som en Banana Split Espresso style.

Vidare kan man toppa med bär som jordgubbar, blåbär, hallon, rårörda varma bär, frukt, banan osv.

Godast i glassmaskin

  • Gör glassen i en glassmaskin med eller utan kompressor. Dela ev. upp glassmeten i två delar och frys i omgångar. Man kan också frysa en del av glassen till servering samt spara den andra delen glassmassa till nästa dag.
  • Kaffeglassen kan också frysas i en vanlig bunke i frysen några timmar (ta då fram och rör runt varje halvtimme tills glassen känns fin).

Nygjord glass är mycket gott och ett tips är att köra en omgång glass till ex. fyra portioner och sedan servera glassen direkt. Resten av glass-smeten kan du sedan göra efterråt och frysa in till en annan gång. Eller ha i kylen några dagar.

Varianter

Vill du ha något med tuggmotstånd i kaffeglassen så kan du röra i det när glassen hälls i glassmaskinen eller efter när glassen är nygjort och mjuk. Frys sedan in någon timme för att glassen ska stelna till då den smälter lite då du rör i andra ingredienser.

  • Gott i kaffeglass är förslagsvis någon dl av: minimaränger; krossade kanderade mandlar, rostade mandlar, grovhackad choklad, marshmallows, krossad rostade kaffebönor och inlagda cocktailbär.

2 liter kaffeglass, ca 8 portioner

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 6 tim
  • Klart på: 6 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 gelatinblad
  • 9 dl mjölk, 3 %
  • 70 gram skummjölkspulver eller torrmjölk
  • 100 gram glykos
  • 1 dl espressokaffe eller riktigt starkt kaffe
  • 150 gram smör, osaltat
  • 120 gram äggulor
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl rostad flagad mandel till garnering (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg gelatinbladen i blöt i 10 minuter.
  2. Smält smör och sätt åt sidan. Brygg espresso eller riktigt starkt kaffe.
  3. Blanda mjölkpulver, mjölk och espresso eller starkt kaffe i en stor kastrull med tjock botten.
  4. Värm till 25 grader och rör i glykos.
  5. Värm till 35 grader och rör i smält smör.
  6. Värm till 40 grader och vispa i äggulor och sedan socker.
  7. Värm försiktigt till 85 grader och rör då och så. Akta så det inte bränns i botten.
  8. Krama ur gelatinbladen och rör i dem tills de löst upp sig. Häll över glassmeten i en bunke och låt den svalna.
  9. Låt stå i kylen i minst 5 timmar men helst över natten.
  10. Mixa glassmassan med en stavmixer (valfritt men kaffeglassen blir fluffigare).
  11. Frys glassmeten i en glassmaskin eller i bunke i frysen. Använder du en glassmaskin så går det utmärkt att dela upp glassmassan och frysa glassen i omgångar. Fryser du inte all glass så kan överbliven glassmassa sparas i kylen några dagar och kan frysas à la minute - vid beställning så att säga.
  12. Servera kaffeglassen direkt eller lägg i formar och frys minst någon halvtimme innan servering så blir glassen lite fastare.
  13. Rosta gärna flagad mandlar så de får färg och strö över glassen.
E-mail
Medel: 3.6 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 166 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-12-10

Tillbehör och liknande recept: