Lingonpäron med knäckflarn och vaniljglass

Inkokta päron i lingon är en klassisk svensk efterrätt.
Lingon har en konserverande verkan och förr kunde man koka in päron och andra frukter i lingon så höll de sig med fin C-vitamin hela vintern.
En timmes tillagning är för att päronen ska hinna svalna i lagen innan servering. De får gärna ligga längre i lagen så blir de ännu godare.
Använder du stora päron så räcker en halva till en portion till dessert. Mindre päron är det gott med två halvor vardera.

4 portioner lingonpäron med knäckflarn

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 4 päron
  • 2 dl outspädd lingondricka (ex Jokk)
  • 2 dl vatten
  • 1 kanelstång
  • 1 stjärnanis
  • KNÄCKFLARN: 75 gram smör
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 2 msk grädde
  • 2 msk sirap
  • 0,5 tsk bakpulver
  • Tillbehör: 1 liter vaniljglass

Tillagning

  1. LINGONPÄRON: Skala päronen men behåll pinnen. Dela dem och skär bort kärnhuset.
  2. Blanda och koka upp lagen i en kastrull.
  3. Lägg i päronen. Koka i ca 25 minuter. Se till så att lagen täcker päronen. Vänd dem någon gång.
  4. Lingonpäronen är godast om de serveras dagen efter de kokts så att de fått smak av lagen en natt i kylen.
  5. KNÄCKFLARN TILL DESSERT: sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och blanda alla ingredienser i en skål till en smidig smet. Låt smeten svälla minst 10 minuter.
  6. Klicka ut små klickar (1 tsk i storlek) på bakplåtspapper och grädda i ca 7 minuter i mitten av ugnen.
  7. Ta ut och låt svalna. Om du vill kan du böja flarnen när de svalnat lite över ett en folierulle.
  8. SERVERING: Lägg upp ett päron var på desserttallrikar (kan vara djupa). Skeda över lite lag. Lägg en eller två kulor vaniljglass och ett eller två flarn på toppen eller vid sidan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer