Lingonparfait

En god dessert. Parfait blir som en glass. Servera med rårörda lingon, färska bär och vispad grädde. Kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar är också gott. Samt ett sött dessertvin.
Här har jag lagat parfaiten på ett paket frysta lingon. Du kan också ta ca 300 gram färska lingon.
Bäst tycker jag en siliconform (muffinsform med sex portioner) funkar att frysa parfaiten i. Då är den mycket lätt att få ur.

6 portioner lingonparfait

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 4 tim 25 min

Ingredienser

  • 225 gram tinade lingon
  • 1 dl socker
  • 1 ägg
  • 1 äggula
  • 1 dl socker
  • 1 dl av rårörda lingon med socker från ovan
  • 3 dl grädde

Tillagning

  1. Gör först rårörda lingon: Tina lingonen. Blanda ihop lingon med socker. Låt stå några minuter och rör någon gång till. Sockret ska smälta.
  2. Vispa grädden i en stor bunke.
  3. Kläck ägg och en äggula i en bunke. Tillsätt socker och vispa pösigt.
  4. Vispa ner 1 dl av de rårörda lingonen i äggvispet.
  5. Vänd ner i grädden och blanda runt.
  6. Fördela lingonfaitblandningen i sex portionsformar eller en större form (ex. en siliconform - muffinsform med sex portioner) och ställ i frysen tills lingonparfaiten fryst, tar minst ca 4 timmar. Man kan också klä form eller formar med gladpast innan så är parfaiten lättare att få ur.
  7. Förbered gärna parfaiten i god tid och förvara i frysen ex. över natten. Ta då fram och låt den tina i kylen ca 15 minuter innan servering.
  8. Vid servering så stjälper du upp parfaiten på tallrikar. Värm utsidan med hett vatten om de ej lossnar ur formarna. Har du valt att frysa parfaiten i en stor form så skär du upp fyra bitar.
  9. Ta ut och servera lingonparfaiten med resten av de rårörda lingonen, vispad grädde och ev. flarn samt något grönt blad som citronmeliss eller mynta. Vidare kan man ha färska lingon, kolasås och sönderbrutna kakor som finska pinnar till.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Här hittar du recept framtagna, lagade och provsmakade av mig tillsammans med artiklar om mat och dryck, kryddat med mina personliga tips och tricks samt foto på allt jag lagar. Jag hoppas att du hittar vad du letar efter och lyckas med recepten i ditt kök.

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - tisdag den 28 januari - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Våffeldagen den 25 mars

Dags att äta våfflor tills man spricker igen :) Här hittar du våffelsmet med och utan ägg, frasiga och smöriga och andra varianter. Bästa våffellaggen och tips på hur du gräddar våfflor. 

Läs mer

Skaldjursknivar från Kocken

Köp hem ett par riktiga skaldjursknivar i rostfritt stål designade av Receptfavoriters kock Henrik Mattsson för Hackman. Passar till höstens fina svenska krabbor, räkor, hummer eller havskräftor. 

Läs mer

Sponsrat

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer